Ženski pokret

Потпун успех пожњеле су жене посланици и у томе да за исти рад и жене и људи буду једнако награђени. Извојевале су право женама да буду адвокати и судије. Жене су ушле и у трговачки суд. А последњи њихов успех је улазак жена у пороту. Као што се види жене-посланици су, за релативно кратко време, постигле лепе резултате у своме раду у парламенту. Па када су жене имале тако лепих успеха у земљи која! се сматра као политички прилично неактивна, уверена сам да би и наше жене постигле исте успехе у толико пре, пошто су оне одрасле и живе у земљи која је политички врло развијена. Па зар није штета за друштво што им се не дају политичха права?

Вера Јовановић

Борба против неморала *)

Борба против неморала од свога почетка водила се у два облика, у превентивном и у облику лечења. Има људи који уображавају да је могуће водити их паралелно, а да се не додирују међусобно. Али све оне међу вама, Госпође, које су се бавиле питањима морала, знају да је често веома тешко знати где се завршује предохрана а где отпочиње подизање. Често је једна лака и небрижљива девојка више повређена морално од друге која је пала, али је свесна дубине свога пада. Г-ђа Шмуцигер из Арау даће вам преглед рада на подизању морала, а моја проматрања више ће се односити на узроке моралног спуштања које констатујемо у свима класама, као и на лечење које ми жене можемо у то да унесемо. Данас свака жена која посматра око себе мора се чудити и плашити изванредној и превременој зрелости деце за зло. Не претерујем говорећи о деци. Ако се разговарате са судијом судова за децу, констатоваћете да већ девојчице од 12 и 13 година одговарају пред судом за специјално скитање. Има по нашим највећим варошима много проституисаних де-

*) Реферат на другом народном конгресу швајцарском за женске интересе, одржаном у Берну од 2—6 октобра 1931 год. Преводилац.

316

Женски Покрет

Бр. 11 и 12