Ženski pokret

душевним особинама жене, неће ce она сама за њега јављати, a сем тога постоје прописи о примању судских кандидата, о њиховом практичном вежбању. Увек има могућности, да ce ради евентуално слабих резултата учини крај принципијелном припуштању жена судском звању. Истовремено би тим била пружена могућност да ce испитају и искористе неке специфичке женске особине y јавном животу за даљи повољан развитак судских оделења, јер је јасно да би жена као судац могла пружити велике услуге на пољу јавнога социјалнога рада. Уреди ли ce дакле питање припуштања жена до судске службе, на темељан начин, треба препоручити, да буду жене, које су законским прописима довољно удовољиле, примане и y приправне судске службе, a ствар правних судова биће, да на темељу те одлуке уреде управне службе на начин, који би допринео да ce на темељу довољног материјала и гаранције могу створити даље одлуке y том, да ли je која кандидаткиња. примљена y приправну службу, показала способност да може постати судац.

К. Крха

СОЊА КОВАЉЕВСКА

ИЗ РУСКОГ ЖИВОТА 1 (Наставак)

Каква разлика између породице сад и оне негдашње какву je Соња описује y својим „Успоменама из Младости". Негда, две младе девојке које маштају о страном свету, немајући ни појма о њему — сад, две младе, интелектуално веома развијене жене, од којих je свака на своју руку окушала живот. Оно што су преживеле доста ce разликовало од онога о чему су некад маштале, али je ипак давало довољан материјал за дуге разговоре крај топле пећи y великом салону са намештајем прекривеним црвеним дамастом док je самовар брујао на чајноме столу, a вуци изводили свој ноћни концерт глади

1 У прошлој свесци превод је претрпео повише ситних штампарских грешака. На неколико места задатцима и тренутцима, уместо задацима и тренуцима, интелегентан уместо интелигентан и т.д. и т.д. Прев.

178

Женски Покрет

4