Ženski pokret

Али иза мога заноса вребају злим очима ужасне представе и чине ме крутом и свирепом. И тада знам да никад не смем бити Георгова жена. Тако je растргнута моја душа. Тако сам сметена и без помоћи. Моји сироти родитељи не слуте ништа. Јa ce увијам y све крпе и сав лажни сјај претварања.

Vera.

ИЗ УМЕТНОСТИ

Са изложбе Живорада Настасијевића.

Са изложбе Живорада Настасијевића. Чисте линије,, дискретних, мирних тонова, интелектуалан, ни више ни мање но што би требало, солидан y изради, фин то су одлике које садржи свака слика Живорада Настасијевића. Прошавши кроз Париз, да би одмах стао на раскрсницу нових путева y уметности„ он не иде ни за ким и ако има људи који му личе. Да ce ослободи уплива од оних од којих je научио шта je слика, открио je један нови пејсаж београдски. И ту je он сам. Сви остали који су хтели да тај пејсаж даду, нису успели да га тако уоквире, вежу, изнесу пред гледаоце као он. Он га je први про нашао и сигурно ћe га још боље наставити. Ту je и он бољи него y фигуралном сликарству, за које му недостаје још једно јаче пластично осећање и јача конструкција. Ипак, y портретима савлађује и ту тешкоћу и приближује ce једном оштром, фином исцртавању које доноси собом тачну пластику. На пр. портрет оца, сав je y том смислу. На мене ова изложба y основној школи код Саборне Цркве учинила je један фин и веома леп утисак.

Сибе Миличић.

ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ

Teopиja Књижевности

Teoриja Књижевности, од Катарине Богдановић и ПаулинеЛебл-Албале. Ових дана изишла je из штампе књига горњега наслова y издању књижаре Геце Кона. Први утисак који ce добија кад ce ова књига узме y руке јесте тај : да су гa радили стручњаци, да je исцрпан и прегледан. Како je ово први уџбеник који су написале жене, ми ћемо ce на њ посебно осврнути y једном од идућих бројева Женскога Покрета, a овога пута бележимо ово као један од датума y историји женскога рада код нас.

336

Женски Покрет

T