Ženski pokret

је она против Феминистичке Алианције, управо, није нам казала у чему је то промашила Феминистичка Алианција, шта је све предузимано за њену добру организацију и успешан рад, и услед чега није било успеха. Ја сам из ових разлога за Феминистичку Алианцију : а) што „Женски Покрет“ треба да буде тако организо ван да има једну своју инстанцу, на коју ћe се сви одбори моћи обраћати за заједнички интензивнији рад, и за интервенцију у нашој земљи. б) што и наш „Покрет,“ као феминистичко друштво треба да буде непосредно заступљен у Међународном Феминистичком Савезу, ради интензивнијег рада у земљи непосредним упознавањем рада у иностранству нпр., шиљањем интелигентних и способних жена и на дуже време у „ослобођене земље“ т. ј. оне са општим правом гласа); в.) што је то једини начин да се око опште равноправности окупе и друга женска друштва, која тај захтев немају исказан у својим правилима, а слажу се са њим. За ово последње сам стога, што знам да има организација које су поставиле нешто друго као главни циљ, стручне организације нпр., али су по менталитету својих чланица увек за равноправност жене са мушкарцем. Такав је случај сигурно са наставницама и лекарима а биће и са другима, и ми не само ла немамо права не примити их у свој круг, већ имамо дужност позвати их. То би нас само ојачало, и ква литативно и бројно. Дакле, „нов смер“ у феминистичком покрету био би, по моме мишљењу, интензиван систематски рад на ономе што смо себи поставиле већ у почетку: буђење и просвећивање жене, и сложна, енергична борба за њена права, штитећи потребите јединке.

Радунка Анђелковић.

Улога наше жене у друштву и држави. 1 )

Задатак мога данашњег предавања биће, да вам изнесем неколико мисли о женском питању. томе проблему и великој загонетци модернога друштва, о коме данас и људи и жене подједнако размишљају.

i) Предавање којим је гђа Мила Симић, потпредседница Нар. Женског Савеза, на позив Сплошног Жен. Друштва, у Љубљани отворила циклус предавања о жени.

4

Улога наше жене у друштву и држави

115