Ženski pokret

mačkoj Hindenburg izabran za predsednika republike. Žene su glasale za Hindenburga jer je оп personifikacija sitnih porodičnih vrlina i poštenja. A žene u Nemačkoj bile su sposobne za unutrašnju sintezu, ali nisu sposobne za spoljašnju, jer nisu zato ni spremane, Šest godina rada Ženskog Pokreta su jedan tren u javnom životu. „Nastavite samo i dalje vaš rad, naći ćete pomagače i službenike kod svakog muškarca koji svoju majku poštuje, svoju ženu ljubi, a sve druge žene voli!“ završio je šaleći se G. Radić svoj govor

V. Ј.

Напомена.

Напомена. На страни 135, испред чланка : Просвећивање жене на селу омашком слагача испуштен је наслов: Другарски састанци Женског Покрета.

у р.

Домаћичке школе.

Домаћичке школе. 16. маја одржаће се испит у домаћичкој школи у Пећи. Тога дана навршава се три месеца од како је Женски Покрет отворио први домаћички курс у Јужној Србији. Интересовање је врло велико. Испиту ће присуствовати поред званичних представника и делегати Женског Покрета из Београда, Загреба, Љубљане и Сарајева.

Академија Наука за просвећивање жене.

Академија Наука за просвећивање жене. Да би просвећивање наше жене ишло што брже, Академија Наука предложила је Женском Покрету да одржи овога лета један курс из домаћинства, за наше учитељице, и за то је ставила потребна средства на расположење. Циљ тога курса је да се наше учитељице упуте како треба практично уводити нашу сељанку у домаћу економију, хигијену куће, васпитање и негу деце и т. д. Први такав курс почеће 1. јула у Скопљу за учитељице из брегалничке области.

Наш Женски Покрет у Броду.

Наш Женски Покрет у Броду. Према одлуци Управе Женског Покрета да се приступи енергичном организовању Женских Покрета у унутрашњости, г-ђа Јелица Јевђенијевић, управна чланица Женског Покрета одржала је у Босанском и у Славонском Броду предавање; Идеје Женског Покрета. Пре кратког времена и у Босанском и у Славонском Броду образован је Женски Покрет са Женским Клубом. Благодарећи енергичним председницама г-ђама Терезији Голдбергер Бос. Брод и Софији Михлетић, професору, Слав.

Белешке.

142

Женски Покрет

4'