Ženski pokret

ћe и југословенске жене, као и њихове сестре у Европи и по другим континентима које су већ стекле право гласа, а за којима ништа не заостају, ускоро постићи свој циљ.

Американске жене и светски мир.

Прва жена на Конгресу Сједињених Северо-Америчких Држава Јованка Ранкин била је једина, која је од народних преставника при улазу Америке у светски рат гласала противу тога. Пре кратког времена вратила се она са свога тромесечног пута по државама Сев. Америке, где је на разним местима држала предавања, па је као резултат својих опажања овако изразила своје мишљење: „Ми смо жене данас миру ближе, него што смо биле гласачком и бирачком праву, јер се све боримо за мир. Свуда сам наилазила на невероватно одушевљење за рад на миру. Год. 1910. радила сам на женском праву гласа, док нисмо то добиле. Ја сам и на другим пољима радила, али никад нисам наишла на слично одушевљење и помоћ као данас међу женама за идеју светског мира.“ Секретарица америчке секције међународне женске лиге за мир и слободу, има слично искуство у своме раду. У неким местима Америке иду жене у народ и држе јавна предавања, у којима захтевају да се учини споразум народа као основа за трајни мир. Ова радосна новост, која нам долази из Америке, од велике је важности. Жене имају тамо много већи утицај на јавно мишљење, него игде на другом ком месту на свету. Достојно је, угледати се на њих.

Ф.

Изједначење аустриских жена у грађанском законику

Изједначење аустриских жена у грађанском законику. Г-ђе Аделаида Поп и Габриела Профт поднеле су предлог у Парламенту за измену Општег Грађанског Законика. Оне траже да се закон, који је 1811. године донет, а 1914 и 1916. само ревидиран, измени тако да муж и жена као супрузи имају иста права. Обоје треба да се старају, према својој моћи и cпoсобностима, за одржавање куће, обоје, за издржавање и васпитање деце, док се деца не оспособе за самостално издржавање. Место речи „отац“, која влада у данашњем породичном праву, да се стави „родитељи“ или „оба супруга“. Главне промене треба извршити у § 91, 92, 137, 143, 149, 1237, 1238, 1241. и т. д., који говоре о породичном и имовном односу супруга. У случају смрти родитеља о деци треба да се старају деда и баба. Овај предлог претресаће се у току ове године у Парламенту.

144

Женски Покрст

4