Ženski pokret

крајински школски колегијум у Дижону. За задатак на матури дао je следећи немачки текст: „ Ludwig Börne написао је јануара 1830 год. следеће: Чисти људи у обе земље морају се залагати да удруже француску и немачку омладину у пријатељству. Кад he доћи дан да на ратним пољанама, где су će убијали њихови очеви, Французи и Немци заједно клекну и да се загрлени моле пред заједничким гробовима? Вечито пријатељство, вечити мир међу народима да ли је све само сан? Не, мржња и рат су снови из којих ћемо се једнога дана пробудити”. Колегиј је тражио да овај текст послужи за писмо пријатељу у Немачкој. У истини диван пример једне школске власти. Енглески министар спољних послова, Хендерсон, о разоружању. Енглески министар спољних послова држао је 24 октобра у Newcastlu on Тупе говор, где је искључиво третирао питања спољне политике. О разоружању је казао следеће: „Сваки део нашега народа је тврдо убеђен да морамо постићи међународни споразум, који би обвезао сваку државу на разоружање. Само на тај начин можемо у будућности спречити ратове. Доклегод постоје џиновске армаде и џиновске морнарице тешко је савладати искушење да се не употребе. Сваки народ жели сигурност. Али, питање је да ли постиже сигурност тиме кад издржава огромне армаде и морнарице, које су настале између 19141918? Пакт Друштва Народа каже да се сигурност не постиже на тај начин. Члан 8 пакта налаже подписницима да приме обавезу за смањивање и ограничење националних армада тиме што he да склапају интернационалне уговоре. Задатак, за који је основано Друштво Народа, не може се никад постићи, ако се не спроведе нацрт општег разоружања на основи интернационалних споразума. „Разоружање је први захтев да се онемогуће будући ратови”. Од 1 новембра адреса администрације нашега листа јесте: Београд, Књегиње Љубице бр. 1. Промена адресе важи такође за Женски Покрет у Београду и за Женски Клуб.

Избори за немачки парламенат

„Dr. G. Bäumer дала је у Bulletin-u Инт. Женског Савеза извештај о немачким изборима; из њеног чланка доносимо следеће.

Резултати последњих избора у Немачкој, знатно су ослабили либералне партије. Радикалне групе деснице и левице су ојачане, нарочито национални-социјалисти са 107 посланика, а затим комунисти са 72 посланика. За странце је можда потребно једно објашњење тога факта. Национални социјалисти сачињавају политичку партију крајње деснице у немачком парламенту, и уједно они хоће да прикупе што и чине нај сиромашнији сталеж становништва. Ова партија је основана у циљу да се бори против марксизма, али је усвојила извесне социјалистичке идеје, или боље речено анти-капиталистичке идеје, као н. пр. национализацију индустријских трустова, експроприацију великих пољопривредних поседа, и шта више, она има мало шимеричке претензије, да тражи забрану интереса на капитал, С друге стране принципи, на којима

почива програм националних социјалиста, су нејасни и пуни контрадикције; ти принципи садрже извесне захтеве, чија се једина оправданост налази у карактеру њихове пропаганде и стога се њихова партија не може сматрати за праву социјалистичку странку. Они су највећи агитатори протеста против Јунговог Плана. Њихов велики успех може се објаснити само тиме, што народ немачки сматра да је узрок данашњој економској кризи и беспослици баш у Јунговом Плану. Природно је да се у епоси економске кризе, као што је ова, кроз коју пролази немачки народ, опште осећање противи влади, што и даје објашњења, да национални-социјалисти, који још никад нису били заступљени у влади, придобију лако политичке незадовољнике. Њихов пораст показује моралну и политичку опасност, која се увек појављује кад један народ има да поднесе економски и морални терет, који превазилази његове снаге. У једном побеђеном народу фашизам се скрива у облику партије националних-социјалиста. Као и фашизам у Италији, исто је тако и партија националних-социјалиста у Немачкој противна учешћа жена у политичком животу народа. Она није кандидовала ни једну жену на својим листама, чак ни за општинске изборе. Немамо још могућности да докажемо у коликој су мери жене, и поред те њихове тежње, дале своје гласове за њихове кандидате. На ранијим изборима радикалне партије: комунисти са једне и национални-социјалисти са друге стране, имали су најслабији проценат женских гласова. Али је могуће да не буде исти случај у последњим изборима. Ово може бити не само стога, што су жене, и поред факта да је ова партија одбила да стави на својим листама и жене, из других разлога за њу гласали, па чак и зато; што се појављује и код њих реакција против учешћа жена у политичком животу. У свима земљама има жена реакционарнога духа, и природно је да се такве жене могу наћи у Немачкој, нарочито што је право гласа женама дато после једне револуције, и оне у маси нису. биле за то припремљене. Али, пoлитичко право жена је сада мало дошло у опасност због факта, што је ова реакционарна струја. појачана националним - социјалистима. Али, ја сам лично уверена, да ће један велики број жена, које сада прихватају принципе националнихсоцијалиста из опозиције према женском парламентаризму, променути своје држање, и то нарочито млађе жене. Ми смо већ видели такву еволуцију, што се тиче женске омладине, у разним организацијама, а нарочито у „Jungdeutscher Orden”, која данас са демократском партијом сачињава срж Државне немачке партије. Но свакојако, једна парламентарна група од 107 чланова у којој нема ни једна жена, испољава тежњу да се смањи утицај жена у немачком парламенту. Ово стање ствари је компезирано тиме, што је међу 72 члана комунистичке партије 13 жена што значи 13% највећи проценат, жена међу свима партијама у садашњем парламенту. Када будемо имали све податке, односећи се на изборе, биће интересантно да се у-

тврди, да ли је тај велики број жена истакнут на листама комунистичким, привукао и велики број женских гласача. Нема сумње да је та партија стога и ставила велики број жена на својим листама, само да би привукла женске гласове. Једна од најспособнијих жена „Државне партије", Д-р Марија Елизабет Лидерс, (Marie Elisabeth Lüders), није била изабрана. Овоме треба једно обавештење. На листи, на којој је била кандидована Д-р Лидерс, (Dr. Lüders) према ранијем броју кандидата њене партије, она је имала велике гаранције да ће проћи., но према гласачком систему, пошто је њена партија изгубила гласове, она је такође пропала. Али, ми смо све уверене, да he она сигурно бити изабрана на идућим изборима; немачке жене учиниће све што је могуће да јој даду сигурно место. Нови парламенат, који ћe се ускоро састати, не претставља, као у нормално време, убеђење и мишљење немачког народа. Узрок изборних последица ове године је у економској кризи, незапослености и несигурности живота. Под овим условима терети, који тешко падају на немачки народ, најдубље се осећају, тако рећи очајно се осећају. Они који у Немачкој осећају тежину тих терета, као и сви остали, али који такође осећају да се они могу поднети само здравом сарадњом са свима осталим народима, учиниће све што је у њиховој моћи, да омогуће реконструкцију.

Белешке

Опет један леп напредак. За заменика управника казненог завода у Пожаревцу наименована је госпођа Ангелина МолеровићЈовановић, досада секретар крагујевачког првостепеног суда. Казнени завод у Пожаревцу има оделење за жене и сасвим је на месту да на управљање тога завода има утицај једна спремна жена. Госпођи Молеровић искрено честитамо и желимо да буде њен рад успешан.

Изложба ликовних уметница у Загребу била је од 19 —30 октобра у Уметничком павиљону. Критика је веома лепо примила изложена дела. Изложиле су: Dujšin, Borelli, Crnčić, Bandur, Šandrova, Stiborskx, Schmidt, Ostović, Bojničić, Мауеr, Kovačić, Piščanec (Љубљана), Orešković, Augusta Štanel (Марибор), Henrika Štanel (Љубљана), Sodnik (Љубљана), Kučera (која je већ умрла), Bolovec, вајарка (Љубљана).

Предавања у Женском Покрету у Београду. 25 октобра одржао је у Женском Покрету веома интересантно предавање г. Д-р Милош Попови ћ о рационалној заштити деце. У вези са тим проблемом говорио је и о рационализацији порођаја и изнео врло документоване разлоге да се приступи решавању тога проблема. У идућем броју ћемо донети опширнији извештај о томе предавању. У суботу, 15 новембра, одржаће предавање госпођа Милена Атанацковић о Друштву Народа, а крајем овога месеца или почетком децембра говориће госпођа Д-р Ксенија Атанасијевић о идеји мира код старих филозофа.

Из уредништва. Уредник „Женског Покрета”, г-ђа Алојзија Штеб и, неће бити неко време у Београду. За то време је њена адреса: Рожна дблина Х/6, пошта Вич при Љубљани.

Elizabeta Altmann-Gottheimer. 21 октобра умрла је у Минхену (Немачка) Dr. Elizabeta Altmann-Gottheimer, претседница комисије за женске позиве Интернационалног женског савеза. Њеном смрћу губи немачки женски покрет једног ванредног бистрог и вредног радника, а интернационални женски свет једног стварног и искреног сарадника. Dr. Altmann-Gottheimer написала је више расправа из подручја социалнога питања и многе заједно са својим мужем, професорем Altmannom. Она је била и претседница друштва немачких националних економа-жена и имала је веома јак утицај на омладину, која се бави социјалним питањима. Од године 1908 била је професор у трговачкој академији, која је у рангу университета, у Минхену.

Госпођа Kollontay наименована је за совјетскога- посланика у Штокхолму и стигла је на своје ново службено место 3 новембра. Изјавила је да ће њен највећи задатак бити да успостави добре трговачке везе између Русије и Шведске.

Конгрес за рационализацију рађања одржао се ове године од 1 —5 септембра у Цириху. Водила га је позната поборница тога покрета, Америчанка Margaret S а ng е r. Социјална беда пролетерских породица са много деце, нарочито телесно и. душевно пропадање матера у таквим породицама, њу је натерала да се сва преда томе покрету. На конгресу су били примљени извештаји из појединих земаља као из Енглеске, Холандске, Аустрије, Скан динавских земаља, Кине, Индије, Филипина, Кореје и Јапана. Из свих извештаја се видело да треба водити још тешку борбу за продирање покрета, али свуда полако продире сазнање да је друштво дужно да посвети томе питању нарочиту пажњу. Даље се бавио конгрес сасвим практичним питањима, методама рара. Међу делегатима је било највише лекара.

Феминизам у Јужној Америци напредује! Екватор, мала државица дала је у чл. 13. новога устава право гласа женама. Тај члан гласи: „Сваки грађанин Екватора, мушкарац или жена, који зна читати и писати, има право гласа”.

Жене у шпанској полицији. За време изложбе у Барцелони употребљене су и жене, први пут, и то привремено у тамошњој полицији. Искуство њиховога рада било је тако добро, да се сада припрема дефинитивно наименовање жена у шпанској полицији.

Чајанка у Женском покрету. У суботу, 22 новембра, одржаће на чајанци у Женском Клубу, Кнегиње Љубице ул. број 1, литерарну конференцију познати млади песник г. Јован Радуловић: „Разговори о жени и поезији”.

ПАЖЊА ПРЕТПЛАТНИЦИМА

Умољавају се претплатници Женског покрета да известе администрацију о евентуалној промени адреси, а нарочито о промени кућних бројева у Београду. У исто време се моле претплатници који нису послали претплату за 1930 годину да то што пре учине. Администрација листа

Страна 4

ШТАМПАРИЈА ЧОЛОВИЋ И МАЏАРЕВИЋ - ЦАРА НИКОЛЕ 11. (МАКЕНЗИЈЕВА) УЛИЦА БРОЈ 3. БЕОГРАД. ТЕЛЕФОН 11 42 и 47-35

„ЖЕНСКИ ПОКРЕТ"

БројЈ2l —22