Ženski pokret

врлети. И с тога толико волим Швајцарску, којој имам да захвалим за своје најлепше часове одмора, моралнога прибирања и уздизања“ .... .. Жермена Малатер - Селје (Париз), потпредседница Међународне алијансе за женско право гласа. „Чим свршим свој радни дан и добијем времена за одмор ја волим да се бавим ручним радом, а нарочито да шијем за своје пријатељице крагнице, хаљине и тако даље. Затим домазлук и кухиња ме интересују и пружају ми велико задовољство. Много се бавим и децом из наше породице, коју сам научила многом чему, као цртању, сликању, ручном раду. И најпосле ја не тражим одмора, јер рад је моје задовољство и моје задовољство је у раду“. Роза Манус (Амстердам), друга потпретседница Међународне алијансе за женско право гласа; почасни секретар Комитета жена за разоружање. „Два пут годишње дозвољавам себи одмор, и то сваког пута око три или четири седмице. Ова два одмора морам да посветим брзом опорављању свога организма. Према томе лето проводим у једном санаторијуму крај мора а зиму у брдима. Онде се шетам и читам. Иначе немам слободног времена, а у колико га нађем посвећујем га читању дела која се односе на предмете мога посла“.

Ф. Пламинкова (Праг), сенатор, потпретседница Међународне алијансе за женско право гласа. „Распуст, одмор, слободно време зар их човек има када по невољи удише ваздух политике чија грозничава криза наших дана не зна за примирје?! Једини прави одмор дакле, налази се у брдима у малим, удаљеним кутовима до којих тешко допиру новине. Вратити се у примитивно стање у сред освежавајуће лепоте природе, искористити онај пријатни замор, који нам пружа физичко вежбање, немати друге амбиције сем да допремо до неког врха за којим жудимо, или да завршимо партију скијања без многог падања ето земаљскога раја“. Адела Шрајбер (Берлин), посланик Рајхтага, прва потпретседница Међународне алијансе за женско право гласа. „Своје слободне часове најрадије посвећујем дугим шетњама, шивењу, раду у башти, укратко, сваком занимању које је што је више могуће различито од мога уобичајенога рада. Исто тако волим да читам неки интересантан роман, или да слушам класичну музику. На тај начин трудим се да нађем нове утиске, да се одморим, и да се, што је нарочито потребно, удаљим од свога свакодневног посла“. Дорота фон Фелзен (Берлин), претседница Лиге немачких грађанки.

BELEŠKE

Ženski delegati na Konferenciji za razoružanje. Sve naše žene naročite će obradovati vest da je engleska vlada naimenovala g-đu M. Corbett-Ashby, pretsednicu Internacionalne alijanse za žensko pravo glasa za delegatazamenika u engleskoj delegaciji za Konferenciju za razoružanje. Američka vlada je prva naimenovala Ženu M. E. Wooley, rektorku ženskog univerziteta, za delegata u zvaničnoj američkoj delegaciji. Zatim je došla Engleska, a posle i Nemačka, koja šalje poznatu g-đu D-r Mariju Elizabetu Lüders. Nadamo se da ovim još nije zaključen red žena delegata za Konferenciju za razoružanje.

Прва жена - професор у Вишој педагошкој школи. У Вишој педагошкој школи у Загребу постављена је г-ђа Д-р Милица Богдановић, професор и позната научна и јавна радница, за катедру историје. Г-ђа Д-р Богдановић је прва жена која је у нашој земљи добила катедру у Вишој педагошкој школи.

Жена - нов члан Главног просветног савета. У дугом списку нових чланова Главног просветног савета чита се име само једне жене г-ђе Даринке Ја-

ношевић, професора Прве женске гимназије у Београду, која је наименована за идући трогодишњи рок рада. И у прошлим заседањима била је опет само једна жена - професор г-ђа др. Исидора Сикулић. Штета је заиста што је од толиког броја одличних жена - професора и овога пута добила признање само једна. Г-ђи Јаношевић желимо успеха у раду. Нове комисије за професорске и учитељске испите при Министарству просвете. У овогодишње наименовање за трогодишње испитне комисије (од 1 октобра 1931 до 1 октобра 1934) избране су и ове жене професори: за матаматику за чланове заменике г-ђа Даринка Јаношевић, професор, и г-ђа Малвина Гогић, инспектор Министарства просвете; за соло-певање за чланове: г-ђа Јелка Стаматовић—Николић, професор IV женске гимназије; за клавир г-ђа Даница П. Крстић и г-ђа Мирослава Мокрањац, професори Музичке школе у Београду; за члана заменика за историју г-ђа Катарина Динић, професор II женске гимназије у Београду; за ручни рад за члана г-ђа Милка Лешјанин, професор III женске гимназије, за члана заменика г-ђа Љубинка Николић, професор II женске гимназије.

16

За штампарију „Привредник” Кнез Михаилова 3 Тел. 21-450 Благојевић Д. Живојин, Кондина бр. 10 Београд

ŽENSKI POKRET

JANUAR, 1932