Ženski pokret

ЛИКВИДАЦИЈА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИЦА СРЕДЊИХ И СТРУЧНИХ ШКОЛА

Према одлуци г. Министра Просвете од децембра 1931, донесеној на основу § 76 Закона 0 чиновницима, Удружење наставница је обуставило свој рад и предузело да у погледу употребе своје имовине поступи по § 345 поменутог закона. Стога је 24 децембра 1931 одржана ванредна скупштина. С обзиром на задатак Удружења наставница чл. 2 тач. в и г Правила овог Удружења и сличне циљеве Југословенског професорског друштва, на ванредној скупштини је прихваћена жеља да се помоћу готовине Удружења наставница удари темељ будућим летовалиштима свију југословенских наставница и наставника, куда би они одлазили да се, за време опорављања од напорног рада преко године, међусобно упознају и зближе, а и да боље упознају своју домовину и народ, што би свакако допринело снажењу идеје народног јединства. Ова летовалишта би послужила још и ширем делокругу југословенских наставника и наставница: у њима би се указивало гостопримство колегама и колегиницама из осталих словенских земаља и тако радило на јачању веза са братским словенским народима и пропа-

гирању лепих крајева Југославије. Стога је ванредна скупштина одлучила: Да се готовина Удружења наставница средњих и стручних школа, у износу 20.000 динара, са припадајућим интересом, преда Југословенском професорском друштву специјално за стварање летовалишта свију југословенских наставница и наставника на мору и у планинама, с тим да се са остварењем тога плана почне одмах. Г. Министар просвете одлуком од јануара 1932 одобрио је горњу одлуку ванредне скупштине Удружена наставница. На својој последњој седници, одржаној 19 фебруара 1932, управа Удружења наставница у својству ликвидационог одбора одлучила је да Југословенском професорском друштву уз готовину Удружења преда на чување своју архиву и печате. Орман у коме је држана архива да се преда Заједници дома и школе у Другој женској гимназији у Београду. Преостале књиге да се разделе београдским женским гимназијама. Тако је завршило свој рад • дужи од деценије Удружење наставница.

ВELEŠK Е

Nov ženski list počeo je ovoga meseca da izlazi u Ljubljani. Zove se »Gospodinja« (Domaćica) i glasilo je Zveze gospodinj (Saveza domaćica). List će da zastupa interese žena-domaćica i raspravljaće o svima pitanjima koja se odnose na njen rad u kući i van kuće. Želimo listu najlepši uspeh, i nadamo se da će organizacija koja ga izdaje uzeti u svoje ruke i rešavanje pitanja o odnosima između domaćice i njene pomoćnice, služavke. To možemo očekivati u toliko pre, što su se i pomoćnnice dobro organizovale bar u Slovenačkoj i takođe izdaju već od lanjske godine svoj list »Gospodinjska pomoćnica«. Naravno da je odnos između domaćice i njene pomoćnice jedno vrlo teško i delikatno pitanje, a ipak se nadamo da će se pristupiti njegovom rešavanju i sa jedne i druge strane sa punim socijalnim razumevanjem.

Delegat na zasedanju Internacionalnog biroa rada u Ženevi. Naša vlada je naimenovala delegaciju za prolećne zasedanje biroa rada i među delegatima i šefa otseka za zaštitu matera i dece, g-đu Milenu Atanacković.

Žensko pravo glasa u Braziliji. Brazilijanske žene su dobile posle dugogodišnjih borbi pravo glasa sa pot-

puno jednakim uslovima kao što važe za muškarce: brazilijansko državljanstvo i napunjena 21 godina. Naročito se brazilijanska feministička organizacija poslednjih deset godina intenzivno borila za pravo glasa, i kao što kaže vođa brazilijanskih feministkinja, g-đa Dr. Berta Lutz, one su sa naročitim uspehom upotrebljavale u propagandi radio i aeroplane. Brazilija je prva velika država latinske Amerike koja je dala ženama pravo glasa.

Svetski Savez za novo vaspitanje održaće svoj kongres od 29 jula do 12 augusta tek. godine u Nici. Tema rasprava: Socijalne promene i vaspitanje.

Gospođa Mary Corbett, majka pretsednice Internacionalne alijanse za žensko pravo glasa, g-đe Corbett-Ashby, umrla je početkom ovoga meseca. Lanjske godine još je veoma zainteresovana i živahno učestvovala na Konferenciji za mir u Beogradu i posle putova po našoj zemlji.

HOBA АДРЕСА АДМИНИСТРАЦИЈЕ ЛИСТА JE 0Д 1 MAJA КНЕЗ МИХАЈЛОВА 46.

64

За штампарију „Привредник", Кнез Михаилова 3. Београд. Тел. 21-450 Живојин Д. Благојевић, Кондина ул. бр. 10.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

АПРИЛ, 1932