Ženski pokret

gradu i Dr. Milicu Bogdanonivć u Ženskoj Gimnaziji u Kragujevcu. Pošto se Dr. Bogdanović zahvalila, to je za žensku gimnaziju u Kragujevcu određena g-đa Katarina Dinić, profesor iz Beograda.

Komisija za cenzuru filmova. Prema novom zakonnu, koji je donet, u komisija za cenzuru filmova ulazi jedan zvaničan pretstavnik ženskih organizacija.

Ženski pokret u Beogradu priredio je u toku marta i aprila nekoliko veoma interesantnih predavanja i to: Dr. Mila Obradović govorila je o Rosi Mayereder; G-đa Alojzija Štebi o »Nezaposlenosti i njenim uzrocima«; g-đa Vera Kićevac o »Prostituciji« i g-đa Anđa Hristić o »Radu žena za dobro čovečanstva«.

Adela Schreiber - Krieger, član nemačkog parlamenta i potpretsednica Internacionalne feminističke alijanse, proslavila je 29 aprila t. g. svoj 60 rođendan. Schreiberova je rodom iz Beča, a mladost je provela u Meranu, gde je njen otac, kao lekar, imao sanatorium. Posle udaje se preselila u Berlin, gde još i sada živi. U mladosti se mnogo bavila književnošću i mislila je da će tu naći svoje polje aktivnosti. No, docnije su socijalni problemi okupirali svu njenu delatnost. Pre 30 godina ona je povela pokret za zaštitu materinstva, i time je stvorila nebrojeno protivnika. Ona je tražila da društvo ne odbacuje neudatu Ženu,, koja postane majka, i da se njeno dete mora socijalno i pravno zaštititi. Godine 1918 ona je stupila potpuno u socijalnodemokratsku stranku i docnije je postala poslanik te partije u Rajhstagu. U Rajhstagu je uvek zastupala zahteve žena, a naročito se trudila da za važne akcije prikupi sve žene-poslanike da zajedno rade. Uopšte, njeni napori idu za tim, da se preko svega onoga, što razdvaja žene u nacionalnem i političkom životu, istaknu njihove zajedničke težnje i ciljevi. Stoga je ona tako fanatični pripovednik zbliženja i sporazumevanja između Nemačke i Francuske, i u tome cilju ona je prošle godine održala veliki broj predavanja u Francuskoj. Ovi njeni napori su je doveli i u Internacionalna feminističku alijansu u kojoj radi od njenog osnivanja, iako taj njen rad u redovima socijalističkih žena ne nailazi na odobravanje. Schreiberova ima i vrlo lep i vrlo plodan književni rad. Uz njenu saradnju izašla je pre rata vrlo opsežna i iscrpna monografija o materinstvu, delo koje će još dugo imati svoju vrednost. Godine 1914 ona je dala inicijativu za obrađivanje pitanja ženinog rada u formi kratkih, sažetih monografija i ona je primila i uredništvo toga dela. Rat je prekinuo ovo zanimljivo prikazivanje žene na poslu, i izašle su samo dve lepe opremljene sveske »Domaćica« i »Umetnica«. Zatim je uredila i izdala istoriski pregled socijalističkog ženskog pokreta u Nemačkoj, napisala lep prikaz života i rada Hedvike Dohm itd. Adeli Schreiber, koja je takođe prošle godine bila na Beogradskoj internacionalnoj konferenciji za mir, želimo od sveg srca da još dugo radi za oslobođenje žene i za mir, i da dočeka ostvarenje svojih iskrenih težnja na tome polju.

A. Š.

Louise Dumont. Noći između 3 i 4 maja umrla je u Düsseldorfu Louise Dumont, stara 70 godina, a večito mla-

da u čežnji za lepim. Dumontova je poznata u Nemačkoj kao stvaralac jednog između najboljih pozorništa, to je »Schauspielhauis« u Düsseldorfu. Ona je pre 27 godina otvorila sa svojim mužem ovu pozornicu, da na njoj ostvari svoje umetničke ideale. U tome je sasvim uspela i ostvarila je i sasvim nov, svoj stil ensembla. U školi, koju je pored pozorišta vodila, ona je prenosila svoje ideale i na pozorišni podmladek. Vrata njenog pozorišta su bila širom otvorena svima mladim književnicima, i svima, koji su želeli da stvore nešto novo u pozorištu. Ona je bila vođa, - tako kaže jedan njen prijatelj — ne silom nekog položaja, već silom njene genijalne individualnosti i umetnosti.

Dr. Alice Salomonova o kojoj smo pisali u prošlom broju našega lista, prilikom njene 60 godišnjice, dobila je počasni doktorat medicinskog fakulteta Berlinskog univerziteta. Dobila je takođe srebrnu medalju Pruske države, a socijalnoj školi u Berlinu Schonebergu dali su njeno ime.

Sigrid Undset, jedna između najboljih ženskih književnica i nosilac Nobelove nagrade za literaturu, Norvežanka, proslavila je 20 maja t. g. svoj pedeseti rođendan.

Pretsednica Austriskog narodnog ženskog saveza, Hertha von Sprung, napunila je pre kratkog vremena 70 godina. Ona je još pre rata bila inspektor za stručne ženske škole (domaćičke i zanatske) i po njenom nacrtu su te škole organizovane. Godine 1923 dobila je kao prva žena u Austriji čin »vladinog savetnika« i tri godine docnije, kad je zatražila penziju, dobila je naziv »dvorskog savetnika«. U nacionalnom i internacionalnom ženskom pokretu ona radi već od mladosti. Skromna, tiha i povučena, Sprungova je uspela da se njen rad visoko ceni i da postane na polju stručnog ženskog školstva pravi autoritet.

Udruženje žena inžinjera. Iz ženskog časopisa »Die Oesterreicherin«, donosimo sledeću interesantno belešku o ženama inžinjerima u Engleskoj. Udruženje žena inžinjera Women ’s Engineering Society osnovano je sa zadatkom da zastupa innterese žena inžinjera i da prikaže njihov rad široj puhlici. Ovo udruženje je osnovalo pre kratkog vremena aeronautičku sekciju. Ima već vrlo veliki broj članova, od kojih znatan broj radi u specijalnim strukama i postizava zavidne položaje. Na pobudu ovog udruženja osnovano je naročito udruženje žena elektrotehničkih inžinjera — Women ’s Elektrical Association sa zadatkom da propagiraju upotrebu elektrike u domaćinstvu i da postignu saradnju sa domaćicama. Inicijativu za osnivanje oba udruženja je dala inžinjerka K. Haslett, koja je dobila za svoj rad visoko odličje engleskog kralja kao prva žena tehničar. Pored nje su se istakle još g-đe M. Partridge i Willson. G-đa Partridge je prva žena, koja je postala veoma cenjena kao »inžinjer za domaćinstvo« i konstruisala je mnoge aparate za domaćinstvo, kojima se može uštedeti vreme. G-đa Willson nije diplomirani inžinjer, već je bila radnica u fabrici, a docnije, kad se udala, sarađivala je sa mužem u njegovoj fabrici i na taj način je ona dobila toliko tehničog znanja, da je postala ekspert za izvesna tehniška pitanja. Njena specijalna struka je gradnja kuća sa instalacijama kojima se štedi u vremenu.

80

Za štampariju „Privrednik" Knez Mihailova 3 Tel. 21-450 Blagojevič D. Živojin, Kondina br. 10 Beograd

ŽENSKI POKRET

MAJ, 1932