Ženski pokret

BELEŠKE

Ženski pokret u Ljubljani je održao godišnju skupštinu 23 juna t. g. Izveštaj o njegovem radu donećemo u idućem broju.

Francuske žene moraju opet čekati Kad su dočekale francuske žene da je bio predložen zakonski nacrt za žensko pravo glasa senatu, koji je debatirao o nacrtu na pet sednica, one moraju opet čekati, jer gospoda senatori ne žure. Pristalice zakonskog nacrta u senatu, tražile su da se prizna hitnost za raspravu o pojedinim paragrafima. Taj predlog je dobio samo 40 glasova, a 253 senatora je glasalo protivu hitnosti, što je veoma karakteristično za raspoloženje u senatu. Tek jesenas raspravljaće senat opet o ovom zakonskom predlogu.

Žene u Indiji. Bombajski diskrikt je izabrao u opštinski odbor dve žene: D-r Malinibaj Suktankar i Min Maniben Karu. D-r Suktankar je šef socijalne sekcije nacionalne Konferencije indiskih žena, a Mis Kara je iz grupe socijalnih radenica, i to onih koje se bave pomaganjem i higijenom đmedu tekstilnim Bombajskim radenicama.

Aktivnost španskih žena. Da bi obeležile doba, kada su žene u Španiji dobile pravo glasa, španske feminiskinje su raspisale suskripciju da se postavi na Parlamentu jedna ploča, koja obeležava taj datum. Veliki broj žena se već javio, da želi doprineti ostvarenju ove zamisli. Aktivnost španskih žena je naročite velika, od kada su žene dobile pravo glasa. Osnovale su ovih dana i jedan komitet, za međusobnu pomoć žena, koji je već stvorio jedan centar, za napuštene matere sa decom. Ovaj centar će se specijalno baviti pitanjima poboljšanja položaja majki u Španiji. Druga grupa bavi se pitanjem, osnivanja jednog doma za žene, u kome bi bile sobe i apartmani, po vrlo umerenoj ceni. Po projektu u tome bi domu mogle stanovati samo žene samice, ali takođe i sa materama, sestrama ili eventualno i sa svojom decom. Ime tome domu biće Kaza Monsera i imaće 500 apartmana sa potpuno modernom instalacijom. Holandske feminiskinje. Na poslednjoj godišnjoj skupštini feminističke organizacije u Holandiji, mnogo se diskutovalo pitanje, da li da se žene razdele u političke partije, ili da stvore žensku partiju. Velika većina je za to da se razdele u političke partije, ali da u njima zahtevajo i glasaju za što veći broj žena u parlamentu i opštinama. Žene u Rusiji. Cilj komunalne politike u Rusiji je da što više oslobodi Ženu od domaćega rada, i da joj na taj način pruži veću mogućnost da stupa u redove radenika svih industriskih i poljoprivrednih preduzeća. Za vreme prve periode petogodišnjeg plana njihovoga rada, već je bilo 3 miliona žena zaposleno u raznim preduzećima, a njihov broj u preduzećima danas je dostigao već 6 miliona. 300.000 žena su članovi seoskih sovjeta; one u tim grupama su i članovi upravnog komiteta. Ima na hiljade i hiljade žena lekara, učiteljica, profesora i inžinjera, koji su zaposleni u raznim agrikulturnim centrima.

Olakšica u domaćem radu, uvođenje novoga sistema, omogućilo je takođe ženama da se instruišu. Za poslednje tri godine, koje po gradovima, koje po selima, 15 miliona radenica je naučilo da čita i da piše. Udeo žena u socijalnom u kulturnem radu u Rusiji naglo se povećava svake godine. U sindikatima i brigadama (uzorne radne grupe raznih preduzeća) žene uzimaju veoma mnogo aktivnog učešća. U poslednjem popisu ovih grupa u metalurgiskim i tekstilnim industrijama, proporcija žena prema muškim radenicima u brigadama je bila 54% radenika na 55% radenica. Na skorašnjem kongresu radničkih sindikata u Moskvi, bio je privukao naročitu pažnju veoma interesantan izveštaj Vere Pančine, radenice od 23 godine, koja radi u fabrici mašinskih sprava u Naviansku na Uralu. Vera Pančini bila je na čelu jedne brigade, koja je blagodareći njenoj energiji, njenom neumornem nadziravanju rada u fabrici i njenoj velikoj kompetenciji i tome delokrugu rada, mogla pri proizvodnji postići tako velike ekonomije, da je ta brigada dobila prvu nagradu na kongresu, koja je razdeljena među proizvođačima mašinskih sprava. Uspeh feminizma u Rumuniji. Kako je i u Rumuniji vladan režim Napoleonovog Kodeksa u gradanskom zakonu, to je danas veoma velik uspeh postigndut, što su novim građanskim zakonom izjednačene potpuno žene sa muškaracima. Za ovaj uspeh sigurno da ima da se zahvali veoma jakoj agilnosti feminističkih organizacija u Rumuniji. Žene sudije. U Poljskoj je naimenovana i druga žena sudija za omladinski sud. Prva žena sudija za omladinske sudove naimenovana je već prošle godine.

ŽENSKI KLUB U BEOGRADU KNEZ MIHAJLOVA ULICA BROJ 46 - I SPRAT Daje prenočište svlrna gospodama I gospodičema, koje su u prolazuu Beogradu. Prenočište - posfelja - 20. din. dnevno, doručak 4*— din., ručak 14. din. I večera 8 din. Može se dobiti i ceo panslon. Hrana domača, čistota, odlična. Klub se nalazi u samotne centru varošl i lako je prlstupačan vezi tramvajskoj sa parabrodom I železnlčkom stanicom. Za studentkinje se daje panslon, stan, hrana i sve ostalo. Za sve bliže uslove obratlti se na adresu: ŽENSKI KLUB BEOGRAD, KNEZ MIHAJLOVA BR. 46

120

За штампарију , Привредник", Кнез Михаилова 3. Београд. Тел. 21-450 Живојин Д. Благојевић, Кондина ул. бр. 10

ŽENSKI POKRET

JULI I AVGUST, 1932