Ženski pokret

Masaryk: „Neka se prestane već govoriti o svetosti materinstva, neka se počne ukazivati na svetost očinstva”. To je fenomen čiju značajnost mora feministika izrađivati i isticati. Prag.

Dr. Julka Chlapec-Đorđević.

Odgovor

G-đa dr. Chlapec-Đorđević uzima u gornjem članku stav naučnog kritičara, a pri tome zaboravlja dva glavna zahteva: 1. Kada se želi izreći dobro osnovana kritika, ne sme se izdvojiti nekoliko rečenica bez veze, nego treba uzeti smisao celine. 2. Ne sme se u navode koji se kritiikuju unositi sasvim drudojače pobude nego što ih je imao pisac. Ova dva glavna zahteva objektivne kritike

g-đa Chlapec je odbacila o čemu se može bez ikakvog daljeg objašnjenja sa moje Strane uveriti svak ko upoređuje moje članke sa njenom kritikom. Ali, uprkos tome ja ću odgovoriti detaljno na članak g-đe Chlapec. Danas napominjem samo jednu činjenicu, t.j. da nisam imala pri pisanju članka ni iz daleka nameru da dajem ideologiju feminističkog pokreta. Tu nameru mi g-đa Chlapec prosto podmeće. Jedina namera mi je bila da pokažem neke probleme koji naročito danas tište Ženu. U tome smislu su mnogi čitaoci razumeli moje članke kao što su mi sami priznali. G-đa dr. Ivanović-Mojić je teško bolesna i za sada ne može odgovoriti g-đi Chlapec. Beograd.

Štebi Alojzija.

Нове књиге женских аутора

У последње време појавио ce већи број књига од жена писаца. Поред превода Спинозе од др. Ксеније Атанасијевић, романа Милице Јанковић „Мутна и крвава”, Проблема савремене жене од недавно преминуле проф. Милице Цветковић, збирке „Вита Ђанина” од Mape Ђорђевић-Малагурске, са предговором Јелене Ћоровић, збирке песама у прози Јованке Хрваћанин „Записи”, ми имамо пред собом ове књиге:

Аница Савић. Ребац Предплатонска ератологија, Скопље 1932, цена 25 дин. - докторска дисертација; Верка Шкурла-Илијић. Ко им суди? Приповетке, изишле у III колу Савременика Српске књижевне задруге; Станка Ћ. Глишићева - Moje успомене. Издање Српске књижевне задруге, Београд 1933. Цена 5 дин.; Дара Пилкoвић - Пламена ћутања, збирка песама, Београд, 1933. Цена?

Белешке

Задоцњење нашега листа. Молимо наше претплатнике да извине што априлски и мајски број нашег листа није изашао на време. Услед материјалних тешкоћа није нам било могуће издати ова два броја на време. Предавања у Женском покрету у Београду. У току месеца априла и маја одржана су у Женском покрету два врло добро посећена предавања, и то: г-ђа Милена Атанацковић предавала je о Марсељској конференцији Интернационалне феминистичке алијансе и г-ђа Јелица Јовић-Васиљевић о хемиском рату. Оба предавања су штампана у овом броју. Савез немачких женских друштава. Почетком овога месеца је Савез немачких друштава закључио да се разиђе. Основан је био године 1894. Распуст је диктован услед нових политичких прилика у Немачкој. Жртве новог режима у Немачкој. - Међу жртвама новог немачког режима су и две истакнуте жене: др. Gertrud Bауmer, владин саветник у министар. унутрашњих послова, и др. Matilda Vaerting, професор психологије на универзитету у Јени. Немачка секција Интернационалне лиге жена за мир и слободу морала је под новим режимом да престане са радом. Такође joj je забрањено да даље излази њен лист „Die Frau im Staat”. Овогодишњи матурски изасланици-жене. - И ове године г. Министар просвете, на предлог Главног просветног савета, наименовао је као своје изасланике на матури и две познате наше просветне раднице: г-ђу Малвину Гогић, инспектора Министарства просвете, за Прву женску гимназију у Београду, и г-ђу др. Милицу Богдановић, професора Више предагошке школе у Загребу, за Женску гимназију у Сушаку.

64

Za Narodnu štampariju, Mirko Drobac, Beograd, Poenkareova ulica broj 24.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

АПРИЛ—МАЈ, 1933