Ženski pokret

НАШИМ ЧИТАОЦИМА...

Због недостајања материјалних средстава за штампање листа нисмо били у стању да у последњим месецима редовно издајемо „Женски покрет“. Молимо наше читаоце да пошаљу претплату, јер иначе не можемо штампати у овој години ни један број више.

Алијанса женских покрета.

NAŠIM ČITAOCIMA...

Zbog nedostajanja materijalnih sredstava za štampanje lista nismo bili u stanju da u poslednjim mesecima redovno izdajemo „Ženski pokret‟ . Molimo naše čitaoce da pošalju pretplatu, jer inače ne možemo štampati u ovoj godini ni jedan broj više.

Alijansa ženskih pokreta.

Jedna neumesna odluka

U avgustu mesecu je odlučilo Ministarstvo prosvete da se ove godine u prvi razred učiteljskih škola ne primaju učenice. Ova odluka dolazi kao posledica fakta da ima oko tri hiljade učitelja i učiteljica bez mesta. Odista — 3.000 nezaposlenih mladih ljudi samo u jednoj struci, jeste fakt, vredan da mu se posveti najveća pažnja i najbrižljivije ispitivanje. * * * Statistički godišnjak za 1929 godinu (vidi „Pravdu" od 19 avgusta 1933 g.) ima o pismenosti u našoj zemlji sledeće podatke: 51.5% nepismenih! Ako poredimo procenat nepismenih sa brojem nezaposlenih učitelja i učiteljica, moramo se u čudu pitati: da li je uopšte dovoljno 3000 novih učitelja da u doglednom vremenu pobede nepismenost? Nezaposlenost učitelja i učiteljica ne dolazi zbog nedostajanja posla, već otuda što naša prosvetna politika nije poklanjala dovoljno pažnje pitanju organizovanja osnovne nastave tome stožeru sveukupne prosvete. Kažu da nemamo dovoljno školskih zgrada i da naš budžet apsolutno ne podnosi izdatak za nove činovničke plate. Izdatak za školske zgrade u mnogim i premnogim slučajevima primili bi sami seljaci, ako se ubede u potrebu prosvećivanja njihove dece. Kad politički agitatori mogu da raspale birače, da se ovi čak i potuku, (o čemu dnevne novine redovno

donose izveštaje) zašto ne bi mogli raspaliti građane i za neku produktivnu stvar? Takav bi posao istinski doneo trajne zasluge, mnogo trajnije, mnogo jače nego što ih donose 100 % uspesi na izborima. Ako zatim izračunamo da bi početna plata svih nezaposlenih učitelja i učiteljica iznela za godinu nešto preko 40 miliona dinara, vidimo da je ova suma upravo bagatelna prema koristi opšte prosvete. Niko, ko najmanje objekt vno misli, ne može da veruje da su teškoće oko nameštanja 3.000 učitelja apsolutno nesavladljive. U budžetskoj debati g. Ministar prosvete je ismeđu ostalog rekao, da je naša nastava suviše feminizirana, i da joj treba više muškosti. Severna Amerika, za koju se ne može tvrditi da u njoj nema prave muškosti, dala je skoro svu nastavu ženama. No, ako se ne da ženama da rade u muškim školama, neka im se bar dozvoli da one vaspitavaju žensku decu. Već pomenuti statistički godišnjak kaže da je nepismenost među ženskim i muškim stanovništvom naše zemlje veoma raznolika: pismenih muškaraca imamo 57.1% a pismenih žena samo 38,7%. Dakle? Odluka Ministarstva prosvete ni u kome pravcu nije bila opravdana; jedinu nadu imamo da će se u toku ove godine u Ministarstvu doći do drugojačeg stanovišta, i da će se potruditi da se leče uzroci, a da se ne ubija, sličnim odlukama, volja omladine da se sprema za najvažniji poziv u narodu.

Štebi Alojzija

86

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

СЕПТЕМБАР—ОКТОБАР 1933