Ženski pokret

БЕЛЕШКЕ

Скупштина Женског покрета

Скупштина Женског покрета у Београду одржана је 16 фебруара т. г. у просторијама Женског клуба. Скупштина је била добро посећена и протекла у реду и поред врло живе дискусије о актуелним питањима. Извештај је примљен једногласно. Затим је са великим интересовањем саслушано предавање г-ђе Милице Влајић. У идућем броју нашег листа донећемо извештај са ове скупштине, као и са скупштине Женског покрета у Сарајеву.

Београдски Женски покрет

Београдски Женски покрет је одржао три веома интересантна предавања у току фебруара месеца: Прво предавање одржао је 9 фебруара г. Данило Данић, апелациони судија „0 правном положају ванбрачне деце“. Предавање је било обрађено веома опсежно, само у погледу Српског грађанског законика, с обзиром на све односне одлуке Касације и Државног савета. У вези са новом предосновом грађанског Законика ово предавање је било веома актуелно, а по својој обради врло инструктивно. Друго предавање је одржала на годишњој скупштини Покрета 16 фебруара г-ђа Милица Влајић: „Делимично излагање II дела предоснове грађанског закона (наследно право и брачни уговори)“. По важности ово питање мора бити од огромног интереса за наше жене. Г-ђа Влајић га је изложила веома јасно и приступачно нашим женама. На завршетку предавања објављено је, да ћe се један примерак претпројекта грађанског законика држати стално у Женском клубу, и бити стављен на расположење свима чланицама Женског покрета да могу у клубским просторијама простудирати његову садржину. Треће предавање је одржала г-ђа Јулија Бошковић, професор: „Индивидуална психологија и женски проблеми“. Питање о коме се у нашој средини још није говорило, интересовало је много наше чланице. Предавање је било веома добро обрађено и добро посећено.

Гласник Југословенског женског савеза.

Гласник Југословенског женског савеза. На основи закључка годишње скупштине Југословенског женског савеза, одржане лањске године у Бањи Ковиљачи, Југословенски женски савез је почео да издаје свој лист, „Гласник“. Први број изашао је прошлога Meceцa. Годишње ћe изићи 10 бројева.

Турске жене на изборима.

Турске жене на изборима. Овога месеца су турске жене први пут гласале на изборима за парламенат. Изабраних јс било 17 жена. У Турској постоји само једна партија, републиканска народна партија, чије шеф је Кемал Ататирк. У парламенту је сада 399 посланика, од којих је 17 жена. Право гласа је у Турској опште, али посланици се не бирају директно. У садашњем турском парламенту има четири посланика мањина и девет посланика не припада официјелној Кемаловој партији, они дакле сачињавају толерисану опозицију.

Нова женска група у Француској.

Позната ранија издавачица ревије »L’Europe Nouvelle«, Лујза Bajc, основала је сада групу жена под именом »La femme nouvelle«. Ова група има пре свега задатак да енергично поведе борбу за добијање права гласа. Нова акција жена наишла је на велики одјек у Француској. Приредила је већ много великих зборова у Паризу и провинцији.

Ранија претседница Швајцарског женског савеза

г-ђа Chaponiere - Chaix умрла je, стара 84 године. Претседница Швајцарског женског савеза је била два пута: од 1904 до 1910 и од 1916 до 1920. После рата је била и две године претседница Интернационалног женског савеза, када се сматрало за згодно да је на челу ове организације личност из земље која није учествовала у светскоме рату. Она је остала рано удовица и као таква се одала позиву болничарке. Као болничарка се заинтересовала за женски покрет и убрзо постигла водеће место.

Frida S. Robbius.

Frida S. Robbius. Među prošlogodišnjim (1934) dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu spominje se George H. Whipple, profesor univerziteta Rochester. Tom prilikom izjavio je prof. Whipple, da zasluga za važno otkriće, kako da se teška anemija liječi terapijom pomoću jetara, ne ide samo njemu, već i svima njegovim saradnicima, a u prvom redu njegovoj koleginici na odeljenju za patologiju, g-đi Fridi S. Robbins, rodom Njemice. Konsekventan do kraja podijelio je i nagradu sa svim saradnicima. Više je nego sigurno, da takvih slučajeva često ima. Jesu li izumitelji uvijek tako lojalni da javno priznaju rad svojih saradnika, a napose žena?

НАГРАДА АКАДЕМИЈЕ НАУКА Ca 2.000 д. награђено je дело НАРОДНЕ ИГРЕ, I од г-це Јанковић Према расписаном конкурсу за 1934 г., Српска краљевска академија наука наградила је из задужбине Арх. Нићифора Дучића књигу НАРОДНЕ ИГРЕ, I од ЉУБИЦЕ и ДАНИЦЕ С. ЈАНКОВИЂ, професора. Исту збирку препоручио је и Главни просветни савет за све школске и народне књижнице СБр. 1021 од 15-IХ-1934 и ПБр. 1290 од 18-1-1935. Награђено и препоручено дело које садржи прву нашу теорију, описе сто правих чародних игара из разних југословенских крајева и упутство за њихову примену, служи за учење, чување и проучавање наше традиционалне игре. Може се добити на доплату Подринска, 4/I Београд, или ако се поручи уплатницом преко Поштанске штедионице. Чековни рачун 56910. Цена 35 динара са поштарином.

32

Штампарија „Привредник**, Живојина Д. Благојевића, Кнез Михајлова бр. 3, Београд Телефон 21-450.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

- ЈАНУАР-ФЕБРУАР 1935