Ženski svet

341

рати. Кад би на последице помишљали, невоље би се проредиле кад би умели да их предвидимо, сачували би се од многих нерасудних корака. С тога учимо се п на туђој невољи, будимо снажна духа, старајмо се да осигурамо себе и без лепоте, и без богатства. ..“

И таман мати да заврши причу, уђе отац у собу. Обе устану а ћерка би му се пре материне приче без сумње већма обрадовала.

За мало, па су сви троје седели у коли и возили се на игранку.

Ћерка се дала у мисли.

Што јој је мати то баш сад причала2 Не зна ни сама како је то било, али махом к'о да јој неста опе добре воље, оног расположења за пигранку.

А како се радовала овом дану, овом часу! Као мало дете што броји дане пред божић, тако је и опа пре два дана подвикивала: Дапас дан, сутра дан, прекссутра — игранка!

А сад, кад је то већ тако близо, кад

ЖЕНСКИ СВЕТ.

342

је деле само неколико тренутака душна је, нерасположена. ..

Спрота она жена!

Али, и она ће се удати. И она је девојка, наравно, и она мора једаред добити мужа. Па хоће-г и њен бити такавг Па ако буде, зар ће она бити крива томе2 Та шта је и та жена крива, што је имала онаког мужа А мати је говорила ио њезиним, жениним, махнама !

равно-

Зар јој мати није могла други пут причати то — та одкад долази та жена, к њима! — кад би имала више времена

за размишлање. ., Кола стадоше. Сви троје изађоше из њих и упутише се дворани. Допирапу већ до њих звуци, тако раздрагају млађана срца... Девојче су обузела осећања, која опа за сад још неје могла потпуно да схвати. И она уђе нерасположена у дворану, на прву игранку. . . —

што

М. Ш. М.

— < – —-вод=—=7 об руду -————————

ЗА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА,

БН

седнице одбора добротворне Задруге Срикиља Новосашкиња држане 1. (29. октобра 1887

Председава: Јулка Радовановићка начелница ;

Бележи ; Арк. Варађанин перовођа :

Присутне су: Христина пл. Новићка подначелница, Софија Јефтићка благајкиња, Катица пл. Новићка прегледачица и одборкиње: Анка Павловићка, Љубица Димовићка, Софија Бипарићка и Милана Димитријевићка.

Бр. 67. Читају се записници одборских сед-

ница од 22. августа (8. септ.) и 30. августа (11. септ.) о. г. —- Одоставеравају се.

Бр. 68. Председница извешђује, да је с одборницом Димовићком предала питомицу Јованку Летићеву кројачу женском г. Лазару Коџићу да Ју учи кроју и шву женског одела. Плаћаће се за њу месечно по 3 Ф. и г. Л. Коџић се обвезује, да ће ју за годину дана изучити, Исти се кројач обвезао, да ће свака 2 месеца извешћивати одбор овај о успеху и владању ове питомице. — Узима се на знање.

Бр. 69. Председпица извешћује, да је за данашњи дан била заказана забава, али се није могла одржати, што се одређени комад за изигравање није могао превести на српски, поглавито оне песмице не, а други комад није се могао наћи, јер умољени за то г. А. Хаџић био је до ономадпе отсутан; а е друге стране нису се примиле суделовања ни две умољене особе женске, те пита, шта ће ве у том погледу сад чинити.

Пошто овамо долази за 8 дана дружина срп. народ. позоришта, те ће публика бити тим заузета морално и материјално, па да не би ни публику теретили ни друштву том еметали Одлаже се ова забава на неизвесно време.

Бр. 70. Председница позива одбор, да одреди своту, којом ће се сирота школ. деца за-

оденути. и да назначи дан, кад ће им се то предати 6 обзиром, што се горе заказана забава

није могла ове јесени одржати и се обзиром, тито се задруга опрарком задружне куће јако истрошила -— Решава се, да се даде за одело сироте школ. деце за ову годину 60 Фор.а из тога