Ženski svet

347

Месо тврдо да пре скуваш: додај у воду врло мало сирћета.

Белапце од јајета да брзо запениш: баци на врх ножа еоли и опда мути, — и што буде било хладније тим боље и брже ће се запенити.

Маз за порцелан и алабастер. Вештачке Фигуре залепе се и поправе кад се направи (леп) од чистог каутшука и бензина. Нека се распукнуто место тим замаже, и одмах залепи, Ако ћемо ту смесу да начинимо чисту белу, онда ваља додати ту врло фино истучена белог олова (Вјетме1зв). Разбијен порцелан може се залепити и белим луком, кад се истутче и од љега начини као тесто; тим се места, где ће се лепити, намажу и .тврсто стисну и залепе. За тим се метне суд тај да се кува у млеку једно по сата и онда мож опет у њему сипати ладна и врућа јела. Или узме се 20 делова прашка од гуми-арабике па се помеша са 80 делова алабастертипса, то смешај у густиш.

(Пацоловка.) Где много пацова има, 4 није саветно отровом их требити, препоручује неки патник ово: да се узме одадњевено старо повеће буре, да се озго повеже дебелом артијом, и на артију метне пржене сланине а на буре нека се наслони са земље даскал ил летва да могу пацови доћи до слапине. Сланина нека се

маз

понавља неколико дана, да би се пацови нама-

мили. Кад се пацовн дан-два намамили онда се папир којим је буре покривено, прореже на среди у накрет за колико може пацов пропасти па се опет тамо код те рупе сланина.

У бурету нека се успе воде тако с једне стопе дубоко, а на сред бурета ваља у води метнути један повећи камен тако, да вири мало напоље из воде. Чим пацов дође на папир до среде, пр падне доле у воду и дере се; на ту дреку дође и други па пропадне, па се и он отима за опо суво место на камену. У том отимању деру се оба, а та дрека домами и тре ћеги што их је више, све се већма туку, деру и отимају за оно суво место па камену, а то опет све више ваби друге, да наилазе, па тако на тај начин похватали су људи за једну ноћ по 50 и 100 падова.

Неки и овако тамане пацове. Насеку ситно сунђера ил труди пресоване, па замоче то у маст ил у масло (путер) и осоле, па поспу тамо где има те гади. а уз то метну за пиће у једном суду воде. Кад се оног сунђера ил труди наједу, они пију воде па то се у њих напне да пукну и поцркају.

стави

ЖЕНСКИ СВЕТ.

348

Против мишева и бувача употребљује се клоркреч. Њега мож добити у апотеци и по дућани. Кадсе пре него што се унесе жито у житнице, на таване, магазине и т. д. подржи неко време на тим местима у отвореним чинијама тај клоркреч, как“ би се његов задах (емрад) увукао у патосе, дуварове. сламе и т. д. Кад се за тим унесе жито на та места, неће нипошто миш да наиђе, бежи бестрага одатле |

Ието тако неће на расаде да наиђе бувач, ни друга буба, кад се по лејама проспе по мало тог клоркреча.

Овако ваља стављати овог кк. и под камаре _ пластове житне, а поклопити циглом, па се неће увући ни један миш да прави штете.

Како се овај кк за неко време изветри, то га треба од времена на време понављати, где рана дуже стоји. Тим се сачува силно зрно од мишева и наплати се десетороструко онај трошак, што се изда за клоркреч.

РА алеје

Нови добротвори. Прошли месец донео нам је два народна добротвора: Његову Светост 2. Германа патријарха сриског и скоро-упокојеног грађанина вршачког Миту Јанковић. Поповића. Први је у готовом новцу предао 1000 ц. дуката на Фонд за набављање одежда и других црквених утвари у саборној карловачкој цркви, даље 20.000 Фор. на Фонд за сирочад)и удовице свештеничке у архидијецези и 20.000 Фор. на Фонд за мировину професора на карловачкој срп. вел. гимназији. А други је оставио вршачкој цркв. општини вредност од 10.000. Фор. да се отуда по емрти његове супруге набавља одело спротој срп. школској деци. Олава им !

Непознати добротвор. Један београдски грађанин поклонио је 12.000 динара на београдско сиротиште за напуштену и ванбрачну децу; а незна му се имена.

Краљица Наталија отпутовала је у Фло ренцију у Италију са краљевићем Александром да проведе зиму. Пре тога се бавила пуна два месеца дана у Бадену код Беча.

Гђа Ивана Сајевићка изврена глумица на загребачком народном позоришту и

Гб. Јулка Јовановићку отлична глумица на краљев. београдском позоришту елавиле су прва '/,. новембра, а друга 2. новем. по нов.