Ženski svet

ској сиромашној школској деци и другој српској румској сиротињи. Пошто се је код ових трију параграФа као и код некојих пређашњих развила живахна дебата, буде већином гласова закључено, да се § 33. досадањих правила замене са §. § 33, 34 и 35 по предлогу задружног тајника. Од 12 присутних нраво гласовања имајућих чланица гласовале 7 за иромену а 5 про тив. За промену гласали су г. г. Ана Стајић, Љубица Максимовић, Даница Димитријевић, Милана Ђорђевић, Драгиња Маринковић, Ана Путник и Милица Св. Николајевић, дочим су против глаеовале; г. г. Ангелина Ђуришић, Јелисавета Дудић, Љубица Стојадиновић, Милана Андријевић и Емилија Матић. Тиме је дневни ред исцрпљен, а седница дигнута била. Закључено и потписано. Милица Св. Николајевић с. р. председкиња. Др. Јован Шевић с, р. тајник, Ова је Задруга сазвала своју редовну глав. скупштину за 26 Фебруар (10. март) о. г.; а предмети су: 1. одоставерење задругарица; 2. читање имена редовних и потпомажућих чла ница и чланова; 3. изветај одбора о своме раду за 1888. г.; 4. Извештај прегледачица о стању бллагајне; 5. захвала часница и часника и избор истих као и 6 одборкиња; и други евентуални предлози. Задруга ова има 73 редовне чланице и 8 потпомажућих и 1 почасног; а имаовина износи !270 ф. 12 н, авр.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

„Славјанскија Извјестија“. Под тим насловом излази од ове године у Петрограду нов лист, на место досадањег листа „Извјестија Славјанекаго Благотворителнаго Обштества“, који је излазио у свескама од 6 -7 табака. Овај лист уређује познати књижевник руски В. В. Комаров и излази недељно једанпут уЗтабакадебљине. Изитпао је већ 7. и 8. број са врло лепим садржајем. У њему су заступљене све славенске гране и водиће се белешке о свима Словенима. Цена је за Русију на годину 6 руб. ; на по године 3 руб. на четврт године l руб. 50 копј. а за стране земље 10 ®op. или 20 Франака годишње. Претплата и рукописи шаљу се на редакцију листа „Невсши проспектв, домљ бр. 138—140«. Изашао је 7. број дечијег листа „ђачета« са две слике и овом садржином : 1. Српче (песма). — 2 Дедина приповетка о „мученицима«, — 3. Вредни Миленко. — 4. Сељак и наочари (песма). — 5. Међедовић, народна прича. — 6. Унуцима. 7. Песма „Ђачету“. — 8. Добротвори. — 9. Ђачетова пошта и 10. Ребуси. „Ђаче« је најјевтинији и једини дечији лист у Србији. Стаје за Србију на годину само 1 60 дин., а за све остале земље 3 дин. Писма и претплату треба слати у плаћеном писму уредништву у Ниш. Бројева има свију који су до сад изашли. Извештај о београдекој учитељекој школи за 1887/8. школ. годину спремио: Др. Војислав Бакић управитељ и проФесор исте школе. У Београду краљевско-српска државна штампарија 1889.

95

ЖЕНСКИ СВЕТ.

96

Јавна захвала. Г. А. Варађанин уредник „Жен. Света“ и наш бивши управитељ известио нас је, да је наша посестрима Јулчица Радовановићка из Кучева у Србији претплатила лист „Жен. Свет“ за нас и за ову 1889. г То нас је пријатно дирнуло и ми се налазимо побуђене, да се и овом приликом нашој посестрими Јулчици овим путем најтоплије захвалимо. У Сомбору 18. Фебруара 1889, Вукосава Лубенова Даринка Каракааиевиба приправнице, Хрисшина ДимишријевиЛа из Шатринаца.

ОДГОВОРИ. ГДаци Дан. PadueojeeuH Ложаревац. При мили смо претнлату за 1889. Хвала Вам ! Тђици Леаосави БогдамовиИ Вел. Традишше. Примили смо претилату и довели ствар у ред. Желите ли корице? Тјици Волексији М. Радовановића у Кучево. Примили смо претплату за Вас и уједно дар Јулчице Ваше за посестриме њене Вукосаву, Христину и Даринку и лист им се уредно шаше. Хвала Вам! Т. Ив. М. ИоиовиЛу, Сомбор. Изићи ће у идућем броју. Поздрав!

САДРЖАЈ : 1. Много је до нас ! — 2. Нова задруга Српкиња. — 3. Мудре белешке о васпитању и образовању девојака, од А. М. М. — 4. 0 женском образовању, од К—ћа. — 5. Како ваља лежати. — б. Белешке: а) Из просвете, б) За домаћице. в) Зарад здравља. г) Разно. —• 7. Рад добротворних задруга. а) Новосаткиња, б) Вечкеречкиња в) Белоиркванкиња. г) Вршчанкиња. д) Румљанкиња. — Нове књиге и листови. — Одговори. — Јавна захвала. Здаеник: Доброшворма Задруга Срикиња Новосашкиња. — Издаје u уре.Цује: Аркадија Варађанин. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА НОВОМЕ САДУ.