Ženski svet

ЧИТУЉА.

Марија Адажовић рођ. Величковић мати овдашњег великокупца Алексаидра Адамовића иреминула је 25. јануара о. г. у својој 73. години живота. Била је од постанка задругарка овдашње добротворне Задруге Српкиња и искрена пријатељица овог листа. ЈХака јој била црна земља! Анка Ковачић умировљена учитељица у Загребу преминула је 4. јануара о. г. но нов. и сахрањена уз велико саучешће грађанства загребачког 5 јан. о. г. Бог да јој душу прости! Бошко Коњовић ученик I. разр. трговачке сомборске школе преминуо је 17. (29.) јануара о. г. у CBoj’oj 18. години живота. Беше јединче и сва узданица честитог брестовачког учитеља Александра М. Коњовића. Лака му црна земља била! Гђа Мацика Вучића Добили смо тужну вест ; да се упокојила гђа капетаница Мацика Вучића у Клужу (Колошвару) у Ердел>у, где јој је супруг у служби код 51. пешачке реге менте. У даљини, у туђем свету није хтела покојница да се душевно одваја од свога племена, него је држала све белетристичне срп.• лиетове и живо је пратила рад наших Срикиња у овим крајевима. Лака јој била у даљини црна земљица!

ОДГОВОРИ.

Гђ Анђелији Ноповић Кленак. Нисмо наручивали ове године корице, јер нису се тражиле. Гђи Милеви Коњовић 7 Сомбор. Машине за крпљење могу се добити у Бечу код Фирме ~Exporl-Geschaff, Schmidt, M 7 ien, Margarethen“ a Patent „Darning Weaver“; a за штеповање опет по 2 Фор. комад, који се додаје сингеровој шиваћој машини, може се добити овде у Новом Саду код „ Josef Schindler а“. Ми смо за овдашњу срп. вишу девој. школу наручили обе ове машине, па кад их опробамо у пракси, моћи ћемо о њиме коју огппирније казати.

позив У РЕДОВНУ ГЛАВНУ СКУПШТИНУ „ДОБРОТВОРНЕ ЗАДРУГЕ СРПКИЊА НОВОСАДКИЊА"

КОЈА ЋЕ СЕ ДРЖАТИ У ДВОРАНИ СРП. ВИШЕ ДЕВОЈАЧКЕ ШКОЛЕ У НЕДЕЉУ 4. (16.) ФЕБРУАРА 1890 У 2Vj сата после подне.

ПРЕДМЕТИ. 1. Оверовљење задругарица. 2. Читају се имена редовних и помажућих чланица. 3. Читају ее имена умрлих задругарипа. 4. Извештеј одбора о своме раду за 1889 год. 5. Извештај прегледачица о стању благајне. 6. Предлог одбора за прорачун 1890. године. 7. Предлог одбора, да се од вароши докупи земљитпта за зидање забавишта. 8. Избор: а) иачелнице, б) подначелнице, в) перовође, г) благајника, д) три гтрегледачице рачунске, ђ) половина одборница, е) и три скунштинарке за оверовл>ење записника скупштинског. 9 Нови предлози задругарица. У Новом Саду, 20. јануара (Е Ф еб.) 1890. Јулка Радовановићка с. р., начелница. Аркадије Варађанин с. р. перовођа.

ПОЗИВ НА БЕСЕДУ С ИГРАНКОМ

коју приређуј е српска виша девојачка школа у Н. Саду у дворани „царице Јелисавете“ на Сретепије 2. фебруара 1890. У КОРИСТ СИРОТИХ УЧЕНИЦА. Улазна цена од особе 1 фор. Добровољни прилози примају се са захвалношћу. Улазнице се могу добити у књижарама Браће М. Ноповића и Луке Јоцића и у вече на каси. Почетак је у V,B сати у вече.

САДРЖАЈ : 1. Зар још живи. Од Д. Б-а. —2. Са светосавске славе у Черновцима. Од Станка. 3. Драго камење на светској изложби у Паризу. Од Мите Петровића —4. Висибаби. Од Ив. М. Ноповића. 5. ГЈрве хришћанке. Од Станка. 6. Зашто тужиш. 7. Сир у трговини и као храна. Од М. 11. 8. Белетпке: а) Из просвете, б) За домаћице, в) Зарад здравља, г) Разно. 9. Рад добротворних задруга Српкиња Новосаткиња. Читуља. Нове књиге Одговори. Позиви. Претплатницима. Шташтарија др. Павловића и Јоцића Новом у Саду.

32

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 2.

ПРЕТПЖА ТШIЦПМА. Пошто нам се ни иолоеина од досададањих сталних иретилатника није до овог броја иријавила ни иисмом ни иретилатом, а није нам ни лист вратила: то се усу;ђујемо, да им још овај 2. број ионудимо у нади , да fie се иретилатити ил јавити до 3. броја о. г. Уредништво.