Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ПОД ХРАСТОМ.

|l|jL лепом месту Под гордим храстом Певала је мома Умиљатим гласом. Ој ; очи моје ; Оју-очи и.лаве ; Пуне сте миља. Љубавне славе !

Застада мома ; Погледа горе: На једне мале ; Ал лепе дворе. Њега још нема, Шта hy еирота ? Да га не чекам, То је срамбта !

Да ли ће доћи Мој драган мили ? У овом тренутку За часак тили ? Погледа опет На дворе беле ; Иде ли драган На груди п.ене ?

Ал њега нема Да се номоли ; Да својој драгој Бол.у утоли. Устаде тужна ; Те оде ку!ш, Својега драгог Осуђујући. М. Ст.—

Вршац, 21. јуна.

О РАЗВИТКУ ДУШЕ У ДЕТЕТА.

Написао В. Прајер.

превео М. Шевић.

V. Ирво учења детета. С тога, што се највише образовање не може иостићи без темељне иаставе у језику узима се као да се образовање постизава мскључиво номоћу јсзика Од тога и данас иате многс школе. У прво доба где се детињ дух будити иочиње прво учење ночиње оиажањем. Биђење, осећање, иекуство: н. пр. бол кад се удари, опече или надне то су ириродни учитељи многога детета. Ни најбоље слике пе могу имати ни близу толико васиитне вредности као предмети које дете само онажа и додирује. Разлика боја, тонова, хладноће и топлоте, врсти куса и мириса гата више и

разлика мрачнога и светлога, десно и лево еве то дете неје кадро посреством речи научити. Ниједан човек не може другоме саопћити шта је боја нити му звук онисати. Све то морамо сами проживети, сами иретриети на да дозмамо шта је. И то самоискуство је за нрву паставу и у оиће за цело васнитање од веће важности но да ноново нрелазимо оно што су други искусили и што нам ее из друге руке памеће, тако рећи кроз левак сипа. Непосредно посматрање природе, на рочито живе, толико је кадро да подстиче децу, да се ничим не може заменити. Поток што жубори, лист, влаће, бубица, иуж, на шта више и једна једина коса у критично доба развића душе у детета ностаје извор задовољства еа којим се дете исцр-

БРОЈ 10. У НОВОМЕ САДУ, 1. ОКТОЕРА 1891. ГОД. VI

ИЗЛАЗИ: СВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЛОМ ТАБАКУ.

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ : АРКАДИЈЕ ВАРАХАНИН.

Цеиа је годишња 1 Фор.-, за Србмју 2 Ј / 2 динара. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.