Ženski svet

цркви у Земуну, па и на последњем часу завештала је тамошњој црквеној општини 2000 ф. на цркве"а 1500 ф. даее земунској сиротињидаје зимњи огрев, а осим тога на препоруку тамошњег одличног грађанина, председника цркв. општине и уцравитеља срп. велике штедионице г. Пере Петровића дала је и срн. учитељском конвикту у Нов. Саду 100 Фор. Њене заслуге за опште добро побудиле су и пречасног г. проту земунског г. Вукадиновића и учитеља тамошњег г. Вел>ка Петровића, да су јој у почаст на оиелу изговорили две лепе беседе. Покојница је и иначе била дарежљиве руке, племенита срца, родољубиве душе; проживела је у примерном браку пуне 53 године и како није имала од срца порода, однеговала је материнском љубављу сиротанче Ику Максимовића данашњег одличног и поштованог земунског грађанина и благајника тамошње векике срп. штедионице. Буди дакле вечна успомена овој народној добротворци!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Орао. Велики илустровани календар за годину 1892. која је преступна, има 366 дана. Уз сарадњу срп. књижевника уређује Стеван В. Поновић. Година 18. Цена је 50 н. или 1 динар. У Н. Саду. Издање и штампа А. Пајевића. 1891. Осим календарског дела, који је саставио ироФесор А. М. Матић, има овај календар леиих и иоучних чланака и бележака за народ и ми препоручујемо овај календар нашии читатељима. Годишњак велики српски народни илустровани калеидар са библиотеком за народ за преступну годину 1892. која има 366 дана. Издање ерп. књижаре и' штампарије Браће М. Поповића у Нов. Саду 1891- Цена је са уметнутим листовима за приход и расход 50 н. Ово је 43. година како излази овај календар и он је већ својим дугогодишњим животом толико познат и уважен, да нема потребе, да се особено преиоручује. И ове године има лен број иоучних и забавних предмета и млого слика. Весник ианчевачки недељни лист за просвету и привреду, који је 1889. год. од краљ. државног одветништва конФискован био због тога, што је изнео ирограм за парастос и позив на 500-год. светковину видовданску, почео је од 10. октобра о. г. опет излазити, јер је највиши суд нашао, да инкриминиран предмет није политичне нрироде. Уредник и издавалац је

листу г. Јован Поповић проФесор, који прима уједно и иретнлату и све што се односи на уређивање и администрацију листа. Цена је годишње 4 ф. за Аустро Угарску, а за Србију 10 динара, које се може плаћати на по и на четврт године. Банаћакин. Под овим насловом почео је да излази у В. Кикинди недељни лист за иросвету, привреду и забаву народну. Власник, издавалац, штампар и уредник је г. Јован Радак. Цена је листу годишње 4 ф., на ио године 2 ф., а на четврт год. 1 ф. За стране земље, годишње у 1 ф. више Позив на претплату. Од како се покренула дична нам „Босанска Вила,“ лијеп број млађе Србадије из поносне нам Босне и кршне Херцеговине ирихвати за перо, те поче прикупљати народне умотворине. Ја се срећним сматрам, да је и мене „Босанска Вила“ примила међу своје сараднике. Кад сам први пут иочео пиеатн, није ми ни на крај памети било, да ћу видјети у посебној књизи штампано све, што сам у дичној „Вили“ на јавност српскоме свијету изнио, Али ето и то дође: Честити мој суграђанин вриједни српски штампар г. Владимир М. Радовић ионуди ме, да ми све радове штампа у посебној књнзи, на што сам ја и иристао. Све, што сам до сада о народу писао, те штампао и што још нештампано у рукописима имам, наумио сам штампати у четири књиге под на словом: „Из народа и о народу“ прибиљежио: Лука Грбић Бјелокосић. Прва ће књига бити штампана на лијепој артији од B—9 штампаних табака, а стајаће само 50 новчића. Рок упи сивања на претплату јест до краја децембра ове године. Скунљачима иде свака једанајеста књига на дар. Имена претплатника, која на вријеме стигну, штампаће се на крају књиге. Молим све родољубе, којима је на срцу српска књижевност. а особито господу свештенике и учитеље, да би потпомогли скунљањем претплатника ове прве моје књиге, да би и остале три могле хитро иза ње евијет угледати. Наруџбе ваља слати: Ирвој Српкој Књижари и Штампарији Владимира М. Радовића у Мостару. Песме против тираније по Виктору Игу сневао Драгиша Станојевић. Београд. Штампарија Петра К. Танасковића до Делиске чесме. 1891. Цена 80 п. дин. Србии лист за огласе, издаје и уређује у Земуну Србин Милош Грабовачки. Изашаојебр. 26. ех 1891. г. Цена је за годину 2 ф. или 6 дин.

Вр. 11. ЖЕНСКИ СВЕТ.

175