Ženski svet

Само лакомислени ааљуби се на нрви поглед. Страсиу љубав ваља гаситн, јер оиа највећу несрећу начини. Свакоме је његова љуба пајлепша. Тиша љубав, дужа љубав. Та цео живот цео свет, сапаК је само, санак леп ТТТта се ком доиада оно и воле. ТТТта ко воле, оно му се и допада. ТТТто љубав чини, све је добро. ТТТто око не види ни срце не зажели. V. Какви су заљубљени. За заљубљене нема ноћи ни мрака. Заљубљени виде у свету само себе, а забораве, да их и свет види. Заљубљени мисле, да су сви људи слепи, Заљубљени не требају календара. Заљубљени увек пре звона дођу. Заљубљенима ништа није тешко. Заљубљеној је девојци највећа сласт слушати да хвале оног кога воли. Зал,убљени нису за друштво. Друштво је за оне, који су сами себи отужни, на траже друштво да се онде разаноде. Заљубљени су противни томе, они беже од друштва, јер им смета уживању. Заљубљени су најневештије суђаје, кад ваља о срећи женидбе ил удадбе пресудити. Заљубљени стоје на највишем ступњу људске среће Заљубљен старац, то је зима у цевту

ЧИТУЉА.

| | (Јтеван Аиђелић Ј почасни прота митровачки, добротвор српске вел. гимназеје у Срем. Карловцима нреминуо је 5. августа о. г. а 7. августа уз велико саучешће народа нредан матери земљи. На опелу је чинодјејствовао из иочасти Њег Светост иатријарх сриски Ге оргије и других 40 свештеника обојега чина. Надгробну реч изговорили су управитсл, карловачке вел. гимназије г. Стеван Лазић и прота карловачки г. Стеван Чобанић. Покојник је испунио усмену жељу свога брата покојног патријарха Германа Анђелића и назидао је у Срем. Кар ловцима нову и дивну зграду за срп. вел. гимназију и богословију, која је коштала 164 хид>аде Форината; осим тога основао је фонд од 20.000 ф. да се та зграда поправл.а и одржава у добром стаљу, а 40.000 Фор. дао је за још друге разне Фундације те је тако постао један

од највећих српских овостраних добротвора. Нека је слава и вечна успомена овом покојнику! t Јовап Крсмановић један од најимућнијих трговаца срнских, отличан и угледан грађа нин београдски, оиште поштован и уважен човек међу свима сталежима, пздашан добротвор и где се зна и где се незна, иотпора ђачка, особито оних из Боспе, преминуо је напрасно прве половине августа месеца о. г. навршивши тек 60. годину живота. Лака му била црна земл>а! Марија Хацићка мати нашег уваженог секретара „Матице Српске“ г Антона Хаџића, преминула је у ночетку августа о. г. у Суботици у својој 78. години живота, ожаљена од своједобре деце и целог грађанства суботичког. Нека је Бог прими у недра рајска! f Катарина пл. Ианић рођ. Мучалов једна од најотличнијих и најплеменитијих Српкиња суботичких преминула је јула месеца ове год. Покојница беше оснивач и најстарији члан добротворне задруге Српкиња у Суботици, једна од најревноснијих раделица у том племенитом друштву: чинила је добра где је год допрла и хитала је у помоћ, где је год чула јаук и запомагање, те је за то и „Годишњак“ од 1890. г. изнео њену слику и описао њена издашна и богата дела рад вечне усномене и славе. И у последњем часу своме сетила се сиротиње и оставила 5000 Фор. суботичкој српској право славној црквеној општини, да употреби приход од тога за просветпе и добротворне цели. Слава и вечна усиомена овој великој покојници!

Јавна благодарност.

Варошки срески лекар г. Др. 11. ОгњановиЛ лечио ме је за време моје болесли запаљења плућа тако брижљиво и очински, а све без икакве награде, да ја не могу пропустити, а да му се овим јавним путем најтоплије не захвалим, молећи преблаго! творца, да њему и његовој милој породици у замену за његову доброту дарује ностојана здравља и дуга живота. У Нов Саду 20. августа 1892. Даринка Дим и rpuje ви ii < i учен. IV. раз. новосад. в. дев. школе.

144

Штампарија др. Иавловића и ЈоциКа j Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 9

НА ЗНАЊЕ. Са више страна нас умољавају, да набавимо, као и оно иреклане, дивот корице за наш лист; али, кад се наручује испод б > комада, онда коштају но 75 н. комад, без поштарине, ако се пак више од 50 ком. наручи, онда се може добити комад ио 50 н. Ми ћемо да покушамо; и умол.авамо своје поштоване иретплатнике, да нам се јавс до 1. новембра о. г. који желе корице, па ако се нријаве за више од 50 комада ми ћемо наручити и у своје време сваком послати, наравно на његов трошак, а ми ћемо удесити да се те корице могу употребити и за прошле године нашег листа. У И Саду 1. септ. 1892. Уредншитво.