Ženski svet

носио, и пошто јој исту показа, клече пред њу каваљерски, ua рече: Госпођице, ево вам цинеле, молим вас, исиуните своје обећање. Мара се збунила Румен јој обли лице; час гледа Душана, час ципелу у његовој руци, а час опет Марка и жену му, који се једва могоше уздржати од сме ха, а никако да дође до речи. Али господине, устаните. рече најпосле збуњено, пошто јој Душаново клечање мало дуже потраје. Ја мислим да смо се у шали изравнали. Оно, што сам вам ја позајмила, вратили сге ми, па сад смо готови. и она устукну један корак натраг. Мислила је, да ће се сад он почети смејати. али се преварила Душан се истина дигао, али му није било до смеха. И, какав се сад разговор зачео, у гом малом друштву, лако је цогодити. Тог истог дана с вечера, дотрчао је Душан весело својој матери : Мајчице, нашао сам моју пепељугу.

Ево гледај је па ми реци, хоћеш ли је волети као мене? и он јој показа Марипу слику, коју му је Маркова жена усгупила. Па онда јој приповеди како је Мара Марковај жени случајно писала, да је на путу изгубила ципелу, како је одма Марко чим је дознао да је изгубљепу јој цииелу он нашао, по Мару нисао, и најпосле, како су се Мара и он упознали. Док је мати све то елушала, засузише јој очи од радости те је једва могла видити слику, коју је у руци држала, ал да се са овом потпуно задовољила, без сваке је сумње. Од тога вечера био је Душан свакидањи гост у Марковој кући, а за кратко време, знао је нећ сав С. да је Душан Мару исиросио. Говорило се да у С. скоро није било тако веселе свекрве, као што је то била Дугаанова мати о сватови му. А како не би била весела? Та добила је по вољи одмену.

Милева Симића.

ЧИТУЉА.

Лазар Богдан велепоседник Тиса-Хиђошки, отац угледних и отличних грађана в. кикиндских Дра Живка и Марка Богдана, нреминуо је 10. септембра о. г. у 72. години живота и уз опште саучепгће тиеахиђошких и в. кикиндских грађана сахрањен у В. Кикинди у нородичну гробницу. Беше добра срца и ватрен родољуб. Лака му била црна земљица! Павле пл. Михајловић умировљени учи тељ и свештеник новосадски преминуо је 26. септ. о. г. у својој 67. години живота. Бог да му душу прости ! Шарлота Флат рођ. Сопронова удова покојног новосадског вел. жупана Андрије Флата ил. АлФелдија и мати данагањег новосадеког вел. жупана Др. Виктора Флата пл. Ал®елдија, преминула је 25. септ. о. г. у својој 72. год. живота. Беше врло мирне нарави и добра срца, те с тога ноштована од свију грађана новосадских, што се показало и на оном опиггем учешћу, које су сви без разлике указали у пратњи земних остатака ове честите душе. Лака јој земља била!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

„Пек“. Под овим насловом ночео je излазити у В. Градишту, у Србији, лист за политику и материјалне интересе. Излазиће недељно на

целом табаку, а цена је за Србију до краја о. г. 3 динара, а за Аустрију 2 Фор. Уређује га и издаје г. Светислав Минић (адвокат). а штампа га штампарија Ане М. Драшкоција. Соко илустровани календар за годину 1893. Уредник: ПроФ. Јован Грчић, Год. I. У Нов. Саду. Издање књижаре ЈЈуке Јоцића. Цена 40 н. Садржина је: Игуманова сен , приповетка Драгутина Ј. Илијћа Рчђање сунца, песма капетана Светозара Манојловића. Мој ичелињак, од Јована Живановића. У но£и, песма Алексе Ристова Шантића. Три загонетке, од Дра Казбулбуца. Тетка Митра, црте из живота од Веље М. Миљковића. Вук СтефановиИ КараџиИ, од Тихомира Остојића. - 0 отровима, од Стеве Милованова. Хајдук-Вељко , од Бра нислава Станојенића. Тојина Стена, приноветка Бранка М. Рашића. КуЛевно и школско образовање, од Јована Кнежевића. ВТштња једног стенотрафа ao вашару. Врачара, песма ЈБубомира П. Ненадовића. Мало шале, (илустровано). Опис и упутство оновомновцу. Од А. М. М. Из статистике јевроиских држава. Прерадио А. М. М Шематизам ми трополије карлов Вашари. Тари Фе. Ит.д. - „СОКО“ доноеи 43 различне српске слике. Соколић илустрован календар за годину 1893. Уредник: ПроФ. Јован Грчић. Год. I. У Нов. Саду. Издање књижаре Лике Јоцића. Цена 20 новч или 45 пара. „Соколић 11 у истом

£р. 10. ЖЕНСКИ СВЕТ.

159