Ženski svet

Манојловић из Сентомаша, први 50 н. а други 1 Фор.Ј Људевит Левија штампар 1 Фор., др. Гринбаум 3 ф. ; Фоњо Пал рим. плебанош 1 ф. др. Балинд Исидор адв. из Петрова Села 1 ф. ? барон Шандор Рајачић 4 ф. ? Урош Предић сли кар 4 Фор , Јунг Игнац 50 нов. ? Н. Бугарски из Сегедина 3 ф, Деваји Шандор 1 ф. и Ђорђе Јовановић Финанц минист 1 . званичник 3 ф. (који је пропратио свој прилог овим речма: „У жалости се налазећи, не могу се часном позиву У Ст. Бечеју на св. Саву 1893. године.

одазвати, но појмећ узвишену цел Задруге и забаве молим Вас милостива госиођо Председнице, да изволите овој улазници намењен дарак, као мален камичаи велелеиној згради, коју у српском народу са тако родољубивим одушевљењем и пожртвбвањем зидате примити! Живеле редитељице!!! Живеле суделоватељице !! Свима овим добротвор-приложницима изриче одбор у име васцеле задруге своју најдубљу благодарност. 477» t/jLI/.

ЧИТУЉА.

Агница ил. НиколиИ од Рудпе pofj. Манасија од Ходоша врла супруга вел. жупана вр шачко-панчевачког, добра Српкиња, племенита душа, која је неопажено велика и многа доброчинства чинила, ирема сиротињи увек саучешћа осећала и увек дарежљива била, преминула је 11. јануара о. г. у својој 55. години живота, оставив за собом троје деце и неутешног сунруга. Бог јој дао у рају насеља! Јелисавета Живковиба рођ. БрапковиŁ мати нашег отличног свештеника, пароха модошког и протопресвитерског намесника вбечкеречког Драгољуба Живковића и сестра Његове Светости патријарха српског Георгија, преминула је 9. јан. о. г. у Ст. Бечеју у својој 67. години живота. Беше уважена и ноштована старица, добра Српкиња и примерна мати. Лака јој била црна земља! Љубица Д. МанчиИка добротворка општине Смедсревске и тетка отличног трговца и родољуба смедеревског г. Косте Димитријевића преминула је тамо 29. децсмбра 1892. г., а сахрањена је сутра дан уз велико саучешће грађана Смедеревских. Бог да јој душу прости! Живота ил. Флора од Цввтне Долине умировљени капетан, који је за војничке заслуге био декорисан и отликован, преминуо је крајем прошле године овде у Н. Саду. Беше старац добра и милостива срца, помагао је сиротињу свуда. Нека му Бог даде рајска насеља! Прокоиије Видицки бележник батајнички и отац дворског ђ кона и свршеног правника г. I еоргија Видицког умрво је 16. јан. о. год. од капље у својој 62. год. живота. Беше свуда радо иримљена и поштована особа. Лака му црна земља била!

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

У неизмерној тузи ва иремилим и никад незаоорављеним братом Божидаром учитељем бањалучким изјављујем путем јавности најискренију благодарност свима уваженим пријатељима, који нам у преголемој тузи и жалости нашој утеху нружише. Нека је тоила хвала Cpu. нрав општини Баљалучкој (Босна) где је покојник четир годинс учитељовао, што је о своме трошку са храиила милог нам нокојника не штсдећи ни у

чему, да спровод што свечанији буде; а особено се захваљујем : Пречасном господину Виду Ковачевићу протопрезвитеру, који се при опелу опростио красном беседом са покојником и уједно живо нацртао лепа својства племените душе непрежаљеног нам брата; тако исто нека је хвала и осталом парохијалном свештенству, које је драгог покојника на најсвечанији начин опојало и до вечне куће спровело. Нека јехвалацењеној срп. певачкој омладини, која је при спроводу појала тужно „Свјати боже“. Хвала иг.т. колегама и колегиницама, који корпоративно саучешће своје указаше и са својим ученицима и ученицама испратише до гроба покојника нам. Напослетку хвала и свима многобројним суграђанима и добрим људима који се за покојникову душу Богу помолише и њега до гроба отпратише. Хвала им, свима вечита хвала! У Станишићу, 25-ог Јануара 1893. У име остале родбине ожалошћени брат

Лазар Љубојевић срн. нар. учитељ.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

Босанке. Под овим именом намерава издати г. Ђорђе Т. МариновиЛ из Бугајне (Босна) српске народне пееме, што их певају момци и девојке у Босни и Херцеговини приликом разних пригода. Биће у књизи 293 песме и књига ће бити око 15 штампаних табака дебела на чистој и укусној артији. Цена је 75 н. пре штампе, а после 1 ф. Позива на претплату, а рок претплате траје до Цвети о. г. Скупљачима се даје 11 књига, а новци се шаљу на штампарију Браће Јовановића у Панчево. „Гласник" лист за забаву и науку покреН У° ј е У Београду уз сарадњу млогих отличних књижевника сриских проФесор Мил. Павловић. Лист ће излазити сваког 10., 20. и 30. дана у месецу, а коштаће годишље 12 динара или 6 ф. а. вр. а на но и на четврт године, иоловина и четвртина од ове цене. Власник и издавач је књижара Велимира Валожића у Београду, коме се и претплата шаље. „ Јавор“ ће ипак излазити и то дванут месечно за сад; али сваки пут 2 табака. Уређиваће га бивши уред. „Кола'‘ г. Д. А. Живаљевић.

26

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 2.