Ženski svet

ведних школсках власти, те тако се и ови заводи, било да су иодигнути од срн. црквен. општина или од српских добротворних или нросветних женских задруга, иа и онда ако се ова где иотномажу од полит. својих ошитииа;, имају сматрати као вероисповедни заводи, чим су намењени српској православној деци. 11рема томе lie надзор и дисциплину над овим нашим шко лицама и забавиљама вршити иагае аутономне школске власти. Ручни рад у школи. Beh од дуље времена води се препирка у педагошкој књижевности о том, да се у осн. нар гаколама мушким, као и женским, заведе норед обуке и ручни рад да тако хармонично и упоредо иде Физичан и ин телектуалан развитак. У Шведској су то веК и нрактично почели изводити 7 на се и код иас у Угарској спрема иокушај за то. Епископ като лички у Мункачу Фирчак сазвао је тога ради 27. ®ебруара(ll. марта) о. г. конФеренцију струч них људи у своме дворцу 7 која је једнодушно ирихватила ту идеју и изаслала пододбор од 11 лица да спреми правила за то, иа да се под несу кр уг. нотврде ради.

ИЗ ДРУШТВА.

Село. Српска новосадска читаоница прире дила је у суботу 6. марта о. г. једно „село“ за своје чланове и за госте. На селу је иевало читаоничко певачко друштво неколико одабраиих песама и свирала је војничка капела 70. пуковније неколико славенских мелодија. Но још при почетку села говорио је врло лспо ироФесор сри. вел. гимназије г. Тихомиљ Остојић о „Дубровнику“ и његовој књижевности изХУХ. и XVII. века, и завршио је с позивом, да што више Срба и Срикиња оду тамо маја месеца о г. на открићс сиоменика славном песнику сриском Гундулићу, те да на лице места виде ону ле поту природе и осете усрдан дочек наше браће Дубровчана, који су и у данагањој нам књижевности изнели нову и леиу мисао, да се духовно уједине Срби све три вере: православне, рим. католичке и мухамеданске. Добротворна задруга Срикиња Дубровкиља имала је прошлог месеца своју ред глав. скупштину под председништвом своје уважене начелнице гlје Теодоре Бошко&иКке. Ова задруга постоји тек 5 година и скупила је до сад 45 0 ф. капитала ма да је издала за то време 883 ф. које на обућу и одело сиротој гакол. деци, које на друге добротворне цели. Угледали се, да Бог да, и друге Српкиње из Далмације, на ову вредну и родољубиву задругу! Ново девојачко друштво у Нов. Саду. Од половине Фебруара о. г. образовало се у Новом Саду и друго девојачко читалачко друштво. У овом колу су оне девојке, које су тек довршиле впшу девој. гаколу. Прво коло има своје састанкс

у вишој девој. школи, а ово друго у приватне куће сваки ггут код друге другарице, Прво чита кад само, кад слуша оиште ноучна предавања, а другом чита и тумачи увек по један проФесор поглавито дела из сриске историје и српске литературе те их тако упознаје са оним материјалом српске прошлости, што се у школи није могао или са кратког времена или са млађих година обрађивати, те је тако то нека иродужна виша школа а само за оно, гато српски дух буди и српски понос уздиже. До сад је предавао овом колу г. Т. Остојић и Б.г Бранчић из српског народног песништва. Ово је леп знак нробуђене српске свести у нашем женском нараштају, које нам пружа лепе наде за боља времена, те им желимо иетрајности и што шири обим! Нрослава. Марта месеца 12. (24.) о г. про славило је прво угарско ироеветио женско друштво своју 25. годишњицу, на којој је ирисутан био и угарски- министар просвете гро® Албин Чаки. Ово је друштво покренула и основала гђа Павлина Вереш рођ. Беницки (Пољкиња). Друштво је отпочело рад с 12 чланица, коме је ова го сиођа била и прва начелница. Данас, после 25 година, има оно своју кућу у Будапешти у вредности од 150.000 фор. и у њој гаколу женску са 12 разреда, где се уче 350 девојчица. иоглавито домазлуку, и од њих имају 60 сиротих девојчица у самом заводу сво препитање. На заводу том делају 35 наставника и наставница. Ово другатво испомаже сад и сама држава са 5000 ф. годишње субвенције Осим нокретачице горње има за ово друштво великих заслуга и ГроФица Телеки. Њег. Величанство краљ Франц Јосиф I. подарио је нокретачици Верешки нриликом ове прославе златан крст за заслуге. Првом девојачкол друштву Новосаткиња држао је последњи пут лепо предавање г. драит Брапислав СтппојевиИ о књижевним заслугама духовите Српкиње Елодије МијчтовиИке супруге нагаег дичног књижевника и државника г. Чеде Мијатовића. Г. Станојевић обрекао је да ће нам уступити то своје предавање за „Жен. Свет“, те ће тако имати прилике и друге наше Срикиње, да упознају из 'ближе ту ретку Српкињу, која је велике заслуге стекла у том, што нас Енглески народ тако симпатно нредусрета, јер она је сама по крви Енглескиња.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

Санитетска и нтернацијоналма конфереиција у Дражђанима састала се 27. Фебруара (11. марта) о. г. и решила је, да се установи милосрдно друштво, које ће, као и друштво „црвеног крста“ у време какве заразне ма у ком крају света, бити дужно да притиче у иомоћ невољнима евим својим средствима.

Вр. 4. ЖЕНСКИ СВЕТ.

57