Ženski svet

еликом. Наша пијаћа вода ; од Јов. СтеФановмћа-Вилосвког. Листак: 0 сриском преводу Дон Хихота, од Хајима Давича и дра Љуб. Недића. Прослава десетогодишљице „Босанеке Виле“ ; описао Стево Марковић. Седма главна скупштина друштва „СлогеД од н к—. Брзојавне и писмене честитке. Књижевне и културне бил.ешке. Изишла је из штампе књига: Светле слике коју је написао књижевник и песник Драг. Илијћ. У њој су ове слике : Прва ноћ Рождества, Богојављење, Сте Фан, Савле и бура на мору. Цена је само једна круна. Новац са поруком нека се пошл.е унравнику манастирске штампарије преч. г. Јовану Еремићу, Карловци; или у Сарајеву г. Никн Кашиковићу уреднику „Бо санске Виле“ или у Мостар г. Свет. Лоровићу књижевнику.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

У намјери да упознамо овамошњи дио драгог нам српског народа, са духовним творевинама највећих синова, т. ј. да га упознамо са најбољим представницима сувремене наше српске књиге, покрећемо нагау „Зору“ лист за забаву, поуку и књижевност „Зора а ће доносити цјесме, прииовијетке драмска дјела, разне научне чланке, студије и расправе, као и дуже и краће реФерате о свијем новостима у књижевности; осим тога доносиће но могућности и елике појединих српских и страних клшжевника- за тим слике из разних крајева и т. д. и по који пут компонованих пјесама. У том раду номагаће нас наши поштовани књижевни пријател.и из мјеста и са стране. Осим обећања и пријате.љске готовости, од већине њих добисмо већ доволшо разноврсних радова. Но да истрајемо у томе нослу, стоји до родол»убивог одзива наше српске циталачке иублике, која ће поред осталих наших књижевних и политичких листова нригрлити и пашу херцеговачку „Зору.“ Али како ће имати своју старију и дичну сестру „Босанску Вилу“, то умољавамо, да се на штету „Босанске Виле“ нико не сјећа наше „Зоре“, т. ј да напушта „Бос. Вилу“ у прилог „Зори.“ Коме је Србину могућеда обадва

листа чита, онда ће већ но самој подјели међусобних њихових становишта, стећи утеку обадва праву цјелину. „Зорина“ ће жеља бити стална; да користи српској књизи, а да ничим не нанесе ожљеду „Босанској Вили а , него да и у кругу евојих читаоца подупре поштовање њезино досадашњем раду н потпору њезином опстанку. „Зора а ће излазити један пут у мјесецу у свескама од 4 до 5 табака, ацијена ће јој бити: за све земље на годину б ф , на. по гидине ф. 2-50, на четврт године ф. Т23. Сада пак прима претнлату до краја 1896. године, дакле на три четврти. Поштоване претплатнике умољавамо, да претнлату поша.љу до Iб. априла о. г. како бисмо до toi' времена знали да своје унутрашње одношаје. Претлата се шаље ма коме од потписаних уредника. Скупљачима на 10 претплатника, дајемо лист беснлатно. У Мостару, 9. марта 1896.

Алекса Шантић. Светозар Ћоровић.

ЧИТУЉА.

f Петронцја Билбцја. Једна од ретких жена, беше ова покојница, која се скорим упокојила у Почитељу у Херцеговини. Она је жена устаничког вође из иоследњег босанско-херцегевачког устанка Илнје Билбије, која је са свбјим мужсм 1874—1878. организовала и дизала устанак на тадашње турске дахије. Она ее пуне две године дана крила и живила но збеговима н шумама, јер је турска влада расписала била веиику уцену на љену главу. На погребу њеном искупио се силан народ из околице и отнратио ју до вечне куће. Покојница је рођена у Бањојлуци и тек јс навршнла 46. годину живота. Она је делом љубила свој народ и његову слободу. Слава тој великој Српкињи и вечна јој успомена! t Јудита Петковић рођ. Вукичевић, супруга Младена Петковића трговца у Инђији, примерна супруга и мати, честита Српкњиља и подначелница добротворне задруге Српкиња у Инђији, преминула је 13. (2б.) марта о. г. у 33. години живота и сарањена је уз велико саучешће многобројног света из места и околине 15. (27.) марта.

Вр. 4. ЖЕНСКИ СВЕТ.

63