Ženski svet

ђивање, које не траје дуго; образована је и не без добродушности; није тврдица, пре издашна. о. Идеализам, машта и јака снага уображ.Ђивости; образованост; осетљивост, искреност, добросрдачност, јака воља, живахнос/г; али по каткад мало тачности и брижљивости. 4. Врло енергичан карактер са живахним скоро немирним духом, нрактичних и реалистичких тежња, предузимљива, про-

Београд 90.

стодушна, радо критикује, али није без доброћудности; има црта које сведоче добру логику, велику сталност, обазривост у постунању и оштру интелигенцију. 5. Једна осетљива, права женска природа, па има нриличио јаке воље, али без особите еамосталне енергије и постојаности, покретан осетљив дух, машта, снажно уображавање, добродушност, живост, образованост и интелигенција; али ви не допуштате, да вам се нротивуречи, и подложии сте веома нромењивом расположењу. Цв.

ДОПИС.

■У Дубровннку Фсбруара. Тешко да сте досад имади дописа из нашега дичнога Дубровника. Ја ево bcli по други иут нроводим у овом благом поднебљу зиму, те хоћу да се сетим нашега „Женскога Света" иа да му пошаљем ово неколико редака. Не можеш бити у Дубровнику, а да се не сстиш његове славне ирошлости. Излазе ти нред очм ти великн .људи, који су се у Дубровнику родили и њсгову славу ио свету разносили. Да! Велики људи носе и своје време са собом и од обојих остаје само сномен, који као астрално тело над гробом те нрошлости светли. Тако ми се чинило кад сам се ирви иут пред Гундулићевим спомеником нашла. Истина Дубровник се и данас развија, он има и данас својих славних синова: старога Матију Бана, дра Богишића, на од млађе генерације Лују Војновића, али тек је слава Дубровника у нрошлости. Недавно понела сам се на врх II е тк е.

Петка, то је највећи брег на далматинској обали, који је до горе шумом обрастао. Ту, са врха Петке, велнчанствен је, унраво чаробан поглед на Дубровник. Гледајући са Петке на Дубровник чинило ми се да дух Гундулића Дубровник облеће, да лети поврх сивога мора, преко каменитих гора да тај дух хоће да да Српству нову, свежу снагу, да му улије културу, којом је Дубровник некад на дику нашега народа пре неколико столећа joui сјао. Чинило ми се, да тај дух Гундулићев непознаје раздор међу Србима и Хрватима, него да их заједничком љубављу обухваћа. Са високе Петке, чинило ми се као да на истоку грми и сева, као и да се и код нас вихор дигао, да се море страшно узбуркало, па на том мору да плови брод наше будућности. Дао би Бог, да они нрваци, који тим бродом уирављају, умеју обићи све стене страсти и међусобног раздора, како би их нотомство благоеиљало, те дух Гундулићев ту будућност провејавао. Савка Суботић.

Савка Суботић.

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

За занатлије. Бечки технички занатски музеум отворио је ове године курз (течај) за о б ућарски игр ађ евин с к о-ст олар ски посао. За прве траје курз шест недеља, а за друге осам. Курз ће се држати четири пута у години,

први се отночео 11. марта о. г. по н. к. Молбе за ово шаљу се управи тога музеума, а примљен може бити мајетор или калФа, кога ирепоручи општина, задруга, или трговачко занатлијска комисија Школарина за обућаре је 25 ф. а за грађевинско-столарске нослове 45 ф. за курз.

Бр. 4. ЖЕНСКИ СВЕТ.

55