Ženski svet

Бр.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 175

међународно право у Хагу (Холандија). Нека је жив и срећан мајци српској !

Прослава српске штампарије у Загребу одржана је 22. септ. (4. окт.) о. т. на свечан начин. Било је на њој, осим црквеног водооевећења, четир говора од дра Богдана Медаковића, Паје Мандровића, Симе Лук. Лазића и Мила Мравића. Прослава је оставила лепа и пријатна утиска _на све присутне.

Земунска задруга изаслала је своју предведницу, подпредседницу, благајкињу и тајника Њег. Светости патријарху српском Георгију Бранковићу, да Га позове, да се прими покровитељства њихове задруге. Њег. Светост примила је радосно изаслату депутацију, задржала их на ручак и изјавила, да се прима покровитељства, те је у то име приложила 100 Фор. а. вр. истој задрузи као свој дар.

У Белој Цркви установљена је сриска занапрлијска читаоница, у коју се уписало већ 60 чланова.

У Вршцу је грађанска касина основала фонд у спомен краљице Јелисавете ; приложила на исти 100 Ф. и позвала грађанство без разлике вере и народности, да прилаже на исти Фонд који је намењен на потпору једне ученице вршчанке, кад сврши тамошњу грађанску женску школу и жели продужити науке. Фондом ће управљати тамошњи комунални школски одбор, који ће саставити о том и основно писмо и послати влади на одобрење.

ако ГЕЈ

ЧИТУЉА.

ф Ирма Адамовићка. Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња изгубила је 2. (14.) окт. о. г. једну од најизврснијих најугледнијих чланица и одборкиња, изгубила је своју Ирму, која је више од десетак година најсавесније вршила одборске дужности. Нисмо ни ломишљали пре два месеца, кад се опраштала од наси пошла у купке да се разоноди, да ју нећемо никад више видети. Близу Беча сукобе се жељезнички влакови, којим је она са својим супругом путовала, и несрећа је хтела да се она најјаче позледи. Од те тешке позледе лежала је у Бечу више од шест недеља и беше се придигла, али са завијеном ногом. Лекари јој саветоваше да даде оперисати поново болесну ногу. При тој новој операцији подлегне сиротица болести и испусти своју племениту душу у далеком Бечу, тек у 42. години живота. Нема дечице, да тугују за њом, али за то тугује за њом цела задруга Српкиња Новосаткиња, а тугује за њом и цело грађанство, које ју је љубило и поштовало. У знак свога поштовања послале ву одборнице и пријатељице новосадске леп венац, да јој окити вечну кућу у туђини. Нека јој буде трајан спомен и лака земља, која ју је примила!

+ Мирон Роман, румунски митрополит, упокојио се 5. (17.) октобра о. г. у Сибињу у 170. години живота. У своје млађе доба био је се-

кретар бившег патријарха српског Прокопија Ивачковића, кад је овај био епископ арадски. Био је и надзорник школа у крашовској жупанији. # Љубомир Панић, прота в.-бечкеречки, умро је прошлог месеца у 12 г. живота Био је 80 година учитељ срп језика у в.-бечкеречкој гимназији. Вечан му епомен!

+ Петар Ташевић, трговац и велики пријатељ Српства, погинуо је у Велесу (Македонија) у сред дана, у 2 сата после подне, на пијаци од убилачке руке бугарских занешењака. Ово је већ шеста српека жртва бугарске обести у тим крајевима Ми се чудимо бугарској несвести и српекој трпељивости. Но ваљда ће и том чуду бити краја и у тој нади и жељи довикујемо покојном мученику Петру: слава и вечан ти спомен !

+ Емил Краутвурст. Наша велика пријатељица листа, гђа Љубица Краутвурст из Карловаца, изгубила је своју последњу наду, свога јединца сина Емила, канцелисту мађистрата кајрловачког. Упокојио се баш о ев. Луки о. г. кад је навршио своју 20. годину живота. Бог нека утеши родитеље, а покојнику нека даде рајско насеље !

аи ои ен

ИЗВЕШТАЈ

о прикупљеним прилозима за „фонд краљице Јелисавете“.

У Будимпешти се образовао по емрти Њ. В. краљице Јелисавете нарочити одбор женски, који је позвао све женске задруге из Угарске, да купе прилоге за Фонд, који ће носити име Велике Покојнице У то име ишле су све три овдашње добротворне задруге да купе прилоге и удесиле су тако, да Српкиње иду само. по српским кућама, Немице и Мађарице по евојим, а Јеврејкиње по својим породицама.

Немице и Мађарице односно ЛГрва женска задруга у Нов. Саду скупила је 351 Ф. 50 нов.; Јеврејска је задруга скупила 100 Ф. а Добротворна задруга Сракиња 200 Фор. 60 п. свега: 652 Фор. 10 нов. Овај је новац предат г. Бру. неру, да та отпреми на своје определење, а нашој је задрузи пријатно, да може овде о томе свој извештај изнети и дародавцима изјавити своју најтоплију захвалу.

Приложници су ови:

По 10 фор: Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња ; По 5 фор.: Анастасија пл. Алексић Маина, Љубица Велимировићка, Српска задруга за међусобно помагање и штедњу у Нов. Саду; По 8 фор. Марта Отанојевићка, Олта Давида Ћурчића; По 2 фор.: Катица пл. Новићка, Стева Михајловић, Јулка Дракулићка, Јулка Гергурова, Викторина Јанковићка, Ђока Ракић, Иса Дебељачки, Младен Ивошевић, Ангелина и Катица Поповића, Софија Јевтићка, Лакић, Марта Кондороши, Љубица Димовићка, Милица Барићка; По 1 фор. 50 нов. Катинка Попадић; По 1 фор. Јустина Кода, Анастасија Недељковићка, Јулијана