Ženski svet

КОВЧЕЖИЋ.

Г ласник.

Читуља.

Свечарство. Многе добротворне задруге Српкиња завеле су у својим задругама свечаретво и већином су примиле за свечарство Малу Госпојину. Тај дан слави вел.-бечкеречка 7 а сад и карловачка задруга свећењем водице и резањем колача •, а новосадска слави свечаним парастосима у иочаст и спомен својих чланица и својих добротвора. И ове године нрославиле су своје свечарство оваким начином ове задруге. 0 карловачком свечарству држао је њен иеровођа г. Светислав Коларовић проФесор још и значајан говор о значају свечарства и о задатку оваких задруга. Све се више увиђа 7 како су оваке задруге важне ио народни живот и како су од великог значаја ио карактер и обичајс народпе. Верени су учитељица СоФија М а к симо в иће в а из Шатринаца са учитељем шидским г. Григоријем Мир к о в и ћ е м. Сретно им било ! Гђица Агница Лукићева 7 одлична и примерна учитељица вршачка, навршила је прошлог месеца 25 година своје савесне учител>ске службе и нрешла је својевољно у мир. Желимо, да још дуго ужива срећно заслужии мир ! Архијерејска посета. Његово Високопреосвештенство бачки епископ г. Митро Фан 111 е в и ћ учинио је нрву посету своју престоном граду бачке 7 Сомбору 19. септембра о. г. где је ванредно лепо дочекан не само од срнског него и осталог грађанства сомборског. Народни добротвори. Прошди месец даровао је Српству два добротвора : Стеваиа Ст о јан ови ћа 7 п'седника ердевш’ г 7 који је преминуо 8. сеитембра о. г. 7 а којв ■ оставио 2000 Фор. „Матици Српској“ 7 да отуда оснује штипендијску закладу под његовим именом. Бог да га прости! Други је Димитрије Стаменковић из Београда7 који је оставио 300.000 динара за фонд 7 из кога ће се штампати ваљане књиге за народ и ученике 7 али не да се купују, него да се распоклањају. Осим тога оставио је Друштву св. Саве 7 Дому сироте деце и Друштву Краљ Дечански по 2000 динара, Београдској трговачкој

омладини 5000 динара 7 а златан сат и ланац и брилијантски прстен свој ђацима, што ће израдити најбоље техничке задатке. Слава му! Курз за бабице. Министар унут. дела "у краљевини Србији отвара ове јесени курз за бабиде у Београду у оиштој државној болници. Курз почиње 1. новембра о. г. и трајаће до краја јуна идуће године. Женске, које се мисле одати том позиву ваља да поднесу лично своју молоу до 15. октобра о. г. санитетском оде.љењу министарства унутр. дела. Српско народно позориште одлази од 1. окт. о. г. у Осек и остаће тамо три месеца 7 па се враћа јануара месеца у Нови Сад. У Осеку се заузела гђа Анка Ђурђевићка и госи. Баса Муаче в и ћ 7 те су образовали одборе за скуп љање претплате.

f Владимир М. Радовић 7 народни првак и великан боеанско-херцеговачки 7 преминуо је у Мостару, 23. авг. о. г. Вечан му спомен! f Каролина Свјетла, чешка списатељка 7 рођ. у Прагу 7 24. Фебруара 1830., а умрла проптлог месеца. Њени романи иреведени су на више страних језика, па има их и на српском преведених. f Раде Милановић. Наш поштовани сарадник Богдаи Р. МилаповиК-Краји ia н v к из Бос. Петровца изгубиоје 20. августа о. г. свога доброг оца Раду у 66. години живота. Нека Бог утеши нашег садруга а покојнику некаје вечна памет!

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Г. Војин Станишић наш врли суграђанин, послао је 7 преко г. Игњата Вајнфелда, трговца, добротворној нашој женској задрузи дар од 10 фор. а вр. да се иодели нашој сиротињи „Добротворна Вадруга Српкиња Вуковаркиња“ захваљује се јавно дародавцу у име своје и у име обдарене сиротиње. У Вуковару, 9./Х. 1899.

Др. Лаза П. Николић тајник задруге.

160

САДРЖАЈ : Отварање ђачке трпезе у Београду. К. X. Ох љубим те ! М. Братска писма. Брат Србин : Родољуб. Што не пјеваш. Свет. Говор у свечаној седници „ llj осв. задруге Српкиња“ у Ст. Бечеју приликом њене 2о-годишње прославе- (Свршетак.) Стеван Жекић Дивотно је. Богдан Крајишник. Свечарство Карловкиња. Вјера, љубав и надежда. Марија. Радња добротворних задруга Српкиња. Нови Сад. Жеља пуста. Јова. Белешке. Амори ! 3. Листак. Ратари. Написала Милка Гргурова (Свршетак.) Ковчежић. Јавна захвала. Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.

ЖЕНСКИ CBET. Бр. 10