Ženski svet

Број 6.

У Новом Саду, 1. јуна 1900. Год. ХМ.

- | 9 ћ . 7 = % Е 4 «р Ф

УкОт поп

Ко „зађе БЕ уређује.

АРКАДИЈЕ А'

ИЗЛАЗИ: Сваког 1. дана у месецу.

Орн ИХ 5 руб

Ф аб Ф љ, 5 а

за КА

ои ЗАДРУГА

СРПКИЊА новосаАткКиИЊА.

ЦЕНА: 2 круне; ва Србију 2', дин.

ВАШЕ ДОБРОТВОРНЕ ЗАДРУГЕ.

НЕ,

Колико је год похвално; што се оплео | рад не може сметати ни државним ни цр-

тако леп венац наших добротворних задруга Српкиња с ове стране, те ступио у службу народне хумане и просветне цели,

толико је исто жалосно, што је још далеко.

већи број оних Српкиња, које и у овако тешким и бедним данима народним равнодушно гледе, како нам сиротиња подгриза стабло народно п како не да, да му сав подмладак уђе у витезду _проевете, где се лече душевне и моралне болести.

Тај немар, та равнодушност према свом роду и породу наваљује велик грех на оне, које би могле, а неће да се удруже и да тако у заједници лакше и брже скидају терете, бриге и невоље својим ближњима. Особито се можемо жалити на оне крајеве наше, где је данас најјача потреба и где је њива народна најјаче запарложена, а то су крајеви Босне п Херцеговине. У тим крајевима се прикупио већ довољан број наше женске интелигенције, по градовима и паланкама те би се могло већ отпочети радити и на овој њиви Господњој.

Ми мислимо, да хумани и просветни

квеним интересима, шта више тврдимо, да би такав рад ишао у прилог и једној и другој страни пи да би обе те власти потпомагале задатак и развитак таких задруга, јер бољи и племенитији нараштај, · који подижу милодарима својим оваке задруге, није никад па штету ни државним ни црквеним смеровима, него још олакшава цел и задатак ових.

Нама је познато, да у Сарајеву већ

постоји таква једна општа женска задруга,

а познато нам је, да је под Олаженоупокојеним митрополитом сарајевским, Борђем Николајевићем, створено са истим ЗРРРОМ и неко „Крајцарско женско друштво“, које је привукло у своје коло најодличније наше Српкиње из Сарајева и осталих већих места у тим крајевима, па као да се смрћу тог великог народног сина и добротвора упокојило и то једино наше женско хумано друштво у тим крајевима, које се ухватило било у коло овостраних наших добротворних задруга.

Нама је жао, да је тако мало љубави