Ženski svet

ћ

Бр 5 ЖЕНСКИ СВЕТ. 11.

26о ГЛАСНИК, 4 Е“ “о

о а са о С

Верени. Жарко Мирилов, млади трговац новосадски, верио се са гђицом Јованком Јовановићевом из Новог Сада.

Т. Никола Ћурчин, један од најугледнијих и најимућнијих трговаца панчевачких, верио се ва гђицом Софијом Веригином, учитељицом на тамошњој српској вишој девој. коли.

Миливој Шићаревић, чиновник загребачке Српске Банке, верио се ва гђицом Вером Павловићевом из Панчева. Нека им Бог

_ даде срећу и дуг живот !

Забаве. Српска виша девој. школа у Нов. Саду приређује на Спасов-дан о. г. забаву са игранком у корист сиротих ученица и учила школских.

Девојачко друштвоу Загребу приредило је Ђурђевску забаву 21. априла (4. маја) о. г. у корист тамошњег интерната девојачког. Према томе примаће за ту цел и добровољне прилоге тђица Јелена Пањковићева (Прерадовићев трг бр. 8.)

Девојкеи младићи у Вел. Кикинди приредили су забаву о Бурђеву дне о. г. у корист Фонда за зидање св. храма правосл. у Кикинди.

Излет. -У ченице српеке више девојачке школе из два старија разреда учиниће излет у Панчево у недељу после Духова. Тим уједно враћају посету својим другама, које су их лане посетиле. Уз пут ће сврнути деца у Земун и ако добију дозволу од политичних власти посетиће и Београд.

Одликовање. Њег. Светост, српеки патријарх ГеоргијеБранковић, одликован је од краља Александра орденом ев. Саве Т. степена, за услуге учињене при укопу пок. краља Милана,

Положила испит. Паша одлична учитељица, на панчевачкој српекој вишој девој. школи, гђица Даница Вујашковићева, положила је с одликом испит пред будимпештанском комисијом из историјске групе. Честитамо !

Сомборкиње. Добротворна Задруга Српкиња у Сомбору заодела је о Лазаревој суботи 85 сиротих девојчица из евојих српских основних нар. школа и учинила је толике радости не само деци и родитељима њиховим, него и целом гра-

ђанеству, јер је и ово уживало гледећи за врбицом ·

та анђеоска весела лица. Нова задруга. „Србобран“ доноси вест, да се основала нова задруга Српкиња и у Бос.

Дубици, и да је 3. (16.) априла о. г. приредила већ и своју забаву. Ово би била онда пета задруга у Босни — Ако је кадра да створи задругу Бос. Дубица, Бос Петровац, Прједор, Бањалука и друга така мања места у Бовни и

|- Херцеговини, онда нео знамо шта чека и чему се

нада Мостар, Дол. Тузла, Брчка, Добој, Шамац, Брод, Бјелина, Зворник, Крупа, Лијевно и остала већа места. Кујте браћо и сестре сад док је гвожђе вруће, јер ко зна, какве ће прилике после наступити: а на добро и бољитак народа треба се журити, јер свет око нас јури напред. Вел.-бечкеречка Добротворна Задруга Српкиња држаће своју ХХ. редовну главну екунштину 12. маја (29. априла) о Нова добротворка. Панчевачка Добротворна Задруга Српкиња прибележила је велике недеље о. г. у својој читуљи до сад прву добротворку своју чланицу, Ану удову Стојановић, рођ. Зико. Испратиле су је баш на велики петак до вечне куће, сви корпоративно, а опростио се топлом благодарношћу е њом на опелу, друштвени тајник, пречаени г. Душан Радуловић. Покојница је оставила задрузи 10.000 круна, као Фонд, који ће носити њено име, а од којег ће се прихода испомагати две сироте старице Српкиње, 200 круна годишње уживаће од тог сама задруга за своје старање око тог. Поред тога оставила је и друге мање легате. Бог да јој душу прости! . Нове српске земљорадничке задруге. Минулог месеца поникле су три такве задруге: у Боде. граду (у Славонији) у Делиблату (у Банату) и у Срп. Сент-Мартону у (Банату). Земљорадничке задруге. Наш друштвени живот креће на боље. Поред наших Добротворних Задруга Српкиња, које имају цел да потпомажу сироту и невољну, почеле се'у нас, од четири године овамо, заснивати земљорадничке задруге, које имају цел, да се људи међусобно помажу. Таквих је задруга поникло до сад 80 на овој страни и сваким даном ничу нове. Оваке задруге имају свој савез са централном управом у Загребу, коме стоји на челу почасни председник, Његова Екселенција, Др. Ливије Радивојевић, умировљени председник највишег суда у Краљевини Хрватској и Славонији. Управа тог савеза састаје се ове године у Каменици (у Срему) за,