Ženski svet

У Новоме баду, !. фебруара 1902.

Тод. хип.

си

АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН. ] Ре > т

Сваког

ИЗЛАЗИ:

". лана у месецу.

КЕН

проте Ј. ВУЧКОВИЋА,

Ступајући пред вас, да извршим обећање

које дадох поштованој „Задрузи Орпкиња Карловачких,“ да ћу наиме на састанку овем данашњем прозборити коју ријеч, рад сам да вас најприје поздравим све на скупу овом.

Али каквом ријечи да вас поздравим 2

Хтио бих најљешпом, најсрдачнијом, најбиранијом, јер таквом вас ријечи мора поздравити поштована наша Женска Задруга, кад се на њезин позив у тако лијепу броју одазвасте и кад се на њезине позиве свагда радо одазивљете, не само на разне састанке, него и онда, кад вас Задруга позове, да јој поможете у извршењу њезиних племенитих задаћа.

Па кад вам то велим, онда ми можете вјеровати, да сам озбиљно размишљао и тражио најљешпу ријеч, којом би вас у часу овом ноздравио. Но нијесам могао наћи љепше, срдачније, значајније и краће, но што је она, којом се јуче и данас при сретању и састајању по-

поздрављамо.

Том ријечи поздрављам вас и на скупу | овом, увјерен, да ће свима бити најмилије, ако | , 2 .. 2.

ректора богословије карловачке, на састанку „Женске Задруге Српкиња Карловачких“, другог дана Божића 1901.

и овдје поновим стари онај наш српски и православни поздрав: Мир Божји) Христос се роди ! "Већ са тих неколико ријечи, увео сам вас. у тајну мисли мојих. Па кад сам вам већ повјерио, да сам размишљајући тражио ријеч, којом ћу вас поздравити, онда вам могу повјерити и то, да сам размишљао такође ио теми за данашњи говор.

у

Учинило ми се било у један мах, да би можда најзгодније било, да сада наставим један свој говор од прије неколико година.

Можда се и сјећате. Прије неколико година, а на дан св. Николе, говорио сам у нашој еаборној цркви о биједи им невољи у овом нашем евијету, па сам звао милостива срца гкенска да се удруже и удруженом снагом а меком руком својом, да ублажују биједу и невољу онијех, који под теретом биједе и невоље страдају, звао сам их да ступе у службу ономе, који нам показује нату своју браћу биједну и невољну говорећи нам: што учините једноме од ових, мени сте учинили, да ступе у службу Христу, који ће некада као Судија рећи онима е десне стране Његове: хо-