Ženski svet

144 - за ле — Чешање и четкање крава. Краве треба особито лети добро чешати и четкати, јер баш у то време много пате од угрка. Силне мушице облећу говеда, па носе своја лепљива јаја под кожу говеђу. Из тих јајашаца развију се под кожом тако звани угрци од којих марва много пати. Ти угрци велики су као орах па и већи. Ако се марва лети марљиво чеше, четка и пере, то се на тај начин уклоне та јајашца е длаке и коже и угрка не буде на марви. Не каже се узалуд: Чистоћа је пола здравља!

Када се излиже одело од камгарна. Одела од камгарна се излижу, па се онда светле. Да се уклоне та светла места еа одела, треба их поквасити разблаженом нишадоровом жестом (1 део нишадора на 10 делова воде) па се онда добро

изаперу четком, која се замочи у врућу воду.

Место нишадора може се употребити и сапун од жучи. После тога се та места још оперу чи-

стом водом, па се роба остави да се полагано у

хладовини суши. Светла места изгубиће онај сјај и роба ће изгледати много лепша.

КЊИЖЕВНОСТ.

Изишло је Православно српско црквено пјеније по старом карловачком начину, за мешовит лик удевио Тихомир Оетојић. Сопран у новом непромењеном издању. Цена је 2.50 К, за иноземство 8 К. У овој књизи има све велико пјеније које је потребно за литургију, стога је мсгу употребити еви учитељи, богослови и певци. У књизи има свега 137 бројева, међу њима 4 хе рувике, мало Достојно на свих 8 гласова, 5 вел. Достојна, 9 причавних, сви ирмоси, све велисо пјеније за Василијеву службу и т. д. Цена је алта, тенора и баса, свакога за се 2,50 К. Цело дело стоји 10 К, за иноземетво 12 К. Наруџбине нека се НЕ КИ Срп. Вел. Гимназије у Новом Саду.

П. н. Част нам је овим јавити Вам, да је нашим издањем изашао Речник српског и немачког језика (за џеп) приредио Андрија М. Матић, гимназијски професор. Цена му је (2 круне 50 потура) или три динара. Свакоме купцу, ко нам у напред новац пошаље, послаћемо овај речник о своме трошку ; но ради сигурности, нека свако дода још по 20 потура, па ћемо га послати

рекомандирано (да се не би на пошти изгубио);

препродавцима пак уступићемо што већи рабат у име награде. У Новом Саду о св. Илији 1902. С поштовањем Браћа М. Поповићи.

_ЖЕНСКИ_СВЕТ.

Бр. 9.

УМЕТНОСТ.

Г. Петар Николић из Загреба обогатио је опет једном лепом сликом галерију наше брпске уметности. Он је, у најновије доба, издао нашем познатом вештаку, Злаху Буковцу, Дубровчанину, да сними знаменити догађај наше овостране историје, наш Благовештенски Сабор из 1861. година, онај сабор, који је, тако рећи, завршио епоху наше овостране политичне борбе. Ова нас слика подсећа на славну прошлост, али и на ново Косово, на коме смо сахранили нашу Војводину. Свака српска кућа, која цени и уважава светитеља Кнеза Лазара и јунака Милош Обилића, треба да има и ову елику, која нам приказује најодличније синове од 1861. што су чистим родољубљем бранили права наших отаца и праотаца, који су прелазили овамо да на костима својим и својих синова оснују нову отаџбину. Уз ту елику, као тумач иде и књига: Привилегије српског народа у Угарској и рад благовештенског сабора 1861. г. написао Јова Адамовић, коју је о свом трошку издао г Петар Николић,

Ту су у лепом и јасном прегледу изнешена права и све борбе народне око одржања тих права и његове индивидуалности у земљама круне ев Стевана. Још нисмо нигде нашли тако Јасну слику наше двестогодишње прошлости као овде. Књига је у лепом слогу, крупном и чистом штампом приказала дела, а слика људе, који су та дела ценили, дизали и најчистије заступали пред престолом и земаљским заступством. Препоручујемо најтоплије слику и књигу ову.

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

„Просветна Задруга Орпкиња Ст. Бечејкиња“ приредила је на вел. Госпојину забаву „Венчић“, којом су приликом следећи походиоци добровољна прилога учинити изволели:

Г. Др. Иван Влаховић 15 круна; гђа Јулијана Јовановић 12 круна; г. Ђока Радовановић из Н. Сада 10 круна; гђа Емилија Јоцић председница 8 круна; г Браћа Константин 6 кр. г. Др Милан Поповић 5 круна; г. Мл. Ђурошевић из Обровца 4 круне; г. Ђока Богдановић 8 круне; г. г. по 2 круне: Војин Поповић, Оветозар Соколовић, гђа Маркуш из Меленаца, Др. Паја Мартиновић, и гђа Јулка Живковић 1 кр.

— Свега: 72 круне. На свима овим родољубивим прилозима из-

риче им своју најдубљу захвалност. У Ст. Бечеју, 18. августа 1902. године,

ОДБОР.

Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.