Ženski svet

У Новоме Саду,

1. децембра 1908. Год. ХУШ.

си" __ али |]

СРПКИЊА. 08 005

ИЗЛАЗИ: ЦЕНА:

Сваког 1. лана у месецу.

2 круне; ва Србију 2:/, дин.

42

ЕНТА НАМ ЈЕ ДУЖНОСТ.

Већ више пута расправљало се питање како и на који начин требале би наше „Српеке добр задруге“ да најбоље пораде п послуже у корист народа свога.

То питање су ријешиле или боље рећи правац раду дале прве наше дичне сестре Даруварке. Прожмане искреном сестринском љубави, живећи у нашем сељачком народу, испитујући његове нужде, потребе и недостатке, осјетише у брзо, што тај народ највише тишти. Биједно материјално стање није само незадовољу његовом криво, већ и друго нешто има што га стеже дави и притискује и неда да пође путем осталих сретнијих народа.

Густа помрчина неумјеће и незнања, притискује груди српском сељаку и баш ондје гдје су они многобројнији то је помрчина гушћа и оесјетљивија.

„Свјетла, свјетла више севјстла“, требало би унијети у душу српског сељака и сељанке и расвијетлити стазе п оазе њихове. Њима треба више душевне него тјелесне хране, 'Греба им изнијети пред

Дужност је Србина сваког Да своме народу служи, И живот устреба л само И живот нека му пружи!

очи све што им је зло а што добро, па да својим рођеним очима виде шта је то што им напријед не да.

Све добр. задруге Српкиња, нарочито оне, које се налазе у близини и ередини српског сељака, требале би по примјеру Даруварака да раде и не само материјално да помажу, већ и морално свом снагом упливишу и кријепе срце и душу запуштене и заведене браће и сестара. Погледајмо само по Сријему, Бачкој п Банату, Гдје мода, та крвожедна аждаја, немилице руши куће до темеља и трује срце и душу народну. Наше сељанке, мјесто да се држе своје лијепе народне ношње, оне кроје свилу и кадиФу искићену златом и екупоцјеним накитима. Свилу, која како „Привредник“ каже, јадикује, кад се види у спротињским домовима помјешена са прљама и дроњцима. Она, свила, створена је за украс богаташким палачама и салонима, а не да почива у замазаном ковчегу, кога су већ на пола црви расточили.

Доиста, онај луксуз п раскош, који се