Ženski svet

68. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бри 3:

зорника, 100 обичних учитеља и око 50. забавиља. Осим овога сталнога броја раде у школама, 42 учитеља вјере и неколико десетина учитеља, који поучавају ученике у различитим занатима. По прилици половина школа емјештене су у матичним здањима или у здањима мјесних матица. Матица образује 12.889 ученика и ученица (од тијех иду у средње школе 1.080, у ниже школе 1490 а у забавишта 3.869). За прошлих 11 мјесеци издала је Матица на школе 545.813 круне, т. ј. око 50.000 кр. мјесечно или око 1650 круна на дан. Приход Матичин бпо је за то вријеме 894.244 круне. Но као што је увијек, тако ће и ове године Матица закључити свој прорачун без губитка. За пошљедњих година нарасли су расходи Матичини и због тога, што је Матица основала пензиони фонд за своје учитеље, те је морала за ову годину уложити у тај фонд око 50.000 круна. Чеси ву е малим почели оснивати ову своју Матицу, која тако дивно врши своју културну мисију, па би смо и ми Срби требали у том да се угледамо на Чехе и почети радити у том правцу.

ХРВАТСКНА.

На предлог беловарског жупанијског школског одбора намерна је земаљска влада, да у појединим жупанијама успостави школице за кућанство (домазлук) у опште п кување на посе. На ту цел је изискала путем жупанијеких управа. мишљење појединих учитељица и других стручних особа о том предмету, па ће према томе даље поступити.

ЗДРАВЉЕ.

Против штуцања. Човека често нападне штуцање и неки пут може да буде и опасно по здравље. Наши га људи растерују пијаћом водом или шећером. Узму чашу ·воде (ал не сувише хладне) и гутају полако једно за другим девет гутљаја или узму грумичак шећера, метну у уста и кроз њега гутају 2—8 гутљаја воде. Неки га растерују и кијањем. Узму бурмута или уфитиље крајичак од убруса, па га турају у нос, да изазову кијање, а чим се почне кијати, штуцање престане.

Против трбобоље и поквареног стомака. Ништа није чешће у животу од трбобоље п болова у стомаку и онога стања, што се у живот обично каже: „покварио желудац или стомак“. Кога спопадне једно од овога најбоље је, да попије повећу количину што топлије воде. На тај се начин управо опере желудац и сав рђав садржај његов (од хране, која се квари ит.д) истера се из њега у црева, а из њих напоље. Овај начин пепирања стомака најтоплије се препоручује као опробано домаће средетво. У воду се може метнути мало прокуване нане или титрице ради пријатнијег мириса. Ово је најпростији, а и најјефтинији лек против поквареног стомака.

Храњење самим лебом, нездраво је и за тело и паметовање. — Науком је доказано, да није корисно ни за умно ни телесно здравље храњење самим хлебом, ма он био најбољи, а наравно да рђав лебац још више шкоди, јер човек тада постане туп п блесаст, плашљив, тужан п лен, омршави п поцрни.

Наш пољопривредник преко лета, а нарочито у Петрове пости кад пости, кад су највећи радови, ранп се сувим хлебом, п тако омршави, подрни и пзнурен постане, да је жалосно погледати га, и он сам не зна шта му је, а не зна спромах, да од своје снаге много троши а нема чиме да истрошене материје надокнађава. О тога, нека сваки привредник гледа, да се лети, кад највише ради, боље и храни, јер није ни паметно радитип не ранпшти се, јер човек за том ради да свом животу боље удеси.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Поправити масло (бутер). Најлакши и најспгурнији начин за поправку поквареног масла (бутера) је: да се добро пзмеша, најпреу млеку, па затим у хладној води. На овај начин, ма како да је покварено, поправља се.

Прање судова за млеко. Прп мужп је од велике важности одржавање чистоте и то: уколико треба да су чисте п здраве стаје у којима су краве, утолико треба да је чист онај који музе као п судови у које се млеко сипа. Као најбоље средство за прање судова сматра се: смеса соде и воде. Судови се оперу овим раствором и после тога добро исперу водом, осуше, и као такови употребе.

Да се лебац од плесни сачува. 'реба још вруће лебове послагати у џак у коме је стајало брашно и који се због тога п не петреса. Лебове треба окренути један према другоме са горњом кором тако, да доња кора дође напоље. Кад се џак увеже и обеси на промајно место, може се лебад одржати 0—6 недеља а да не оплесњиви. Кад се хоће да једе, ако је дуго стајао, треба, га дан пре извадити из џака, опајати га од брашна и оставити у подрум, да повуче влагеп да омекне.

Сачувати младе гушчиће од вашију. Бива е пролећа, да неке вашице на гушчиће нападну, па од њих и поцркају. Оне се обично у ушима нагомилавају. Чим се оне примете, треба. узети гушчије перо, замочити га у зејтин и намазати она места на којима су вашице, па ће их нестати. Ово се мазање два пут недељно врши.

РАЗНО. Девојчица под своје. Добрп људи -- муж и жена — без деце, а у еређеним приликама,

примају здраву добру Српкињицу под своје. Пријаве треба упућивати под адресом „Дру“ штиво Привредник Загреб“.