Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Учитељице у служби народног здравља.

У последње доба учестале су похвале нашим Српкињама за њихов патриотски и хумани рад на јавном пољу народног живота. Имамо извештаја од немачких, француских, енглеских и других публициста и отмених путника о пожртвовности наших Српкиња за. националне и културне интересе свога народа, а у најновије доба изађоше таке похвале и од 6pa~he Бугара и сестара Хрватица. У последњој VI. свесци »Домаћег Огњишта«, л ј[јто га издаје »Клуб хрватских учителзица у .Загребу« под уредништвом своје вредне начелнице, г-ђице Милке ИогачиЛевс, изражава се сарадница тог листа, г-ђица Зофка Кведер-Јеловшекова о српским женама овако: »Српске су жене познате као велике патриоткиње, увјек спремне на жртве.« »Поготово«, вели, »нема интелигентне Српкиње, која не би имала интереса за културна питања. Српкиње су попосне и самосвјесне, у свакој прилици 4 наглашују своју народност, а међу њиховим редовима није се туђинштина још тако дубоко и погибелно удомаКила, као, жалибоже, у нас Хрвата«. У том правцу после набраја, шта су све наше Српкиње створиле и подигле у свОјим удруже-

њима у Србији и овамо у АустроУгарској. Таки гласови нас јако веселе и ми смо заиста поносни, што су нам сестре Српкиње стекле тако леп глас у кругу страног и образованог света, те је потреба да тај глас и очувају и да га уздигну још и на већи степен. Ми се томе надамо и то очекујемо, особито од наших патриотских учитељица, као носилаца народне културе, јер кад имамо међу њима толико лепих примера, да су, особито по Босни и Херцеговини, по Старој Србији и Маћедонији, расадиле велик број Добротворних Задруга, раденичких школа, забавишта, земљорадничких задруга, школу за неписмен свет, и др. онда се можемо поуздано надати, да ће оне и на другим пољима порадити и народни напредак у сваком погледу пове Хати. У најновије доба отпочело се у Србији живо радити на подизању народног здравља. Тамо се образовало друштво лекара, које по градовима подиже летњиковце за слабуњаву и болешљиву децу, а по селима заводи гпколе за сељачке домаћице. Прошле јесени основане су у Србији две таке школе, у Вел. Орашју и Варварину.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. 1 1ротцлата, рукоддси и све што. се тиче листа, шаље се на урсдништво Пови Оад (Ujvidek).

Бр. 3. У Новом Саду, 1. марта 1907. XXII

ВЛАСНИК: ДOБРOТВOРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НOВOСАТКИЊА.

Цена: на годину 3 круне; за Србију З г / 2 динара За све остале земље 3'/ ž франка у злату. Поједини бројеви 30 потура.

ИЗДАЈЕ И .УРЕХД ЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.