Ženski svet

јих женских. Огрнуте са једном дугачком махрамом, која је у струку везана једним појасом. Један крај од махраме вешто привеже на леђа и на главу, а прута два краја прикопча на прса.

Отменије женске носе сукње идугачке капуте. На сукњи имају шарене и шивене махраме. На главу само о свечаностима мећу цвеће и украсе, У' новије доба носе и ципеле, као што имају енглеске женске, алии сада понајвише иду босе.

По украсима познају се индијске женске ком сталежу припадају. Оне носе и на врату и на рукама корале. Особито волу гривне. Поред мин-

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стра2ао ђуша носе у ушима још и друге златне и сребрне украсе, који су украшени дијамантима и другим драгим камењем. На прстима носе прстење. Највећи прстен добије женска о прстену од свога ђувегије, и тај прстен носи она доцније на левом уву. Једино уживање индијске жене је то што може носити силне украсе.

Најлепше су броманске женске, које личе шпањолским циганкама. Једна врло необична појава код индијских жена је то, што им није дозвољено ни певати ни играти. За певање и играње постоје нарочите певачице и играчице.

Превела Савка.

ЗА ИХ

- | а Богом

Ноћ је тиха без ветрића Све почива.

"И "месец се за» облике њен Полагано, вешто скрива.

Преко гора и дубрава Пуних шара...

Млади витез коња јури А топот му одговара.

Одједаред к'о укопан Коњ је стао.

Пред чаробним једним замком Витез га је одјахао.

К'о хурија дивна жена Ту је била,

Још ме љубиш, ах, Богињо! Мојих дана.

„Ја без тебе нећу живет' Нада ми је отрована,

Кад не можеш моја бити Круно сјајна,

Пристајеш ли да умремо О Бојана!>2

Један гутљај из пехара Вина чиста,

Показаће како наша Љубав блиста.

Пехар прими... Боже благи,

рука клону.

И витезу око врата Збогом... Збогом... шапутаху Руке ј' свила. Двоје драги. Месец зађе, звезде гасну, Зора руди... Коњиц хрже, земљу бије, Господара да пробуди. Вун.

Туњи: ен фи ~ 1 = 1 >

у