Ženski svet

Бр. 1.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 263.

и просвети, кад поколења стану судити дела, твоје пме неће остати неопажено, неће заборављен бити твој рад, који си принео на жртвеник српској школи п народу своме. Креснуће светла искра твога спомена, да осветли пута прејемнипима знамења учитељског. А одјек признања одјекнуће по свима кутовима школства и учитељства п сада и тада: Лака ти земља! Слава ти, слава !

+ Ђорђе Кретић, академски сликар; као

питомац пок, кнеза Михаила учио се у Мин-

хену (Монакову) а постао је знаменит с тога,

што је у црквено сликарство први унео српске

195 Б та

умро у Београду 18. окт. о. 1. Вечан му спомен! ;

+ 'Ђока Алекеандровић, вршачки упокојио се 28. окт. о. т.

светитеље, Родио се у Стар. Кањижи

одлични трговац после кратког боловања у 78. кога опј лакује супруга Јулка, четир кћери, два

зета и четворо унучади. Мир пепелу његову!

и тешког години живота,

4

· обе Ж Жо(О о

БЕЛЕШКЕ

пчОИУ

ЊРОСВЕ РА.

Учино пеписмене. Још увек има у нашем народу до 40 њих од сваке стотине, који не знају читати и писати, а у Босни и Херцеговини једва их има 10 од сваке стотине, који знају читати и писати, а без те вештине не може се напред, то су први основи за просветни развитак сваког народа. Стога је дужност сваког образованог сина и кћери, да помогну, да се њихова неука браћа и сестре поуче тој вештини. За тај посао способни су сви образовани чланови, а нарочито су позвани на то народни учитељи и учитељице. Неки су већ лањске зиме отпочели тај родољубиви рад са врло лепим успехом, а сад очекујемо то од свих наших учитеља и учитељица. Пет шест недеља што је за то потребно, може се жртвовати народу своме, толико је заслужио од својих образованих синова. Сад је то већ лакше извести. Ето, изишао је у српској штампарији у Загребу Буквар од Петра Мирковића, учитеља (по 1 К) који је за почетнике удешен и по коме се и они сами могу испомагати са малом помоћу учитељевом! Изишао је иу Србији Мали Буквар од учитеља Уроша Благојевића у Београду и може се по 0'30 дин. (30 потура) добити у свим књижарама београдским. -— Литерарно друштво „Његуш“ у Загребу издало је и Читанку за одраслије почетнике. Зато молимо наше поштоване учитеље и учитељице, да се приме тог благородног и спасоносног задатка и да покажу, да им за-

иста лежи на срцу бољитак и напредак народни. Пољски су послови већим делом посвршавани. И наш ратарски народ спрема се већ назимњи одмор, а знамо, да је жељан поуке и да радо хоће да се учи, као што и сам вели, да не остане слеп код очију. Па помозимо му, да прогледа.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Чието млеко — У млеку је свакојаких нечиетоћа — нарочито где се при мужи и продаји на чистоћу не пази. Узима се да је доста чисто и да се неће убрзо покварити, ако се у литру млека, које 2 сахата мирно стоји, па тровидном (стакленом) дну не покаже никакав талог.

Смравути кромпири.— Смрзнути кромпири брзо се кваре, чим се одмрзну, па е тога их

__ ваља што пре Површине Ако се не потроше,

увехну, омекшају и постају водњикави, а кус им је некако несносно сладуњав. Касније се могу и толик варити, да шкоде здрав.

у лико укварити, д коде здрављу. „ „О дравље.

РАЗНО.

Кретање становништва. У земљама круне Св. Стевана родило се у месецу октобру 1906. године свега 61,699 живе деце, а умрло је 37.721 дете и тако чини прираст душа 23.975, у 9957 више него у октобру г. 1905. У Хрватској п Славонији посебице родило се у истом месецу те године 8008, а умрло је 4584 те прираст чини 3424 душе. У првих десет месеци исте године родило се у свима земљама Св. Стеванове круне у 10,916 душа мање, него у