Ženski svet

Шрубите јаче, ( 'Зилнаје , бол>е! (špncko је onem ЖосоВо Шол>е! Шрубите сВууа сГде (Јрбин тиВи , Qa ФристВо ншуе ЈВише не цВили!

Зунаца cpncku (Јунце нам сину! (Jcßemume се Ииндушманану! (РсВетила сше ‘Цара <Латра, (&Ве Jgioßuhe , Шогдана cmapa!

оШилана , ‘Чву, ЈЛилоша лабаl (ЗристВо ЈВам Вачс :. Хбала и слаВа! Земун 12. октобра 1912. А. М. Т. w Лм/Са Л,

Ништа ме не боли . . .

(Посрбљено).

Мојој Зорки.

Ништа ме не боли . . . Само ми се рана позледила стара С-амо што ми опет туга срце пара И радост у тугу - бол у сан претвара Јер ме ти не љубиш, срце из недара! Ништа ме не боли . . . Враћати те нећу . . . Већ сам од то доба и да певам свико Са душама сродним, кад нас не знанико. И већ све ће стрти дуб времена зао Чак заборавићу како сам те звао! Враћати те нећу . . . Баранда, 1912.

А кад јесен дође .. . Кад селица птица другом крају крене И опадне лисје и боју промене Па у даљном лету тужно кад запоје За тобом ће срце да заплаче моје. Када јесен дође . . . Имам једну жељу . . . Да још једном видим твоје лице бајно И крај куће твоје чекајућ’ те тајно Једанпута само бар да те пољубим После да се више никад не пробудим... Да умину боли . . .

Ст. Зебић-Горски.

Женско питање.

(Продужење.)

Енглеска.

Енглеска земља, у којој је поникао савремени колосални покрет за рад, као на све, гледа и на женско питање са стварног и економског гледишта. Ту се у првом реду гледа на жену, као рад-

Пише Зорка Јанковић.

ника, А јер је енглеска жена одличан радник, природно је, што Енглеска већ одавно гледа на женско питање, као на врло важан део питања енглеског развитка и што га не одваја од тог главног била свог живота.

Бр. 11. ЖЕНСКИ СВЕТ

243