Ženski svet

ХХМН.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПНИЊА.

ВЛАСНИК: ) ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: |

ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА, АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. д Цена: на годину 3 круне; за Србију 3'/, динара. о Е о За све остале земље 3', франка у злату. Претплата, рукописи и све што се тиче листа, шаље се на уредни- : + 4 штво Нови Сад (ОјујабЕ), 0 Поједини бројеви 30 потура.

МОЛБА бившим ученицама Српске Више Девојачне Школе у Новом Саду.

Српкиње сестре!

Српској вишој девојачкој школи у Новом Саду прети опасност да ће у њој престати рад и да ће се због недовољних материјалних средстава затворити. Сестре!

Зар ми можемо дозволити да то наступи2 Зар ми гледати да нам се отргне колевка у којој смо стицали љубав ка науци Зар би ма која од нас могла поднети тај народни пораз и равнодушно гледати, како се један просветни завод за образовање женскиња и васпитање читавог женског нараштаја укида због немарности наше и привидне немаштине2 И ако то могу други, зар смемо то ми, бивше ученице те школе 2 Зар да се укине новосадска виша девојачка школа баш пред нашим очима, под данашњим нараштајем 2

Сестре, ми то не можемо допустити. Ми то и нећемо допустити. На нама је, бившим ученицама новосадске више девојачке школе, да почнемо са старањем око тога, како да се нађе начин и средство, којим ће се стално, не само тренутно, одржати овај завод и осигурати његов опстанак. Учињен је већ јаван апел на наше установе, али ми, бивше ученице, треба између себе да покренемо акцију и да скупљамо, где год доспемо и ма од кога било, прилоге са новосадску вишу девојачку школу. Сложимо се и орггнизујмо се у ту сврху. Обвежимо се да ће свака бивша ученица те школе давати свој годишњи прилог, ма колико скроман он био. Приређујмо забаве, јавна предавања, села у корист одржања новосадсске српске више девојачке школе!

Почнимо ма где, само што пре!

Сестре!

Покажимо, да смо у стању да одржимо себе и да смо моћни да се из своје снаге старамо за просветни напредак свога народа.

Одазовимо се молби наше савести и општој нашој, српској дужности.

Сестрински српски поздрав!

У Новом Саду, 7. јула 1913.

Др. Владислава Беба Полит.