Židov

ŽIDOV

GIfSIO'Z'V PfPWVZI DOVST\A

Radi isključenja tipografskih radnika zaostalo je izlaženje našega lista. Zaostale brojeve naknadit ćemo proširenim opsegom narednih brojeva.

Masaryk.

K. njegovoj sedamdesetgodišnjlci. — a. i — Muževi na najvišim visovima spoznavanja, s najčisćom etskom orijentacijom, s najširim dubokim osjećajima za socijalnu pravdu, bili su nam,prijatelji. Prijatelji iz svoje unutarnje nužde, nesentimentalni, ne za volju izvjesnih lozinka. Uz anglosasku rasu nalazimo ih najvećma u onih Slavena, koji su najizrazitije slavenski, najotporniji protiv germansko-arijske preuzetnosti, imunizovani protiv nje. , ( U Češkoj su lo bili muževi poput Krejčija, Mahara, Radla. U prvom redu Masaryk. Ima ljudi i danas, koji će u neodoljivoj svojoj unutarnjoj istinitosti kriknuti istinu u svijet, spremni da se za nju, dadu razapeti na krst ili spaliti na lomači. Masaryk nije bio zaštitnik Židova, kad je digao svoj čisti glas u Hilsnerovu procesu. Bio je samo borac za pravdu, jednako kao što nije bio samo Slaven, nego u prvom redu čovjek, kad je raskrinkao praktike jedne odvratne diplomacije za veleizdajničkog procesa u Zagrebu i Friedjungova u Wienu. Njegove duboke, uvijek jake, uvijek bezuslovne simpatije za cijonskj pokret židovskoga naroda, koje je svakom prilikom očitovao, samo su nužna posljedica njegove lične, u najvišem smislu riječi čovječanske, unutarnje nužde, koja ga je stavljala na stranu onih, koji se bore za etske preporode, bore sami za sebe, da se izbave iz fizičkog i moralnog robovanja u višu i ljepšu zajednicu. Ljubiti svoj narod ne znači mrziti drugi narod. Istinski ljubiti rodjeni narod znači izbavrti ga, da razvije sve svoje energije, u prvom redu ćudoredne, izbaviti ga u više dostojanstvo i višu samosvjest. a ne stvarati ograde mržnje, koja je poniženje dostojanstva i dokazuje slaboću samosvijesti. Dok ima Masaryka, mi možemo patiti od niske mržnje, ali imamo i objektivno mjerilo — pored našeg subjektivnog — da je prezremo svojom ćudorednom samosvijesti. Naš poklon i naše želje k seđamdesetgođišnjici Masarykovoj namijenjene su Čovjeku, što no mu visinu ne obilježuje predsjednička stolica republike nego vidno visoki pjedestal, koji mu je izgradio po spoznanju i ćudorednoj snazi veliki duh: Masaryk.

Savez Cijonista Jugoslavije odaslao je predsjedniku Češko slovenske republike dru. T. G. Masaryku prigodom njegova 70. rodjendana slijedeću brzojavnu čestitku : česko-slovenske republike doktoru Masaryku . Praha Borcu za ideale čovječanstva, slobodu potlačenih naroda, prijatelju je vrejskog naroda i cijonističkog pokreta časti se prigodom proslave sedamdesetog rodjendana podastrijeti srdačne Čestitke uz izraz dubokog poštovanja i blagodarnosti Savez Cijonista Jugoslavije za predsjednika dr. Jacobi. Savez Židov. Omladinskih Udru ženja kraljevstva SHS odaslao je istom prigodom slijedeći brzojav: Predsjednik česke-slovcnske republike doktor Masaryk Praha Savez Židovskih Omladinskih Udru ženja Kraljevstva SHS u Zagrebu oduševljeno prihvaća zgodu, da Vam se čestitajući prigodom Vaše sedamdesetgodišnjica zahvali na Vašem neumornom zauzimanju za potlačene narode a za »lobodu i ravnopravnost jevrejskog naroda napose Za izvršni odbor , Tolnauar predsjednik' 4 .

Političko osvještavanje *)

U času, kad ove retke pišemo, saznali smo, da je česko-slovačka narodna skupština prihvatila s odobravanjem refarat narodnog socijaliste profesora Fr. Krejči-a da se Židovima priznaju minoritetska prava u smislu narodnoga samoodredjeljenja. U politici reče Krejči moramo sa Židovima računati kao s narodom. \ Mlađi, osviješteni židovski naraštaj u Češkoj izvojštio je sebi ovo priznanje, koje stvara atmosferu istinske javnoće i čestite iskrenosti. Ovo ispovijedanje rođene narod-

*) Obustava štampanja našega lista usljed isključenja tipografskih radnika uzrokom je, što o političkoj orjjentaciji u povodu aktnelnih općinskih izbora pišemo u zadnji čas. Usljed toga ne mogosmo ni tretirati ovoga pitanja onom iscrpivosti koju bi mu valjalo posvetiti.

GOD. IV.

UPRAVA I UREDNIŠTVO: ZAGREB. ILtCA BROJ 31 111. KAT. RUKOPISI SE NE VRAĆAJU.

li.’'marta 1920. ZAGREB 21. adara 5680.

PRETPLATA; GODIŠNJE K 69'—, POLUGOD. K 30-—, ČETVRTOG K 15-- POJEDINI 8R.2 K.~~ IZLAZI TRI PUT MJESEČNO. ■>«“-•

r r BROJ 4. i S.l 8