Židov

naime djela, što se čine, da nadilaze ljudsku snagu. Tu svijest može vodstvo da dobije samo iz jednog i to posve realnog faktora: iz broja šekalima. Taj broj pokazuje, koliko nas je, koliko i Židova, koji su voljni saradjivati na velikom djelu. I prema vani -r— naročito obzirom na Engleze i na Arape potrebno je, da postignemo što više šekalima. Ne samo, .što u neprestanom porastu šekalima leži priličan jp novih suradnika i sredstava i jačanje našega rada nego velik broj šekalima jača i indirektno našu poziciju poziciju Jišuba i vodstva prema vani: slabi otpor Arapa i uklanja mnogo radne zapreke onemogućujući mnoge protivničke argumente, a potiče mandatornu vlast, da nam u sve većoj mjeri pruži svoju djelotvornu pomoć i u detaljnom radu oko izgradnje židovske domaje. Danas je gotovo sav rad na nama. samima. Mandatarnn vlast misli, da je za sada već dosta učinila, pa hoće da vidi naš odziv i našu reakciju. Silan porast šekalima a s time u vezi morao hi se svakako očitovati i znatan porast aktivnog sudjelovanja Židova na djelu obnove i izgradnje bio bi za mandatarnn vlast poticajom, da nam dade novih mogućnosti i sredstava. A time bi se u velike pospješio tempo i približio mlj. To je pako od preogromne važnosti. Nekoliko godina ne broji mnogo u životu naroda. Engleskoj bi možda moglo biti dosta ravnodušno, da li ćemo zgradu podići do krova nekoliko godi-

na prije ili kasnije. Budemo li prespori, ona će naći ako bude htjela di ugih zidara. Arapi bi to jedva dočekali. Nu za nas ovo nekoliko godina može da bude sudbonosno. Premda upravo u životu židovskoga naroda nekoliko godina ne znači mnogo kraj velike naše starosti, za ovo nekoliko idućih godina to ne vrijedi. Sada doista više nemamo mnogo vremena za čekanje i razmišljanje. Za židovski narod nje svejedno, hoće li se zgrada svršiti nekoliko godina prije ili poslije/ niti jo svejedno, koliko će nas biti i kakovi ćemo biti, kad zgrada bude gotova. U istočnoj i srednjoj Evropi žive milijuni naše braće u jednom besprimjernom martiriju. Lutaju bez kuće i kućišta, bez krova, postelje i ognjišta, bez hrane i odjeće, bježe, bez cilja bježe pred smrti možda opet u smrt. V dvije godine ih je pola -milijuna übijeno i osakaćeno, svi su prosjaci, tristotiile hiljada djece nemaju roditelja, jedna cijela generacija je u opasnosti, tu nije svejedno, da li će se židovska narodna domaja u Erec Jisraelu ostvariti koju godinu dana prije ili poslije, gdje svaki izgubljeni dan možda znači desetak hiljada izginulih života! Tako je pitanje sokolima konačno u prvom redu pitanje civilizacijo i humnniteta Židova. Tko bi tu mogao, ako mu se stvar rastumači, da uskrati svoju potporu i pomoć? Nema Židova, koji bi htio biti sukrivcem propasti tolikih, makar samo židovskih života, kojima ima spasa, ako mi sami, svaki od nas, ne uskratimo svoju pomoć.

Zato je dužnost svakoga eijoniste, da radeći u svojemu krugu na sabiranju šekalima pripomogne, da svaki odrasli Židov dade svoj Sekel.

Lav Sfere.

Za naše halucim

Palestinski Ured za Jugoslaviju morao se je ponovnom okružnicom da obrali na sva svoja povjereništva i povjerenike, jer je istom manji dio ovih javio, da je u njihovim okruzima sabirna akcija uspješno zaključena. Palestinski Ured je najozbiljnije umolio, da se u interesu sigurne i nesmetane otpreme ove naše prve grupe sabiranje, ako još nije dostignut odmjereni minimalni iznos, odmah najenergičnije provede i zaključi. O uspjehu sabirne akcije očekuje svakako brzojavnu obavijest, kako je to već prvi puta zamolio i da se sahrani iznos bezodvlačno doznači Palestinsko?!! Uredu, Zagreb, Ilica 31. Palestinski je Ured uvjeren, da će se njegova povjereništva s mjesta odazvati njegovom pozivu, te očekuje što brže povoljno riješenje zatraženih vijesti i doznake sakupljenog prinosa.

lilint! lirojte za Itandii ZMiiski Fiiri!

Izdavatelj i odgovorni urednik: S. 87’ITZER

4

>Ž IĐO V« (HAJHUDI)

Tiskara »MERKUR« d. đ.

BROJ 15,

lapetarska dekoratiuna radiona i skladište tapetiranog pokućtua H Stkinrniltrg Zagreb, Srankopanska ulica 1 Prćporuča suoje skladište kiubgarnilura, otomana, diuana, matraca i t. d. Sue uz najniže dneune cijene. Daujskc narudžbe obauljaju se najkalantnije.

Natječajni oglas Otvara se mjesto Hazan-vjeroučitelja kod Izraelske općine u Dubrovniku. Uvjeti: Jugoslavensko državljanstvo, potpuna poznavanje hrvatskog jezika. Reflektanti neka pošalju dokaze sposobnosti, te uvjete. Predsjedništvo na veliko ! Ha veliko ! JUŽNO VOĆE I KOLONUALU UZ JEFTINE CIJENE NUDJA TVRTKA J. DRdSONER ZAGREB -- ZRINJEVAC BROJ 15 Ha veliko ! na veliko!

PAPIRU ispaćegf i risaćegf pribora milili za preprodavaoce na veliko i najjeftinije uz brzu, točnu i solidnu podvorbu, može se dobiti kod „MERKUR” D. Đ. veletrgovina i KonleHcija papira Telefon 11-95 zao&eb Hica in. 31 Brzojavni naslov: PAPMERKUR Podružnica: Beograd, Kralja Pefra ulica 70 gf Tražite cijeniK badava

Židovska bogoštov. općina u Travniku traži Vjeroučitelja koji bi podučavao i hebrejski po novoj metodi. Reflektira se ru sefarda ili aškenaza boji čita sefardskim izgovorom. Osim toga, treba da govori srpsko-hrvatskim jezikom. Plaća po pogodbi. Nastup odmah. Osim stalne plaće imati će permanentni tečaj za hebrejski jezik uz posebni honorar od učenika. Predsjedništvo.

Natječaj. Kod podopćine u Krapini imade se odmah popuniti mjesto vjeroučitelja sa kvalifikacijom koji mora ujedno b'ti kantor I šohet. Godišnja plaća K 18.000 i nešto nuzzaslužbe. Nudltelji miadje sile bez obitelji, koji su bezuvjetno i hrvatskom jeziku vješti, neka odmah pošalju svoje ponude i svjedodžbe. Putni trošak nadoknadjuje se samo akceptlranome.