Židov

lodanjenju podijelio je ministar nastave židovskom gimnaziju u Debrecinu pravo javnosti. To je prva židovska sednja škola s pravom javnosti u Ugarskoj, koja će doduše imati madžarski nastavni jezik za sve predmete, ali u kojoj su i hebrejski jezik i židovska povijest obligatni predmeti. Dječji transport iz Rusije u Rumunjsku. Iz Bukarešta javlja židovski dopisni ured, da je Rumunjska vlada dozvolila dolazak od 4000 djece iz predjela, gdje vlada glad. Na temelju te dozvole sklopili su zastupnici pomoćne akcije Dr. Nansen, dr. Bacillieri sa zastupnicima Jointa i židovske svjetske pomoćne centrale te alijanse sporazum, prema kojemu ove židovske organizacije preuzimlju skrb za transport i boravak židovske djece. Naročito se Joint obvezao, da će namiriti putne troškove te trošak opskrbe za vrijeme karantene i troškove za liječenje i sanitetski materijal.

Iz cijonističkog svijeta

Konferencija Hitahduta u Beču. Na drugu godišnjicu osnutka svjetskog saveza Hitahduta sastali su se delegati raznih zemaljskih organizacija na konferenciju, koja je imala da ustanovi rezultat dosadanjega rada. Bilo je zastupnika iz Sovjetske Rusije, Litavske, Poljske . Austrije, dakle zemalja, od kojih je svaka imala svoj poseban razvoj. Pored svega toga pokazalo se, da kod svi!: vlada jedna temeljna misao. Svi prisutni osje ćali su i izjavili su: Hitahdut je nastojanje, da se židovskome narodu stvori u Erec Jisraelu domaja, koja se osniva na sopstvenom radu, po njegovim vlastitim potrebama. Puteve tome može samo u trezvenom radu naći sam židovski narod. Otklanja se slijepo preuzimanje tudjih formula, jer one jedva odgovaraju drugima, a kamo li našim osebujnim odnošajima. Uvjereni smo, da sjedinjenje Hitakduta s palestinskim Hapoel Hacairom nije tek samo tehničko, već duboko i srdačno. Podsjeća se na to. da je činjenica Alije, spontani prijem imigranata, pravi izražaj tendenca. koje ispunjavaju Hitahdut, čime je cijonizam i cijeli židovski život oplođjen. U pogledu Keren Hajesoda posto(i samo jedinstveno mišljenje, a isto tako i o tome, da će Palestina samo onda biti židovska, ako će biti sagradjena na socijalno pravednoj podlozi. Socijalna misao mora da ostane udružena s narodnom, ali socijalna obnova ne može da sc provede po gotovim receptima. Samo u realnom životu naroda u zemlji moći će da se nadju odgovarajuće forme. O kakovom priključku na socijalističku internacijonalu ne može da sad bude govora. Vrlo opširno debatiralo se o kulturnom pitanju. Općenito je mišljenje bilo, da je Hitahdut zvana, da osnuje jevrejske radne škole, koje će židovskoj omladini pokazati put k stvaralačkom fizičkom radu U organizatornom pogledu konstatiralo se s vesel'em, da se pokret u zemljama s velikim židovskim centrima povoljno razvija i znatno upliviše na cijbnistički život. Tako je Hitahdut znatno narasla u Poljskoj, a u Americi stekla zasluge, da ie dala impuls za rad za Keren Hajesod. Vrlo živo se razvio pokret u Litavskoj i Volhiniji. Na konferenciji stvoreni su ovi za-

ključci: Najkasnije u julu 1922. ima so sazvati treća svjetska konferencija, koja ima poglavito da ustanovi ideološki temelj Hitahduta te puteve, koje ima da prosljedi pokret u budućnosti. Naročitu pažnju treba posvetiti djelovanju na polju odgoja i kulture. Keren Ua ; esod ima da se izgradi kao stalan narodni porez, koji zahvaća sve slojeve pučanstva. Djelovanje u zemljama sa slabom valutom, prijo svega u centrima galuta kao što je Poljska, Litavska, Rumunjska, mora da se znatno intenzivira. Sve zemaljske organizacije dužne su da najbolje svoje sile posvete radu za Keren Hajesod. Direktoriju Keren Hajesoda predlaž.c se, da sazove konferenciju svih rcprezentanata federacije, koji rade za fond u svrhu ustanovljenja načina rada. Radnička banka. Konferencija pozivlje sve zemaljske organizacije, da jedan mjesec posvete radu za radničku banku. Konferencija pozdravlja osnutak književne naklade Hitahduta .i predlaže, da se izda djelo o Hitahdutu. Svi učesnici ostavili su vijećanje sa osjećajem, da će pokret Hitahduta imati znatnu ulogu u židovskom životu Palestinski rad cijonistlčke opozicije u Francuskoj. Iz Pariza javlja dopisni ured, da je opozicijona grupa francuskih cijonista osnovala društvo za promet zemljišta i hipotekarni kredit u Palestini. DioničKa glavnica iznosi 200.000 franaka, a dijeli se na 800 dionica po 250 franaka. Upravno vreće društva radi honoris causa. Postignuti dobici imaju se. nakon odbitka od 5% za zakonom propisanu rezervu i s°/o za dividende, upotrijebiti za opće korisne institucije u Palestini. Saziv židovskog kulturnog kongresa. Židovski dnevnik u Rigi »Das Volk« propagira saziv židovskog kulturnog kongresa, koji bi imao da pojednostavni i sistematizira razvoj židovske kulture i da stvori stalni kontakt izmedju raznih kulturnih institucija. 1 centralni odbor židovskih kulturnih organizacija u Letvi obraća se na sve kulturne organizacije s predlogom, da se izabere organizacijoni komilej u svrhu priprave takovog kongresa, koji bi se imao održati ovoga ljeta. Razvitak židovskih farma u Americi. (]. C. B.) Židovsko društvo za unapredjivenje poljodjelstva i privrede objelodanilo je upravo izvještaj o svojem djelovanju, koji sadrži zanimivih podataka o razvitku židovskih farmi u Uniji. Prije 22 godine, kad je društvo osnovano, nalazilo se u Uniji 215 židovskih farmerskih porodica. Danas broji židovsko poljodjelsko pučanstvo u Saveznim Državama više od 60.000. Vrijednost posjeda židovskih farmera narasla je od 12.029 acresa u god. 1900 na preko 1 milijun acresa u god. 1922. Vrijednost, židovskim farmerima pripadajućeg imetka, sada premašuje 100 milijuna dolara. Revolucionarni tribunal za protužidovske izgrede. (J. C. B.) U skladu s nedavno održanim protužidovskim izgredima u Šuji obrazovan je prema ruskim listovima, u Ivankowu Wosnesenskom kod Moskve revolucijonarni tribunal. koji ima da provede postupak protiv onih, koji su okrivljeni radi sudjelovanja u ovim izgredima. Tuženo je 24 osoba, medju njima 2 svećenika i 2 učitelja.

Darujte za 3aar liigoslavia!

Iz Palestine

Rad Vaad I.eumia. Za vrijeme Fesali blagdana pošlo je predsjedništvo Vaad Leumia sir Herbertu Samu e 1 u, da s njim govori o pitanju sankcije zaključaka Asefat Hanivkarim glede orgauizovanja općina. Herbert Samuel izjavio je, da će cijeli kompleks pitanja dogovoriti sa ministarstvom za koloniju. Tokom razgovora raspravljeno je pitanje Vaad haira haaškenazi, koji organizira manjinu u Vaad Leurniu. Delegacija iznijela je preciloge, koji bi mogli da zadovolje manjinu. Jedna delegacija Vaad Leumia poći će u sva mjesta jišuba, da se na licu mjesta uvjeri o kulturnim i gospodarskim potrebama. te o mogućnostima naseljivanja novih imigranata u raznim krajevima zemlje. Tom će se prilikom odlučiti i o prijemu siročadi iz Ukrajine. Cijonistički izdaci za pošumljivanje i amelioracije u Palestini. U jednom izvještaju agronoma J. Oeftingera, upravitelja cijonističkog kolonizacijonog odjela u Palestini izneseni su izdaci za pošumljivanje i amelioraciju u perijodi od 1919. do 1921. Iz log izvještaja vadimo ove brojke : za pošumljivanje na 12 mjesta izdano je po cijonistićkoj organizaciji 18,339.453 egipatskih funti, a po Narodnom Fondu 24,832.818*eg. funti, amelioracija u Dilbu, Kalendiji, Merhaviji, Kinretu, po cijon. org. 7,759.197, po ŽNF 5.000 eg. funti, za drenažu močvara u Merhaviji, Huldi, Kineret i Daganiji po cij. org. 8,423.290 eg. funti, a po ŽNF 2,495.415 eg. funti, ukupno 66,860.173 eg. funti. Ukupni broj zasadjenih drveća iznosi u godinama 5679 do 5682 751.527. Preko polovice zasadjenih drveća bila su eukaliptus drveća. Gradjevna djelatnost u Jeruzalimu. Kako proizlazi iz službenog izvještaja podijeljeno je u zadnjim trim godinama u Jeruzalimu preko 2000 gradjevnih dozvola. Kod toga treba da se uvaži, da se u starom gradu nije smio upotrijebiti novi gradjevni materijal da se ušćuva slika grada. U novom gradu mogao se upotrijebiti novi materijal istom nakon preispitanja po oblastima. Tvornica špirita u Petah Tikvi. Trgovečki i industrijski odjel cijonistićke Egzekutive osnovat će u koloniji Petah Tikva fabriku špirita. Proizvodit će se 96%-ni špirit, zatim ocat, kvasac, konjak i rum. Poduzeće osnovat će se početnim kapitalom od 6000 funti. [iseljivanje u mjesecu martu. Cijonistički palestinski uredi otpravili su u mjesecu mariu 793 imigranata u Palestinu. 423 stigli su u Haifu a 302 u Jatu, dok ih je 68 došlo željeznicom preko Kantare u zemlju. Angto-Jwish Associaiion za obnovu Palestine. (J. C. B.) U skupštini Anglo-Jewish Association-a održanoj u Londonu stvorena je rezolucija na predlog Mr. Josepha Cowen a, u kojoj se nalaže »Ici«, da proširi svoje djelovanje.

Iz Jugoslavije

IZ SJEDNICE RADNOGA ODBORA S. C. J. U sjednici R O-a, održanoj dne 8. o. mj., raspravljeno je osim drugih i pita nje saziva sjednice Saveznog Odbora S. C. J. Stvoren je zaključak, da se predsjedniku S. C. 1. kao datum zasjedanja sjednice predloži 15., odnosno 29. juna o. g., te da se u prvom slučaju sjednica održi u Zagrebu a u potonjem, ako se većina članova S. O-a koji stanuju izvan

BROJ 21.

»ŽIDOV <

5