Židov

- Priprave za židovsku narodnu skupštinu u Litvi. Židovski ministar dr. Rosenbamn, koji se sad vratio iz tndjioc, sudjelovat će kod okružne konference židovskih općina, koja treba da pripremi izbore za židovsku narodnu skupštinu.

Iz Palestine.

Sporazum svili židovskih radničkih stranaka na konferenciji za radnu Palestinu. .Nakon 13. cijon ističkog kongresa zasijedaia. je konferenca za radnu Palestinu. Konfereneu je sazvala palestinska »Histradrut klalit« (sveopća radnička organizacija), a sudjelovale su ove organizacije; Poale Cijon, Hitahdut, Ceirc Cijon, Dror, liehaluc i lijevi Poale Cijon. Konfereneu se složila, da se čitav palestinski rad i palestinska sveopća radnička organizacija Histadrut klalit . imaju koncentrirati. Sve radničke organizacije treba da stvore zajednički Odbor za radnu Palestinu , koji će ujediniti rad radničke banke, radničke ikooperative i palestinskoga radničkoga fonda. Palestinska sveopća radnička organizacija je zaključila, da osnuje u Berlinu provizorni sekretarijat. Stvaranje arapske federacije. (J.C.8.) U mjesecu oktobru održat će u Amanu Husejin, kralj Hedžasa konferenciju sa svoja tri sina Faisulom, kraljem Iraka, emir Abdulom od Transjordanije i emirom Zajidom. Sudjelova će još i princ Lotfala i drugi arapski notabli. Glavni je predmet diskusije stvaranje arapskoga saveza. Kralj Husein traži neodvisnpst Palestine, Pod auspicijama hrišćansko-arapskoga društva, počela je 22. augusta konferencija arapskih zastupnika iz svih krajeva Palestine. Posebni odaslanih tttralja Huseingj, Zajid Abbas el Maiki, koji je baš u Palestinu stigao, izjavio je, da kralj Husein traži nezavisnu Palestinu, koja će pripadati arapskoj federaciji. Prema tome mora da se promijeni englesko-arapski ugovor, inače ga kralj Husein ne će potpisati. Zajid Abbas el Malki je obećao, da će se kralj Husein o odgovoru, koji će doći iz Engleske dogovoriti s palestinskim Arapima. Kralj Husejin drži sve Palestince članovima pan-arapske konferencije. Osnutak umjerene arapske stranke. Kako saznaje dopisnik J.C.B. u Jerusoiimu namjerava grupa arapskih notabla da osnuje novu demokratsku muslimansko-hrišćansku stranku, (ili liberalnu umjerenu). Nova stranka treba da radi protiv politike pristaša Muse Kazim paše. Postoji mogućnost da će članovi novoosnovane muslimanske arapske stranke, koja hoće da saradjuje s britskom upravom pristupiti novoj partiji. Novine »Saud eš (Saab.« u Betlehemu štampale su prije nekoliko dana intenviev s Emir Abdulom, u 'kojemu taj izjavljuje da bi bilo bolje za palestinske Arape da osnutkom reprezentativnoga upravnoga organa domaćega stanovišta dodje do sporazuma s britskom vladom. Arapski napadaj u Palestini. U Jezretlskoj dolini, u blizini Brisana razvila ■ s e izmedju Arapa i Židova žestoka borba. Deset je Židova ranjeno, 5 od njih vrlo teško.

Nikako ne bi smjela da postoji sumnja. da se ovdje radi o političkom sukobu. Nijedno mjesto ne dolazi za to manje u obzir, nego taj jugoistočni ugao Nurisa. Kraj oko Beisana u blizini jordanske dolino glavni je ulaz razbojničkih Beduina, koji je od veće česti dolaze iz Transjordanije. Vjerojatno je, da se kod toga dogadjaja radi samo o razbojničkom napadaju, I to na grupu Hefciba u jugoistočnom dijelu Nurisa. Po jednoj (kasnijoj vijesti Iz Jeruzolima, radi se o ataki arapskih pastira na neku židovsku djevojku iz Tel Josefa. Izmedju Arapa i haluca. što su dotrčali u pomoć djevojci, došlo je do tučnjave, u kojoj je 1(J Židova ranjeno. Nekoliko je Arapa, koji su kod sebe nosili oružje, uapšeno. Imigracija u Palestinu. Od juna 1922. do marta 1923. ušlo je svega 7943 Židova u Palestinu. Od toga je 2738 neožcnjeuih, 1421 oženjenih i 3784 nesamostalnih. Od toga potječe iz Poljske 2155, iz Rusije 2000, iz Ukrajine 651, a ostatak iz Litve, Turske, Maroka, Rumunjske i drugih zemalja iz centralne i južne Evrope. Iz Amerike ih je 194. Palestinska je cionistička Egzekutiva uredila vrlo dobro organiziranu službu kod primanja novo prispjelih imigranata. Ima dva velika tabora, jedan u Jafi, koja je glavna luka, a drugi u Hajfr. Imigrante se sprema n tim taborima, da ne nadju zarade. Osobito se pazi na zdravstvene prilike imigranata i tabora. Ova tabela prikazuje broj imigranata po mjesecima. Menjnib tžtijnili Ktuauttlnit !ti|i Juni 1922. 179 89 26 2 530 Juli 133 82 238 453 August 183 131 216 530 Septembar 159 117 415 691 Oktobar 173 132 416 721 Novembar 343 214 591 1148 Decembar 278 149 .182 809 Januar 1923. 436 170 416 1022 Februar .189 145 354 888 Mart 465 192 494 1151 Svega 2738 1421 3784 7943 Izvještaj palestinskoga agrtkultumoga departmana. Agrikulturni departman palestinske vlade izdao je prije kratkoga vremena izvještaj o stanju gospodarstva u Palestini. Izvještaj sadržaje medju ostalim projekt sir Wilkova o natapanju jordanske doline i referate o stanju različitih gospodarskih grana, o šumama i mineralima Palestine. Još ima opširne popise gospodarskih prilika o stočarstvu, žitarstvu, meteorologiji i slično. (Ziko.) Legat za židovske institucije u Palestini. Židovski bankar Valero, koji je prije nekoga vremena umro u Jeruzolimii. ostavio je legat od 15.000 funti za židovske institucije u Palestini. Import i eksport Jafc u junu 1923. Čitav import Jafe u mjesecu junu iznosio je 7934 tona u vrijednosti od 153.163 funti, za 857 tona više, a za 18.121 funti manje nego u maju. Prema junu 1922. pao je import za 964 tona. 1457 tona za 34.151 funti potječe iz Egipta. 512 fona za 14.077 funti potječe iz Sirije. Cjelokupni je eksport iznosio 919 tona u vrijednosti od 25.525 funti, za 2553 tona i 19.897 funti manje nego u prošlom mjesecu. Prema junu 1922. pao je eksport za 196 tona.

Sirija traži židovske činovnike. Kako javlja 1. C. B. dobio je palestinski nadrabinat pismo francuske administracije u Siriji, u ikome moli, da joj se preporuči 30 Židova, koji bi bili vrsni, da preuzmu oficijelna mjesta u različitim departementima Sirije. Rabin Hajjin Cernovic putuje u Palestinu. Poznati talmudišta rabin Cernovic (Rav cair), koji već nekoliko godina živi u Berlinu, došao je u Ameriku, da d--ži predavanja o talmudskom pravu na Jewish Institute of Religion. Nakon svršetka tih predavanja putuje rabin Cernovic u Palestinu, da na sveučilištu u Jerusolitnu drži predavanja o talmudu. (ž.) Ponovno izlaženje Hašiloaha. Kako •javlja Doar Hajorn, Kani američko udru ženje za proširenje židovske znanosti od oktobra dalje pod uredi.'šivotr. đr. Klausnera izdavati u Jeruzolimu »Hašiloah*.

Iz Jugoslavije

Iz sjednice Radnoga Odbora. Radni se Odbor na svojoj sjednici od 5. o. mj. nakon riješenja administrativnih agenadu bavio pitanjem osnutka jugoslavenske halucke farme i rezultatom dosadašnje akcije te je sa zadovoljstvom primio do znanja izvještaj mjesne cijonisiičkc organizacije u Daruvar u. Iza toga raspravljalo se u vezi s dolaskom g. dra. Adolfa Friedemanna provedenje akcije za Keren liajesod te je zaključeno, da će g. dr. Friedemann posjetiti u prvom redu Vojvodinu, a bude li se mogao i du lje zadržati od mjesec dana i neka mjesta Slavonije. U svrhu provedenja ove akcije obratit će se Radni Odbor nekim našim odličnim sumišljenicima s molbom, da prate g. dra. Friedemanna na njegovom putu. Konačno se ustanovio u sporazumu s upraviteljem novoosnovane haluckc stanice u Zagrebu, g. drom. Rosenb e r g o m, djelokrug ove institucije. Svečana služba božja održala se u sinagozi zagrebačke bogoštovne općine u petak, dne 7. o. mj.: povodom rodjenja prestolonasljednika. Hram bio je dupkom pun brojnih zastupstva civilnih i vojnih oblasti te općinstva. Služba započela je s »Halelujom« vrlo uspjelom kompozicijom kantora W eissmanna. Prijatelji sinagogalne glazbe sigurno su s užitkom slušali ovaj psalam, koji nam je pokazao veliku nadarenost komponizatora, jer je baš na temelju te radnje osposobljen za učitelja glazbe na ovdašnjoj muzičkoj akademiji, Iza toga pjevao je g. nadkantor R e n d i u pratnji zbora »Ađonaj beozho«, a zatim je g. nadrabin đr. Hozea Ja c o b i izrekao vrlo lijepu prigodnu molitvu za Kralja, koja je na sve ostavila dubok dojam. Vrlo lijepo otpjevao je zatim nadkantor Rendi u pratnji kora psalam: »Ledaviđ mizmor <■■, u kojem solo partije g. nadkantora učiniše lijep efekat. Konačno govorio je o značenju ove proslave g. rabin đr. Gavro S c h w a r z. Pjevanjem himne završena je služba božja. Predavanje o kongresu u Zagrebu. U subotu, dne 1. o. mj, održao je đr. Licht predavanje o kongresu u dvorani židovske bogoštovne općine. U govoru, koji je trajao preko dva sata razlagao je referent sve probleme, kojima se kongres bavio, a naročito je raspredao pitanje Jewish

BKOJ 37.-38.

»ŽIDOV«

7