Židov

je židovskih sinagogalnih arija, kao i interpretacija pučkih pjesama sva kritika, židovska i nežidovska, popratila iskrenim simpatijama. Gospodin Rikov je snažan tenorista te je umio da publiku zagrije za židovsku pjesmu. Prije same interpretacije pjesama održat će gosp. Rikov kratko predavanje o pučkoj pjesmi. »Judeja« pozivlje ovime židovsko gradjanstvo na ovo sijelo, koje počinje u 8 i pol sati na večer.

Hevra Kadiša u Zagrebu

isključivo pogrešno društvo, postavilo je u vijećnici bogoslovne općine sjednica vijeća Hevre Kadiše. Istoj su pribivali gotovo svi članovi Vijeća, a ispred bogošt. opčine predsjednik g. dr. Hugo K o n. Predsjednik Hevre gosp. š. A. A I e x a nd e r otvorio je sjednicu i pozdravivši prisutne izvjestio o broju članova i o stanju društvene imovine te održao pomen pokojnim članovima društva, preminulima tokom prošle godine, iza toga je pročitan izvještaj podpredsjednika g. Maksa H i r s c h 1 e r a o djelovanju predstojništva, iz kojega proizlazi, da karitativna djelatnost kao i financijalni rezultat posve zadovoljuje tako, te je predsjedništvo bilo u ugodnom položaju da zadovolji svakoj molbi, koja je bila na nj upravljena; bilo mu je moguće da uvijek izvrši svete zadatke »H. K.« da üblaži bijedu, nahrani gladne i opskrbi neimućnike odjećom i obućom. U financijalnom pregledu izvjestio je, da je uspjelo društvenu imovinu povećati za 83 hiljade dinara, ma da izdaci iznašaju; 64.000 za potporu siromasima; 7.500 dinara za subvencije židovskim institucijama; 22.000 dinara za pogrebne troškove posve neimućnih Jevreja. Ovaj se rezultat mogao postići hvala velikoj požrtvovnosti svih članova naše općine, te zdušnom radu gabaja g. G o 1 d b e rgera, Haas a, Schulmanna i Weisera. Iza toga je predsjednik općine g. dr. Kon izrekao tople riječi priznanja nad djelovanjem društva. Izvještaj je jednoglasno primljen do znanja, te predsjedniku i gabajima izrečena hvala. Iza toga je slijedila diskusija o gradnji židovske bolnice i mrtvačnice. U diskusiji su sudjelovali predsj. društva g. Alexander, predsj. bogošt. općine g. dr. Kon, te gg. Schreiner, Engelsrat, dr. Lbwy, Rothstein i Hirschler. Jednoglasno je odobren prijedlog dr. Lbwy-a da se izgradi židovska poliklinika i mrtvačnica. Izabran je pripravni odbor, u kori ulaze gg.; predsjednik općine dr. Kon, predsj. i podpredsj. >H. K.« Alexander i Hirschler, te gg. Is. Frank, dr. Lbwy, ing, Menzer, Kauders i Rothstein. Ovom je odboru povjerena zadaća, da preduzme predradnje oko reatizovanja spomenutih projekata, kako bi se ostvarila davna želja sviju članova ovdašnje općine. Saglašavamo se s izvodima g. dr. Kona, koji je sa radošću konstatirao novi smjer u radu društva. Dok je isto prije bilo gotovo H nedjelju 9. ovog mjeseca održana je u zadnje vrijeme svoje karitativno djelovanje na mnogo širu bazu i time u velike olakšava djelovanje bogoštovne općine. Naročito si je »H. K. € steklo zasluge podupiranjem sirota subvencijama rabinatskim kandidatima, drugim židovskim djacima, Do-

mu Lavoslava Schwarza, židovskoj đjačkoj menzi ild, S pravom je g. dr. Kon upravio apel na sve općinare, koji još nijesu članovi »H. K.«, da se začlane i tako omoguće proširenje blagotvornog i plemenitog rada »H, K.« Dr. Beno Stein u Palestini. Radni odbor SCJ. primio je od dra. Steina dopis iz Palestine, u kojemu izvješćuje o svojim pregovorima sa kompetentnim mjestima, upogled osnutku halučke farme. Izražava zadovoljstvo sa do sada postignutim uspjehom i nadu, da će pregovore povoljno dovršiti. Naročito ističe svoju radost nad činjenicom, što se svuda čuje najveće priznanje za naše halucim, za njihovu sposobnost i ozbiljnost, t nas ispunjaju ove povoljne vijesti zadovoljstvom, a onima, koji prikupljaju i onima koji đavaju priloge za osnutak jugosl. halučke farme neka budu potstrek za ustrajnost u radu, odnosno za davanje. Purimski maskirani ples priredjuje Židovsko narodno društvo u Zagrebu dne 22. marta ove godine u svim prostorijama »Music Hali «• -a. Sudeći po opsežnim pripravama raznolikim atrakcijama s kojima priredjivački odbor želi da iznenadi posjetitelje i po velikom interesu, koji vlada za ovaj ples, razvit će se isti u pravu purimsku veselicu.

TJEDNI KALENDAR RADA

Subota, 9. veadara, 15. marta. U 2 1 /2 sata: Sastanak sa djecom (menza). U SVa sati: Sijelo Judeje (Ferdo Krautblatt: Nekoliko riječi o nama i o omladinskom pokretu). Nedjelja, 10. veadara, 16. marta. U 2Via sala: Sastanak »Literarnih sastanaka . (Mikolaš; L. N. Tolstoj. Čitanje »Rada«). U 2\ 2 sata: Sastanak b'nct Cijona«, Palmotićeva ui. 16. U 4 sata: Čajanka; Zid. Nac. Društva u restoraciji Nove Pivane. U BV2 sati: Veče pjesama »Judeje«. (Pjeva g. Rikov.) Palmotićeva 16. Ponedjeljak, 11. veadara. 17. marta. U 7 sati: Pjevačka Sekcija, Palmotićeva 16. Utorak, 12. veadara, 18. marta. UB% sati: Nevezani sastanak Literadnih Sastanaka«. Palmotićeva 16. U B V-z sati: Sjednica R. O. S. Ž. O. U. Ilica 31. Srijeda, 13. veadara, 19. marta. Sjednica R. O. S. C. J. U 7 sati: Sjednica vrhovnoga vodstva. Palmotićeva ul. 16. Četvrtak, 14. veadara, 20. marta. U BV2 sati; Šal: sekcija. Palmotićeva ul. 16. Petak, 15. veadara, 21. marta. U BV2 sati; Zajedničko purimsko sijelo (menza).

Sport PROSLAVA HAKOE - GRAZ. (1919.— 1924.)

(Put zagrebačkog Makabija u Graz.) Proslava liakoe povodom petgodišnjice njenog opstanka, lijepo je uspjela, bila je triumf športskog i društvenog osjećanja gradačkih Židova. Makabi (Zagreb) odazvao se svojom nogometnom sekcijom na tu proslavu. Por vodstvom pročelnika sekcije g. Moše Albaharija krenulo nas je preko 20 osoba (što igrača, što pratilaca) u subotu 8. o.

mj. u Graz. Na (kolodvoru smo bili dočekani i zatim razmješteni po privatnim kućama. U subotu na večer prisustvovali snio svečanom športskom sijelu. Unaprijed moramo da istaknemo vanredan rad učitelja i vodja pojedinih sekcija. Nakon prve točke (muški pomladak) redalo se mačevanje, hrvanje, zatim veoma brojno žensko članstvo sa prostim vježbama i ručama, muško članstvo na preči, koje se veoma odlikovalo preciznim izvadjanjem vježbi, te napokon boks. Ovdje moramo da spomenemo utješIjivu činjenicu, da >11.« ne tjera jednostrano šport, već da se njeni članovi bave sa više grana športa, pa je prema tome i njeno članstvo vanredne tjelesne konstrukcije. U nedjelju 9. o. mj. odigrana je nogometna utakmice izmedju >11.« i »Makabija« (Zagreb) na vlastitom igralištu »H. (Zagreb neka to uzme za primjer.) Nakon pozdrava izmjenjeni su uobičajeni spomen-darovi. Hakoah« (Graz) predaje jednu statuu nogometnog igrača, dok Makabi« uzvraća svilenom zastavicom u bojama društva. Utakmica svršila je zasluženom pobjedom »H.< (4 : 1), ali diferenca je malo prevelika. Realniji bi bio 1 gol razlike. H.< u postavi; Freiberger 11. Betlheim, Shiihter Fodor, Oriinhut, Friedlander Adler, L6wenstein, Iso Oanzl, Kraus P.. Weiss. »Makabi«; Mondschein Kraus Laci, Sorš D. Neumarni, Heves, Kacaf Fuchs 1.. Jellinek. Fenichel, Nussbaum, Fuchs 11. Kod »H.« najbolji: Fodor (najbolji u polju), Betlheim. Oriinhut, Ganzl, Adler. Kod »M.« Kacaf, Mondschein, Fuchs 1Nussbaum. Fenichl. Za »H.« zabili: Krauss P., Lovvenstein (11 m) i Ganzl (2). Za M.« Nussbaum. U 7 sati bio je banket u čast gostiju. Osim Zagrebčana bili su prisutni: predsjednik Hakohe« Graz gosp. dr. Otto Spiegel, predsjed. bečke »Hakohe« g. dr. Korner, predsjednik židovske bogoštovne opčne Graz g. dr. David Stern, nadalje dr. Lbhner-Beda i drugi. Na pozdravne govore i zdravice odgovorio je u ime »Makabija« član centralnog odbora g. Dragutin Steinhardt, zahvalivši se na bratskom prijemu i uručivši za uspomenu na tamošnji boravak lijepi dar (statua pobjednik). Nakon banketa krenulo se na Akademiju sa plesom. Svečani govor držao je predsjednik gradačke »H.« g. dr. Otto Spiegel. Nakoti pozdrava pokazao je kratak historijat i razvitak društva. Iza njega je vatrenim i proćućenim govorom dr. Korner razlagao misli sa puta >H.« (Beč) po Palestini, rad onih u Palestini i onih izvan Palestine za Palestinu. Njegove riječi proizvele su jaki dojam na veoma brojnu i otmjenu publiku. U ime bogoštovne općine pozdravio je g. David Stern. Nakon dobro otpjevanih tačaka (gdja. i g. Raslag) stupio je na podij poznati i obljubljeni dr. Lohner-Beda, koji je recitirao nekoliko svojih duhovitih dje. la. Iza toga trajao je ples do 3 sata, na kojemu su naši »Makabejci« prilično aktivno sudjelovali. Na koncu moramo da spomenemo vanrednu gostoljubivost gradačkih obitelji i športskih drugova. Ono što smo u Orazu

4

>Ž 1 D U V*

BROJ li.