Židov

Osvrt na godinu 5685.

Položaj židovstva u galutu na oko se konsolidira, jer pred očima svijeta ne izbijaju erupcije mržnje i zavisti, koje su neupućenome posmatraču mjerilo za mirni razvoj prjlika u raspršenim dijelovima židovskoga naroda. A ipak, ako malo tačnije zavirimo u židovske četvrti Istočne Evrope i u velika židovska središta u Srednjoj i Zapadnoj Evropi, ako promotrimo, što se ondje zbiva, te ako malo bolje prisluškujemo onom golemom podzemnom radu, tihom i upornom rovarenju neprijatelja židovstva, tad vidimo, da je svijet promijenio svoj stav i postupak prema židovstvu samo u formi. Stvarno ide se i nadalje za upropaščivanjern židovstvaIstina je, ekonomsko je stanje u cijelome svijetu vrlo rdjavo, a najteže ga osjeća židovstvo. Velika masa židovskoga naroda na Istoku Evrope osiromašile su u bukvalnom smislu riječi i židovska dobrotvomost ima opet široko polje djelovanja. Treba se samo sjetiti velikih masa izbjeglica u Poljskoj i Rumunjskoj, koje još danas vise u zraku i zavise potpunoma o dobroj volji vlada u Poljskoj i Rumunjskoj. Ovako bi mogli u prikazu nizati sve istočno-evropejske zemlje, u kojima živi pretežita masa židovstva i razvijati slike goleme bijede i nevolje. U dva se smjera pogoršao opći položaj židovstva: u političkome i gospodarskome. Sigurno je. da ni nakon završetka rata i često naporne očajne borbe židovske reprezentacije nije politički i pravni položaj židovskog pučanstva bio svagdje uredjen onako, kako je to tražilo židovsko pučanstvo i na što bi imali pravo. Ali je ipak sa većinom zemalja stvoren zakon o zaštiti narodnih manjina, koji je i Židovima zagarantovao izvjesna prava, naročito na jezik i školstvo. I nije potrajalo ni 4 do's godina, a u praksi sve su više ukinute koncesije, krojena autonomija, koja je podijeljena. Najočitije se to ispoljilo u postupku litavske vlade, koja je svojevremeno Židovima podijelila potpunu jednakopravnost i šta više stvorila i u vladi mjesto za zastupnike židovskih interesa. 1 po malo sve se postepeno ukidaju prava židovskog pučanstva. Ponajprije Sejm ne votira budžet za židovsko ministarstvo, ni za židovsko školstvo, onda se pod izlikom, da će se izraditi novi statut, ukida autonomiju židovskih općina, a osokoljeni ovim uspjehom, traži antisemitska grupa prisilno uvedenje nedjeljnog počjnka, što za Židove znači, da moraju dva dana u tjednu imati zatvorene radnje Reakcija svagdje diže pobjedonosno svoju glavu i sasvim otvoreno istupa protiv židovstva, jer se ne treba bojati, da će joj vlada praviti neprilike. Tako su u Letskoj na hiljade obitelji lišene jednom sasvim nasilnom interpretacijom mirovnoga ugovora gradjanskoig prava iako mnoge od njih već preko 20 godina stanuju u zemlji. U taj red spadaju naročito i ratne izbjeglice, koje je Rusija, evakuirajući ratni predjel, prebacila u te krajeve. Još je bijedniji položaj lizbjeglica iz Sovjetske Rusije, koje ne će vla-

de da primaju, a tko se vraća preko granica natrag u Sovjetsku Rusiju, ima da očekuje smrt. Najteži je bez sumnje položaj Židova u Sovjetskoj Rusiji. Ne samo zato, što je ekonomski sasvim uništeno i jer su sovjetske vlasti znale prepriječiti da vanjski svijet nešto uradi za poboljšanje gospodarskog stanja židovskoga pučanstva, već i sitoga, jer se nesmiljeno proganja sve, što iole samo miriše po židovskom© radu. Poznata je žestoka borba protiv hebrejskoga jezika i židovskoga školstva, koje sovjetske vlasti hoće potpuno da unište i herojske borbe naših surnkšljenika, koji u potaji uz životne opasnosti ipak vrše svoju nacijonalnu dužnost. Velik dio ispaštuje svoje oduševljenje za cijonistioki pokret u Sibiriji. iSad l se pronosi svijetom plan, da sovjetske vlasti žele kolonizirati Židove na Klimu, pa u tu svrhu vode pregovore s američkim Židovima, koji bi imali materijalno podupirati ovu kolonizaciju. Mi se ovoga pothvata bojimo i držimo, da če biti na sletu židovstva prema onoj: »Timeo Danaos et dona ferentes«. U Poljskoj je nakon prestanka pogroma započeo gospodarski bojkot protiv Židova, koji je prijetio da uništi mnoge židovske obitelji. Naročito je teško bilo ekonomski pridignuti od pogroma stradale, jer vlada nije htjela za ove bijednike ništa uraditi, a kod banaka nije se moglo dobivati kredita. Valjalo je stoga organizirati židovsku samopomoć osnutkom raznih židovskih instituta, koji su tim malotrgovcima i obrtnicima podijelili potrebne zajmove. Ali ne samo klerikalni. reakcijonarni elementi radili su svi jesno na minu židovskoga pučanstva. 1 vlada je oduzimanjem koncesija na hiljade Židova upropastila. Pored toga je vlada sistematski ukidala sve židovske i hebrejske škole i nastojala da prisili Židove da posjete opće škole- Antisemitska grupa u vladi uspjela je čak da i neki numerus clausus za visoke škole protura. Položaj Židova bivao je sve očajniii i tek okolnost, da je Poljska trebala zajam, koji nije mogla bez židovske pomoći dobiti, sklonula je poljsku vladu, da je sa židovskim zastupstvom na Sejmn. koje je stupilo u tehničku opstrukciju, sklopila utanačenje, prema kojemu če uvažiti židovske zahtjeve u pravnome, kulturnom i gospodarskome pogledu. Budućnost će pokazati, u koliko će se vlada doista držati ovoga utanačenja. Položaj židovskoga pučanstva u Rumunjskoj nije krenuo na bolje. Naročito je težak položaj Židova u novo pripojenim krajevima, gdje vlada, pored jasnoga slova zakona, koji narodnim manjinama daje pravo na osnutak svojih škola , nastoji prisilno sve romanizirati, ukidajući židovski nastavni jezik. Poznati su izgredi rumunjskih studenata na sveučilištima, jer vlada još nije udovoljila njihovoj želji, da uvede numerus clausus. Liberalna je vlada jedino u pogledu cionističkoga rada, koji se bez smetnje mimo razvija.

U Bugarskoj, gdje je židovsko pučanstvo uživalo jednakopravnost, nastao je preokret na gore. Židovsko je pučanstvo ucjenjivano po makedonskome kotiiiteju i sve intervencije kod vlade imale su samo taj uspjeh, da je svota smanjena. I oni nesretnici, koji su vjerovali u to. da će ih vlada štiti, platili su životom tu svoju lakomišljenost. I u Grčkoj. gdje su Židovi, koji u pretežitome broju stanuju u Solunu. uživali svoju autonomiju, pogoršao se njihov položaj. Vlada se umiješala u interne židovske agendc, a povrh toga izdala je zakon o prisilnom nedjeljnom počinku. koji bi mogao prouzročiti ekonomski ruin za mnoge židovske obitelji. Ali i u Austriji i u Njemačkoj pogoršao se položaj Židova. U obim zemljama je naročito ojačao bojevni antisemitizam Hakenkreuzlera. Nepojmljivo je, da vlada ovakove elemente favorizira, ali u tome još uvijek ne vidimo golemu opasnost, jer znademo, da su to plaćeni elementi i čim će nestati novčane subvencije, nestat će i »oduševljenih boraca za očuvanje narodnih prava«. Više nas mora zabrinjavali fakat, da su se i u sudstvu uvukle hakenkreuzlerske metode, kako nam to dokazuju brojne osude u kaznenim stvarima u Austriji. Sasvim je pogrešno, kad se preko ovih pojava hoće šutke prijeći, kao što to čin: 'velik dio židovstva, umjesto da odlučno ustaje na obranu svojih prava. Pa i ondje, gdje već i najnesvijesniji dio židovstva uvidja potrebe organizacije na obranu ugroženih prava židovstva, i ondje nema potrebne sloge i snažnoga istupa. Ipak treba zabilježiti osnutak pruskog Saveza židovskih općina, za koji su provedeni ove godine izbori- Izbori vodjeni sn u znaku borbe protiv cijonista, pa treba žaliti činjenicu, da se opet izazvala borba u času. gdje su protivštine već bile donekle izgladjene i kad,se našlo toliko zajedničkog radnog polja, naročito složnoga rada za Keren Hajesod. Konačno bi htjeli u ovome pregledu da kažemo još nekoliko riječi o Americi. 1 to nekadašnje utočište sve više i više zatvara svoja vrata i onemogućuje imigraciju. Sigurno nisu tu odlučni samo ekonomski mandati. Bez sumnje je to upliv antisemitizmi*, koji sve jače upliviše na javni život Amerike. Njihov Ku-KluxKlan nastoji svoje djelovanje prenijeti i u Evropu, kako to dokazuje otkriveni tajni Savez Vatrenoga Krsta u Njemačkoj. 1 dok se tako sa svih strana svijeta zatvaraju vrata za vječni putnički i putnički narod, dotle se više otvaraju vrata istorijske naše domovine, da prime djecu, koja se vraćaju, da ponovno izgrade opustošenu zemlju. ♦ Golema odgovornost za uspjeh obnovnoga djela u Erec Jisraelu još uvijek isključivo tereti cijonističku organizaciju, koja treba pripraviti ljudski materijal i namaknuti nužna sredstva, koja s razvitkom jišuva neprestano rastu. Prema ovim potrebama udešen je bio i rad cijonističke organizacije. S veseljem konstatujetno.

2

»2 i b o v.

BROJ 4§—4l.