Židov

anja, obojenu brojnim podacima, činjenicama i brojkama, koja, će moje tvrdnje i misli stvarnijim argumentima i ■mentima popuniti a mjestimice jamačno i popraviti. Meni ilo samo do toga stalo, da ocrtam u najkrupnijim potezima ičku historiju pokreta, a i to samo u toliko, u koliko je »otrebno za moje daljnje izvode. Kako rekoh, klica opadanja bila je neiskorijenivo usaia u samu narav stvari. No time nije rečeno da je cio po. hio jalov i besplodan. Daleka je od mene takova misao, , (ji značila griješim kratkovidnost i tendencioznu zlonaracst. Ima nekih pozitivnih uspjeha, o tom ne može biti inje, i ako su ovi doista veoma čedni. Ipak je probudjena ejska samosvijest u našoj omladini, ipak su dane vrijedne •ktive. Odgojna vrijednost u kulturnom i moralnom polu ne da se poreći. Mnoge ambicije i energije upućene su pravi kolosjek, mnoga aktivnost dobila je otvoreno i lako tupačno polje. Mnogi pojedinci steki su u pokretu korisnog lemenitog znanja, široke jevrejske i sveljudske krijeposti i cdnosti. Jačalo se je shvaćanje za zajednicu i uredjeni štveni život; u živoj prepiroi i međusobnom delovanju Sisu se vidici i razbistrili se mnogi važni pojmovi. Sve su dobri plodovi, ljudske i jevrejske pozitivnosti i bilo bi nevalno, kad bi to ma tko od nas pokušao staviti u sumn : u. Zagreb, u travnju 1926. Albert W e i s s. (Svršit će se). SA SJEDNICE MISRADA. Iza povratka Čiče Grossa održala se odmah u ponedjoi dne 10, o. mj, sjednica Misrada. Prije prelaza na dnevni . odredjen je Vlatko Hirschl zapisničarom, a Ernst Goldg primljen za člana Misrada i dodijeljen organizacionome eratu. Zatim ,je čiča Gross Opširno referirao o svom agitanom putovanju. Dojrpovi su općenito dobri i stanje druša srazmjerno povoljno Putovanje je potpunoma uspjelo. Im se počelo pretresivati pitanje održanja sleta. Kako je ina omladine raspoložena za Sarajevo, a Misrad nije domo materijala prikupio o mogućnostima održanja sleta u [rebu ili Sarajevu, odlučeno je da se o pitanju sleta održi subotu dne 15. maja u 8 sati uvelče sjednica Misrada, na u će se pozvati i neke osobe izvan Misrada. PROPAGANDNA PUTOVANJA U Kumi i V i r o v i t lu i pesjeto je Ciča Gross cofejske mcim. Održavali su se sastanci, bile su šetnje na kojima raspravljalo o lokalnim i opčm ahdutskim pitanjima. Kace i itz Rume S iz Virovitice nekoji vode nagodinu otići, >toje problem budućega vodstva. U Mitrovici će se jamačno rati da raspustti kibuc 8 osnovati iponova Omladinskoj Kolo kojemu bi i eventualno i stariji cionisti aktivno sudjeloH> možda bi i vodili Iza Mitrovlc© posjeda je čiča Gross )v 1 Sad. Nedavno jaka »Ivrija«, koja je našemu Savezu ;ela davati posebno obilježje zbog sistema i uspjeha svoga la, danas je, slaba, i spala 1 je na minimalni broj članova i su današnji aktivnE članovi mladi, a stariji se povlače coliko ih ;ma u Novome Sadu. Dolaskom Dede Mandla u vi Sad pomš'.ja sa danas ,pricitu-piti organ&ovanju širih omla-

dinskih krugova, pa su u tom samslu već sve predradnje udešene. U zadnji čas su nastale neke smutnje zbog spora tnedju navosadjanskim Židovima, koji je izbio zbog madjarske priiredbe društva »Kadime« Ik Vel. Bečkereka u Novom Sadu. O razvitku spora u velike zavisi daljnji rad omladine, ii djevojke će opet pokušiatii radom saj djevojkama i s djecom., !z Npvoga Sada krenuo je Ciča Gross u B eograd, gdje se zbog tehničkih razloga nije mogao sazvati omćadnskS sastanak, pa se boravak iscrpio u neslužbenim sastancima i razgovoi' ma sa članovima; društvena uprave i još nekojim članovima. Izgleda, da će reorganizovana uprava »Omladinsko« Društva« moći konačno Sire slojeve omladinske da privuče u društvo I na rad. U 1 tu se svrhu veoma intenzivno' radi nia raziiS Sitim društvenim sekcijama, a osobito u diletantskoj. Povela se diskusija o »Danu Proljeća« (Jom liaaviv), koji bi u formi maloga sleta trebao da se održi 1 u Beogradu i okolici. Na tom bi sletu učestvovala omladina iz obližnjih mjesta. NOVO SAVEZNO UDRUŽENJE. Hanhaga ije primila u Savez Židovskih Udruženja »Židovsko .omladinsko društvo« u Gradačcu. Društvo broji 12 članova. BROJ 20.

.ŽIDOV.

7

Ifeller steznlha ZaoDd a pllsiranle i ažnrlranle Ema Buxbaum Bregoolta nllca I. preporuča: steznike po mjeri iz najboljeg a ncuskog materijala. Veliki izbor gotovih e znika, trbušnih pojasa i prslučića. Čišćenje moderniziranje uz umjerene cijene. Izvodi endlanje i uendlanje u rublje, zastore i haljine.

~Gaby” Kitničarija i parfumerija Zagreb Nikulićeva 11.

liajjetioije gorivo drvo Suhi hrastovi otpatci od pilane po Din. 025 1 kg. sa dostavom u kuću kod flllPl DEUISCm Ml Vrhovčeva ul. I Telefon br. 47.

ale sim, hebrejski molitvenici mezuza t «Jllin, tabele za godišnjice smrti (Jahrzeittafel) uz umjerene cijene kod H])ŽiIRE SREĆKO HOFMfIN (Nova Knjižara) lic * 92 ZAGREB Tel. 9-5«

[IOTEL ROYHL VUiniß MiUn Čanak >iREB ILICA BR. 44-46 Udobne sobe, odlična kuhinja prvorazredna posluga. lastiti autobus za otpremu putnika i prtljage sa stanice i na stanicu.

Strogo I\VD Mesnica AlFeliKs PetrinjsKa 6.

V. Panđić | r adjevna i umjetna bravarija mtrn \l ZAGREB Telefon 5-ZB. Sigurnosnih brava uvijek na skladištu.

RESTAURACIJA IM. KOHM ZAGREB, JELAČIĆEV TRG 19. I. Menu počam od 15 din. (više vrsti jela). Primaju se abonenti u i izvan kuće.

NATJEČAJ. BOGOŠTOVNA OPĆINA U DJAKOVU raspisuje natječaj za KANTORA pjevača uz orgulje, ujedno Šoheta, Übodek. Prednost imadu neoženjeni, a namještenje je provizorno. Troškovi u najvišem iznosu od 300 Din. nadoknadjnju se izabranom. Plaća prema pogodbi. Ponude imadu se upraviti na potpisanu općinu pismene i obložene s valjanim svjedočbama o općoj i strukovnoj naobrazbi. U DJakovn, dne 28. travnja 1926. IZRAELITSKA BOGOŠTOVNA OPĆINA U DJAKOVU. Tajnik: Aleks. Fried r i c b. Potpr. dr. Žiga Spit z e r.

rideal pisati stroj jest najmodernije i jake konstrukcije, vanrednog materijala i vrlo dugotrajan. ZASTUPSTVO “The Rex Co.“ ZAGREB, Sajmište 56.

= Cisti stan od stjenica i druge gamadi imat ćete satno onda ako nazovete HRTES laboratorij ZAGREB TELEFON 18-97. Uspjeh zajamčen. Zagušljivi plin ne pravi štete, a niti ne pocrnuje pokućtvo. Primaju se naračbe iz provincije.

PRESELENJA PO GRADU. KAO I IZVAN GRADA te željeznicom sa Mobelvagonom, dovoz različite robe na i sa kolodvora, obavlja savjesno i uz najjeftinije cijene otpremništvo Eliaš i Lah, vlasnici velikih zračnih skladišta i industrijskih kolosjeka, Zagreb, Nikolićeva ul : ca bc. 10, telefon 13-36.

RICHTEROOOIHL3EK9RSTVO Svi mliječni proizvodi ZHGREB Tkoičićeva ul. I. - Fejačeuićeu trg 17.

Skladište benzina, strojnog I autoutja. Petrolei i parafin. IGNAC ASCHER Zagreb. »U« cesta 19a. Zagreb.

Julio Hofman Zagreb, Ilica 61 Trgovina svakovrsnih rubaca na veliko

«AV OVDJE JE ZLATNIK! POGLEDAJTE SI GA DOBROI Oh, kako je lijep i kako se sjaji ZLATNIK je po 10 franaka Kupujte i Vi takodjer ’ Zlatorog terpentln sapi i osvjedočite se o njegovoj nedostiživoj kakvočil Ako Vam se sreća nasmije, naći će te i Vi takodjer u njemu sakrito blago, jedan PRAVI ZLATNIK PO 10 FRANAKA.