Zimaza i alkoholno vrenje

Вредности под [. дају нам стварни ток превирања у року од 7,5 часова; он је представљен горњом кривуљом слике 9. Као што се види, почетни успорени део превирања једва је приметљив (максимум је већ постигнут после 920 мин.), док за П. кривуљу има супротан изглед, и на крају огледа има много нижу вредност од [, тако да би се могло закључити да је у превирању П. произведено мање СО,; али то није случај, јер истеравши на крају огледа СО, из презасићене течности, његова вредност прелази нагло од 109,8 на 291,8.

Следећи оглед сличан је пређашњему, али је употребљено више кваса,:Т. ј. од прилике она количина са којом су вршени други огледи у овоме раду.

У. оглед. 5 гр. кваса -- 50 к.ц. ЊО - 5 гр. сахарозе. Темп. 940. Ги П садрже горњу мешавину, 1 је мућкан, П није. 4 5 - 5 | Време Време

мин. 1 Ц мин. 1 | П 20 108 9 80 534 243,5 40 249 26,5 100 648 331,5 60 392 1165

до

На крају огледа, П прелази мућкањем од 391,5 на 685. Сл. 3. показује, између осталога, како је и у овоме огледу незнатна успореност превирања у почетку [ (горња крива линија), према ономе што се посматра за П.

1] ]

Ти отледи јасно казују да почетна успореност превирања, коју смо забележили, нема ничега заједничкога с оном коју је забележио Абђдегћа!еп, а која очевидно има свога узрока у презасићености течности