Zora

30

— Пест стотина, рече љекар. И указ о миру са Етијопљанима склизну са колена нашљедникових. — Иде ли когод? упита болно Горус. — Четири стотине, одговори љекар. . Горус се забрину . .. и указ о преносу посмртних остатака мајке његове Зефоре паде. — Три стотине ... продужавашељекар. И указ о повратку његова учитеља Јегропа постиже иста судба. — Двије стотине. У Горуса беху већ усне помодриле. Згрченом руком баци он на земљу указ, којим се забрањује чупање језика војним заробљеницима, и остави само указ о ослобођењу његове миле Беренике. — Сто . . . одјекну глас љекара. По сред грооне тишине, чули су се само одмјерени удари дворјанских сандала. У салу дотрча помоћник врховнога Ниш, 14/ХТ. 97.

жреца. Горус протеже руку да прими свети прстен. — Ово је право чудо! узвикну дошавши. Велики Рамзес је оздравио . . . Крјепко се диже са постеље и сутра зором намЈсран је да иде у лов на лавове. А теби, Горусе, у знак своје велике милости, саопштава ово и позива те да га пратиш. Помућеним већ очима погледа ГоР3'с тамо далеко преко Нила, гдје се је још сјајила ватра из тамнице Береничине; и двије сузе, двије вреле сузе, скотрљаше му се низ блиједо и увенуло лице. — Што не одговараш, Горусе? упита задивљени посланик Рамзесов. — Што питаш то? Зар не видиш да је умро? шапну му искусни љекар из Карнака. * Вмдите, како су ништавне наде човјечје према законима, што их је огњеним знацима Превјечни назначио на небу. С руског Л е ш а.

I

( А ТЕ ЉУБИМ , . , А / — Хајне —

Џ'<

анком трском писах на пржину ситну: > „Ја те љубим!" А безброј валова са пучине хитну И уз хучни жубор нејасних гласова Избрисаше слова. Ој, пржино, трско и ти море дрско, Никад вам се више повјерити нећу! Из норвешких гора, ишчупаћу јелу, А највиша што је, Па ћу је утопит' у пламену лаву Узвишене Етне. И на небу плаву Горостасним пером, што пламти и гори, Записаћу слова, која срце збори : „Ја те љубим!" И слова ће трептит' у пламу и моћи; Па вазда кад слети покој благе ноћи, Уздишући страсно, са рајских висова Анђели ће читат' та пламена слова: „Ја те љубим!"

Алекса.