Zvezda

Стр. 266

3 В Е

3 Д А

Б рој 33

свега радо ровита јаја. Краљица енглеска је вегетаријанка, а млада господарица нидерландска, која у осталом има веома добар апетит, одликује својом нарочитом пажњом јагњећи бут и филе. — Али је, кажу, од свију државних поглавара највећи јунак при столу — Феликс Фор. У првом реду он није никакав пробирач, он је поглавар земље у којој су сви грађани једнаки, па су му и јела подједнако драга, он једе, дакле, све. Зли језици говоре још уз то, да се он при званичним ручковима устеже, а код куће једе трипут толико. Необичан дар. — Међу многим чудним иривилегијама које је имао француски краљ Луј XIV била је и та, да су му припадале, као његова лична својина, све лешине самоубилаца у његовој држави. Ту своју привилегију вршио је краљ Луј XIV за све време своје владавине. И није била никаква реткост да која лепа и осетљива дама или какав љубимац, дворанин у награду за учињене услуге добије — лешину некога самоубица. Бивало је да су такав дар добијали и сами краљеви рођаци. И ако ово на први поглед изгледа одвратно и ужасно, опет је овакав дар често пута био изванредно богат. Постојао је на име у то доба закон, по коме су се лешине самоубилаца сарањивале испод самих вешала, па како се догађало да се убије по кад кад и какав угледан племић или богат трговац, то је родбина, у интересу својега гласа и части, откупљивала често за добре паре лешине својих самоубилаца. — А, наравно, ни онда се иико није либио да прими добру пару, ма она долазила и од таква гнусна поклона! Народ што ђавола обожава. — У околини старог града Ниниве живи један народ веома чудноват. који се зове Језиди. Он на пр. верује да је милост божја исто тако бесконачна као и његова мудрост, и да, према томе, није ни потребно да људи Бога погатују. Напротив, обожавају ђавола, јер верују да ће се он Богу кад тад додворити, и да ће га Бог опет к себи у небо примити, и онда тешко томе ко се ђаволу замери, јер он никоме не прашта. У поштовању своме према ђаволу Језиди су дотле дотерали да не само што име његово никад не изговарају, него се добро чувају и сваког израза што би био налик на име његово. Кад хоће да га спомену, они кажу: велики краљ. — Тешко ономе који се, у земљи језидској, усуди ђавола грдити, јер ће га с места каменовати. Пођу ли по свету, ничим их човек не може више увредити, него ако о ђаволу буде рђаво говорио. Дешавало се да су Језиде, који су за разне преступе у турским варошима на смрт осуђени, наморавали да се одрекну ђавола и прокуну га, али то ни један Језид није учинио. По њиховој вери ђаво је леп и величанствен, као што је и пре свога пада био; по њиховом мишљењу, он ништа није изгубио од духовитости своје, и они га. обожавају у виду змије. У августу сваке године светкују они десету ноћ у славу ђаволову. Тада долазе Језиди из најудаљенијих крајева и скупљају се иа једном високом брегу на коме се налази пећина којој дна нема, и која, по њиховом веровању, води у мрачно, подземно царство. Око поноћи бацају они у пећину свакојаке дарове; затим

с машалама уђу унутра и отпочну своје чудновате игре у којима учествују и жене и девојке. Језиди имају свога нарочитог поглавара, овај поред себе има свога ђака, што прима, пророштва од сатане. За свако предузеће они се преко овога ђака обраћају ђаволу и питају га. Ђак се том приликом спусти у мртвачки сандук првосвештеников, и ту се учини као да спава, а том приликом, у сну прима одговор од ђавола који после саопштава онима што питају. Језиди од свог првосвештеника купују и места у рају, и верују да ће их после смрти заиста и заузети. Ко еу били „Нови Мађари" пре сто и више година? — На то питање имамо занимљив одговор у Павлу Соларићу (р. 1781 11821) »Новом гражданском земљеописанију.« Наведавши главне народе у Мађарској, Соларић каже за Цигане да су они „од иосле ц. М. Терезије »Нови Мађари" названи« (књ. I, стр. 438.). А ко су данас „Нови Мађари«? Зна се да су то име Циганима преотели — Јевреји.

БЕЛЕШКЕ ИВ КБИЖЕВНОСТИ И УМЕТНОСТИ

Берлинско фотографско друштво издаје у сликама „Деветнаесто столеће". У тај албум долазе сви велики људи овога века. * У Лајпцигу је изишла интересантна књига двојице писаца Р. Шаја и 0. Штесла: Мртви богови. * »Идеали«, нова драма у 5 чинова од познатог писца Шрадера.

НАПОМЕНА АДМИННСТРАЦИЈЕ

Важно за трговце. За нову годину штампаћемо »Звезду« у 8000 примерака. Ко од г. г. трговаца пошаље оглас, који ћемо рачунати по обичној цени, молимо га у исто време да нам пошаље и списак својих муштерија, овде и унутрашности, како би им могли лист бесплатно послати.

Садржај: „Гост" (песма) — „Где иоморанџе зру" (наставак) — „Стари вођ" — „Књнжевност • — „Занимљиве ситнице" „Белешке из књижевности и уметносги" — „Напомена администрације".

Власници: Ст. М. Веселиновић и Навловић и Стојановић Штамп. Павловић и Стојановић дубров. ул. бр. 9. — Уредн. Ј. М. Веселиновић^