Zvezda

Стр. л28 3 В Е

да је л.ута као змија и грдио је на сва уста. Шести опет [ велп, да му је штедл.ива п тврда као сврака, седмп се хвалио женом како је врло марл.ива а вредна као нчела; осми је говорио да му јс жена блага и добре ћуди, као срна, девети се вајкао да му је жена ружна као сова а десети веК не знађаше како -ће да је одрни, но ју назва најпогрдннјим речима и рече да није ни мало утекла од праве крмаче! Тако иђаше Господ са светим Петром од куће до куће и чуо је преко жена сад добро сад зло, жене имађаху иста својства и ћуд, као и животиње пз којих су мостале, ћерке су пак личиле својим мајкама, и за то има и дан данас тако разиоврсних жена. исто толико колико и животиња, из којихје Господ наиравио жене и послао л/удима, да не врше више женске иоелове, као што су то чинили дотле. 7. Т в р д и ц а. У једноме селу живљаху човек и жеиа без деце. Човек беше добар и милостив а жена зла и љута. Кад би наишаО који иросјак мадећи за милостињу оиа оде до сандука, у коме се налазило брашно, иа захвати чанче као да ће га даровати просјаку, но она не чињаше тако, нсго сасие брашно у другу шкрињу, а просјака одбије без икаква дара. Тако нрођоше неде.ЋС и месеци и друга шкриња беше веК скоро иуна. .Узалуд је муж њен молио и иреклињао да не чини тако, и да не одбија од своје куће немилосрдпо сиромахе' али она је терала свој занат и дал>е. Једнога дана наиђу к њој 1'осиод Исус Христос и светп Петар, разуме се у оделу спротињском, те од господарице замолише дарак, а она се по свом обичају упути првој шкрињи, завати и.з ње тањирић брашна и речс просјацима : идите само даље, јер овде се још нико није користио, па не ћете ни ви, то рече нонесе брашно да у другу шкрињу са.сие а кад дигне поклопац има шта и да види. Шкриња беше пуиа иреиуна жаба, гуштера и змија. Све је то само врвило ио њој и скакало једно иреко другог. Нагло спусти она ноклонац од шкрип.е, устраши се и језа ју епопадне, те је тврдо веровала, да ,ју је за недела иостигла божја казна. Дрхћући скочи да нађе она два путника, али њих не беше више ту. Сада иохита сирота к цркви те исирича свећенику свс што јој.се догодило и како је до сада тешко грешила нрсма сиротињи. Свећеник ју леио саслуша на јој ирепоручи, да за тако тешке грехове може добитп опроштеп.е једино од ноглавице нркве а то је од нане у Риму, за то нека се уиути право у Рим. М она га послуша. Кад је стигла у Гим на своје велико чудо, нозна она једнога од оне двојице нутника и иросјака, које је она онако немилосрдно отерала од својих врата, то беше главом свети Петар римски папа. Он јој заповеди да у ону другу пмсрин.у легне ако мисли да се опрости свију грехова. Кад дође кући исприча своме мужу све, ио том оде до шкрнн.е, дигне иоклопац и легне новрх свију гуштера,

3 Д А Б рој 66

| жаба и змија. Целога тога дана лежала је у шкрињи. Кад је у вече н.еп муж дошао и дигао иоклоиац дг- види шта му се са женом догодило, кад ал из шкриње излети голубица, као снег бела, гмизаваца иестало, само се у шкрињи налазио светао човечји костур и ништа више. Тако се сељанка опростила грехова. . -—— -оО - ЗАНИМЛБИВЕ СИТНИЦЕ Два м-илијуна часова на гласовнру. — „Нове музпчке иовине" саопштавају ову интеросау статисгику: Кнглсска има 45 милијуна становника, који станују од прилике у седам милијуна кућа. Може се узсти да прсссџно свака седма кућа има један гласовир, а сваки гласовир да вреди 20 Фунати стерлинга — 500 дипара, дакле. свп тн гласовири стају 20 милијуна Фуната стсрлннга. Али сваке десете године од прилике купују нове гласовире. што стаје годишње на 50 милијуна динара. Ако са па сваком гласовиру само два часа свира, онда утрошо Енглези два милијува часова дневнр на свирање само нагласовиру а тих два милијуиа часова утрошени су бсз икакве користи, јер овај немилосрдни статпстичар доказује, да од 10 хиљада свирача само се један може дотерати да свп]>а добро на гласовару, а 999.900 њих лоши су свирачи. — Да јо ова статистика израђена у Сев. Америциј још бп вероватнија била. Како расту нокти. — Ево шта јо америчкп статистичар изнашао: нокти на нрстпма човечијим расту у лето брже него зимн, а у младости спорије него у старијим годинама. Болест уснорава растењо ноката. Нокти деснс руке расту брже од оних леве руке, а нокат средњег нрста растс најбрже, на палцу н на малом прсгу лагано. Растење износи иедељно 0-079 сантиметара то јест4сантимстра за једну годину. Човеку дакле у старости од 70 година израстио је нокат за 2'88 метара, а то растење обнављало се 86 нута. Ко дакле не верује нока гледа ио вас дуги дан у своје нокте, у вече нека их измери, па сутра дан и тако даље нека настави ову студију.

Администрација „Звезде" моли све дужнике, да дугујуће суме на име претнлате до краја от^ога месен,а што нре пошаљу, јер Ке у иротивном случају бити нрииуђена, да од 10 јула т. г. обустави лист свакоме, који до тога датга не би свој дуг шмирио. У исто време моле се претнлатниди „Звезде 44 , којима рок претплати истиче крајем овога месеца, да прегплату аа наступајуће тромесечје нгго нре обнове.

Садржај: „Но'& и (аесма). — : Ј1атпшс. и — .,Санак беше и (песма). — Јеленип муж и (нас/гавак) —„Фатима, арича из аустиње, и Чешке наро,\ие ар иче о Исусу и . — — „Занимљиве ситнии,е и . — „Од администрације. и ВлАСНИК II ЗАСТУП. УРЕД. : Ст. М ВеСЕЛИНОВИЋ , ШтАМПАРИЈА СвЕТОЗАРА НиКОЛИЋА Об. ВеН. Бр. 2.